Amb bicibús a l’escola!

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1456
L’article

 

Us agradaria anar amb bici a l’escola amb un munt d’amics? Hi ha nens i nenes que ho fan un dia a la setmana. Formen part d’un moviment sostenible al qual cada cop se suma més gent.

 

Què és un bicibús?

És un grup de nens i nenes que van amb bicicleta a l’escola acompanyats per adults. Té aquest nom perquè funciona com una línia d’autobús: segueix un recorregut determinat, amb parades i horaris de pas.

De bicibusos, n’hi ha de moltes menes. Uns van de poble a poble, d’altres circulen per carrers molt transitats de ciutats grans. Uns passen per diferents escoles, d’altres només arriben a un centre escolar. I gairebé tots funcionen un cop a la setmana.

 

I per què ho fan?

Anar sols amb bici a l’escola pot ser perillós. Sovint, els carrers i les carreteres no estan preparats perquè els nens i nenes hi circulin amb un vehicle tan petit. La cosa canvia si s’hi va en colla: els cotxes i les motos respecten més les bicis quan van en grup!

 

Anar a escola es converteix en una aventura! A més de divertir-se, els petits ciclistes adquireixen hàbits saludables, es fan més responsables i aprenen a circular correctament amb bici.

 

 

UN MOVIMENT PIONER A CATALUNYA
Tot va començar a Vic no fa gaires anys. Dues mestres, l’Helena i la Marga, van decidir acompanyar un grup d’alumnes amb bici a l’escola Elpetitmiquel. Amb l’ajuda d’Osona amb Bici, una entitat que promou l’ús de la bicicleta, aquella idea es va implantar en altres centres escolars de Vic. La iniciativa no va tardar a escampar-se per tot Catalunya; actualment hi ha més d’un centenar de línies de bicibús, en les quals participen uns dos mil nens i nenes.
Això no vol dir que el bicibús s’inventés a casa nostra! S’havien fet experiències semblants en altres països, però no van acabar de funcionar. Ara, l’èxit del moviment català ha inspirat diferents ciutats europees.

 

El moviment bicibús promou una mobilitat més sostenible. Circular amb bicicleta ajuda a reduir l’ús del cotxe; això suposa menys contaminació i uns carrers més segurs.

 

 

És dia de bicibús!
Acompanyem l’Omar, la Paula i en Cesc a l’escola.

 

 

 

1

8.15 h
Som al punt de partida. Hi trobem l’Omar i la Paula, que són veïns però van a escoles diferents. Els acompanya el pare de la Paula. Comença l’aventura!

 

2

8.25 h
A cada parada s’incorporen al bicibús les famílies que viuen als voltants.

 

3

8.30 h
Fem parada a la plaça! Com que en aquest tram se’ns uneixen moltes famílies, cal un lloc on es pugui aturar amb seguretat. Arriba en Cesc, company d’escola de la Paula.

 

Els coordinadors fan servir aplicacions o xats de mòbil per a organitzar-se. Així saben quins nens i nenes participen avui al bicibús.

 

4

8.40 h
L’itinerari es bifurca. L’Omar i uns quants més enfilen el carrer de la seva escola. La Paula i en Cesc continuen perquè el centre on estudien queda més lluny.

 

5

8.50 h
Final de trajecte! La Paula i en Cesc s’acomiaden del pare de la Paula i aparquen les bicis al pati de l’escola. Avui començaran les classes amb les piles carregades!

 

COM ES PLANIFICA LA RUTA?
Cal saber on viuen els infants que participen en el bicibús i a quina escola van. Aquesta informació se situa sobre un mapa, i es traça un recorregut que ho connecti tot, vigilant que sigui segur i fàcil per als petits ciclistes. Després es decideix on seran les parades i a quina hora hi passarà el bicibús.

 

 

Cotxes, feu-nos lloc!

En una ciutat gran amb tants cotxes i motos com Barcelona, anar sols amb bici pot ser complicat. Per això s’hi han creat moltes línies de bicibús. Quan circulen, sovint ocupen tota la calçada i van acompanyats de la Guàrdia Urbana.

El primer bicibús de Barcelona va ser el del districte de Sarrià, que és la zona amb més concentració d’escoles de tot Europa. El van organitzar unes quantes famílies el curs 2021-2022. Va ser un èxit! Ara, el bicibús de Sarrià té tres línies amb rutes diferents que funcionen dos cops a la setmana, els dilluns i els divendres. Hi participen més de cinquanta famílies!

Que bé que s’ho passen, l’Olívia i la Ginesta (de 9 i 6 anys), al bicibús de Sarrià! “És com una festa perquè posem música”, diuen. A l’Olívia, el que més li agrada del bicibús és poder anar pel mig del carrer amb altres nens i nenes sense perill. A la Ginesta li agrada perquè pot anar sola amb la seva bici, tot i que, a vegades, el pare la porta amb cadireta.

 

 

Tots junts carretera avall!

A Sant Antoni de Vilamajor hi ha una urbanització que es diu Sant Julià d’Alfou. Molts nens i nenes que hi viuen estudien a Cardedeu, que és a tocar. Algunes famílies d’Alfou havien provat d’anar a escola amb bici pel seu compte, però se sentien insegures perquè entre la urbanització i Cardedeu hi ha un tram de carretera complicat. Per això van decidir anar-hi totes juntes. El bicibús d’Alfou funciona un cop a la setmana, els dijous, i actualment hi participen uns vuit infants.

Fa pocs mesos que el bicibús d’Alfou va començar a rodar, però l’Arnau i en Jan (de 8 i 5 anys) ja en són fans. Els agrada perquè poden anar amb bici a l’escola amb més gent. Si els pregunteu quines normes han de seguir, en Jan ho té clar: “Hem de dur casc!”. L’Arnau afegeix: “Hem de circular per la dreta, darrere d’un adult i davant d’un altre”.

 

Els bicibusos són un gran invent, però la idea és que deixin d’existir quan els nens i nenes puguin anar sols amb bici a l’escola sense perill. Per a això, encara falta molt camí a fer…

 

 

Agraïm a Eduard Folch (impulsor de projectes de mobilitat activa), Berta Palou i Pau Cabarrocas (del bicibús de Sarrià) i Xavi Gort (del bicibús d’Alfou) tota la informació que ens han facilitat!

 

Text: CHUS DÍAZ
Il·lustració: ALEX F.