Anem al cau

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1316
La finestra

 

 

Cada dissabte vint mil infants i joves d’arreu de Catalunya van al cau. Són escoltes i guies que es troben amb els seus caps per dur a terme mil i una activitats.

 

L’origen de l’escoltisme

L’escoltisme neix l’any 1907, quan el britànic Sir Baden Powell organitza un campament per a nois a l’illa anglesa de Brownsea. Els pilars bàsics d’aquest inici són el contacte amb la natura i la companyonia entre el grup. A partir del 1910 es comencen a fer activitats similars per a noies.

 

Actualment 40 milions de nois i noies participen de l’escoltisme, present a dos-cents setze països. És el moviment juvenil més nombrós del planeta.

Què és, l’escoltisme?

És un moviment d’educació en el lleure que té per objectiu formar infants i joves compromesos amb el seu entorn. Una de les característiques principals de l’escoltisme és que els infants són els protagonistes de tot el procés d’una activitat. Decideixen què volen fer, ho preparen, fan l’activitat i participen en la revisió. Així saben el que ha sortit bé i aprenen el que cal canviar perquè surti millor la pròxima vegada.

 

ARNAU, 12 ANYS

“Al cau ho decidim tot entre tots, i amb l’ajuda dels caps ho portem a terme. L’any passat vam decidir participar a la baixada d’andròmines del poble. Es tracta de construir un vehicle amb rodes que pugui baixar pels carrers del poble… i que aguanti fins al final! Vam fer el disseny i la llista de material. Vam demanar a les famílies del cau que ens portessin fustes, patinets i bicicletes velles. Entre tots vam muntar i pintar l’andròmina de molts colors. Els caps i alguns pares ens van ajudar en les feines més delicades. El dia assenyalat vam fer la baixada. Tot i que no vam quedar entre els primers, ens ho vam passar molt bé. En tot el procés vam aprendre a fer servir algunes eines.”

 

GLOSSARI ESCOLTA

 • CAU: el local on es reuneix un agrupament.
 • CAP: el responsable de cada branca o unitat.
 • FULARD: mocador que es posa al coll i que és l’element distintiu de cada agrupament.

 

 

Els caps

En l’escoltisme, els monitors s’anomenen caps. Ells són els responsables de tot el que afecta l’agrupament. Tots són voluntaris i reben formació en educació en el lleure.

El conjunt de caps formen el Consell d’Agrupament, on es tracten i es decideixen els temes quotidians que en permeten el funcionament. La majoria de caps són joves que van començar a anar al cau de petits i que, a divuit anys, decideixen continuar vinculats a l’agrupament. Històricament, l’escoltisme ha estat un planter de gent compromesa en molts àmbits: cooperació, política…

 

L’AGRUPAMENT ESCOLTA

Els agrupaments escoltes s’organitzen en grups d’edats, les branques o unitats.

 • CASTORS I LLÚDRIGUES: de 8 a 10 anys
 • LLOPS I DAINES: de 10 a 12 anys
 • RÀNGERS I GUIES: de 12 a 14 anys
 • PIONERS I CARAVEL·LES: de 14 a 16 anys
 • TRUCS O CLANERS: de 16 a 18 anys

 

 

MARIA, 23 ANYS

“Vaig entrar al cau a nou anys. Vaig passar per totes les unitats i després vaig fer de cap durant quatre cursos. L’escoltisme m’ha ensenyat a compartir, a treballar en grup i a comprometre’m per millorar el meu entorn. Ara acabo de tornar d’una estada de quatre mesos en un camp de refugiats, a Grècia, on he col·laborat en tasques d’educació. De l’experiència n’he fet un conte per a explicar als nens i nenes d’aquí la vida dels infants refugiats i els seus somnis de futur.”

 

La natura

Un dels eixos de l’escoltisme és la descoberta de l’entorn. I l’entorn més adient per a posar en pràctica els valors de l’escoltisme és la natura. És per aquest motiu que tots els agrupaments organitzen excursions de cap de setmana i campaments de Setmana Santa i estiu. Els campaments són una gran experiència de convivència entre els nois i noies, en plena natura, acampats en tendes. Són dies per a compartir, treballar en grup i aprendre a viure amb poca cosa, envoltats de natura, aprenent a respectar-la.

 

L’escoltisme a Catalunya

A Catalunya, l’escoltisme s’inicia el 1927 i està molt lligat a la cultura excursionista. Durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, va viure moments molt difícils en la clandestinitat. Però a partir del 1956 alguns agrupaments són legalitzats a través de les diòcesis. Avui en dia, l’escoltisme a Catalunya té tres associacions: Minyons Escoltes i Guies de Catalunya, Escoltes Catalans i Acció Escolta de Catalunya. Entre totes, agrupen més de 20.000 infants i joves i 3.000 caps repartits en més de 200 agrupaments.

 

 

BERTA, 9 ANYS

“El que m’agrada més d’anar de campaments és dormir en tendes. Però també m’agrada banyar-me al riu i fer jocs de nit amb la llanterna. Als campaments ens ho passem molt bé, cantem cançons, fem gimcanes… Però en petits grups també ens toca rentar plats, netejar el campament i ajudar en algunes tasques senzilles a la cuina.”

 

LA LLEI ESCOLTA

Tots els escoltes i les guies comparteixen una manera de viure la vida que es pot resumir en aquestes deu frases:

 • Estimem el treball i volem fer bé les coses.
 • Som decidits i afrontem les dificultats sense por.
 • Aprenem a viure en equip i tot ho fem entre tots.
 • Aprenem a estimar i a jugar net.
 • Defensem la natura i protegim la vida.
 • Aprenem a ser útils i a fer servei.
 • Ens esforcem a merèixer confiança i fem confiança a tothom.
 • Som germans de tothom i treballem per la pau.
 • Som fidels al nostre país i ens sentim ciutadans del món.
 • Vivim la nostra fe i respectem les conviccions dels altres.

 

 

Els campaments són dies per a compartir i aprendre a viure amb poca cosa, envoltats de natura.

 

Text: MARC CAMPRUBÍ
Dibuixos: LUCÍA SERRANO