Als peus de Montserrat

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1432
Sortim de casa

 

A l’entorn dels Hostalets de Pierola
Una ruta de dues cares

 

En aquesta secció d’itineraris amb bicicleta de la revista sempre hem ressenyat rutes aptes per a ciclistes amb experiència escassa. Però de vegades val la pena posar-se a prova davant d’algunes dificultats remarcables per anar aprenent. Aquesta ruta seria un pas més enllà: resseguim camins que demanen certa habilitat i, molt especialment, constància davant l’esforç final que ens exigeixen quatre rieres seguides, que haurem de baixar i, després, pujar. Us atreviu a posar-vos a prova?

 

Itinerari

Marquem el punt d’inici a la plaça de la Creu, a la part oriental del poble dels Hostalets de Pierola.

Des de la plaça agafem el carrer Ronda de Ponent deixant la plaça a la nostra dreta. El carrer dibuixa una àmplia corba fins a arribar al carrer de l’Església (0,6 km), on girem a la dreta passant a tocar de l’escola Renaixença.

El carrer aviat deixa el nucli urbà enrere i desemboca a la carretera B-231 (1,4 km), que agafem cap a la dreta vers Esparreguera al llarg d’un curt tram fins a trobar, a la nostra esquerra, el camí d’accés a la urbanització Boscos de Can Martí i Can Rovira de l’Estela.

El camí asfaltat que seguim rep el nom d’avinguda del Mirador i ens regala magnífiques vistes sobre Montserrat i les vinyes i els boscos de pi de l’entorn amb la petita masia de Can Ferran a la nostra esquerra (2,05 km).

Aviat accedim als carrers de la urbanització, on sempre haurem de seguir l’avinguda que hem agafat inicialment, primer per terreny planer fins que, passada una rotonda, comencem una bona pujada (2,37 km). Passem el carrer de les Dàlies (2,87 km) i el dels Xiprers (3,2 km) fins a arribar al camí dels Pins (3,38), un carrer que neix a la nostra dreta on deixem l’asfalt i circulem per una ampla pista de terra, un mirador excepcional sobre la comarca.

A la nostra esquerra deixem el camí dels Avellaners, que baixa amb fort pendent (3,53 km) fins que, en el proper trencall, enmig d’una zona erma d’habitatges, agafem una pista secundària que neix a la nostra dreta (4 km) i que s’endinsa per una pineda clapada d’alzines. Com a referència, cal dir que abans del trencall trobem un pal elèctric de ciment blanc.

Tot i que el camí convida a córrer, hem de parar atenció, ja que aviat començarà la part tècnica de la ruta. A la nostra esquerra neix una pista (4,37 km), tancada amb una pedra per a evitar el pas de vehicles de motor, que baixa de forma accentuada. Inicialment, el camí serpenteja amb un xaragall però aviat es converteix en un descens la mar de divertit i segur.

El camí desemboca a la riera de Pierola (6 km), que seguim a la dreta pel fons mateix de la vall, a tocar de Can Pujol. Baixarem fins a trobar l’antic nucli de Pierola a Can Ponç Vell, al costat de la riera de Pierola, centre neuràlgic del terme i origen de l’actual poble d’Hostalets de Pierola (8 km). En aquest punt agafem la carretera asfaltada que neix a la nostra dreta i que ens permet sortir de la vall fins a trobar, de nou, la carretera d’Esparreguera (8,9 km).

La baixada pel corriol fins a la riera no és exageradament difícil; tot el contrari, segur que ens quedem amb una sensació de satisfacció i ens agafa gana! A partir d’aquest punt travessem la carretera i seguim els senyals blancs i vermells dels GR-172 que ens portaran fins al punt de sortida (10,6 km). Abans, però, haurem de superar quatres torrents seguits ( 9,03; 9,4; 9,9; 10,34 km), que ens convidaran a fer baixades divertides i pujades difícils en les quals, de ben segur, haurem de posar el peu a terra. Si supereu bé aquest tram, podeu dir que sou uns autèntics ciclistes!

Si, per contra, la baixada fins a la riera us ha costat, no us preocupeu, ja que podeu agafar la carretera del quilòmetre 8,9 a la dreta i retornar als Hostalets de Pierola per terreny planer i fàcil.

 

Full de ruta (resum de passos)

0 km. Plaça de la Creu. Els Hostalets de Pierola.
0,6 km. Carrer de l’Església.
1,4 km. Carretera B-231.
2,37 km. Urbanització Boscos de Can Martí i Can Rovira de l’Estela.
3,38 km. Camí dels Pins.
4,37 km. Pista que neix a la nostra esquerra. Tram de trialera.
6 km. Riera de Pierola.
8 km. Nucli de Pierola.
8,9 km. Carretera d’Esparreguera, enllaç amb el sender GR-172.
9,03; 9,4; 9,9; 10,34 km. Torrents.
10,6 km. Punt d’inici.

 

Text i fotografia: JOAN PORTELL