Bombolles de sabó gegants

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1367
El laboratori

 

En aquest “Laboratori” us expliquem com es poden fer bombolles de sabó enormes. Són tan grans i espectaculars que tothom que les vegi s’acostarà a mirar com ho feu!

 

Material
  • Líquid per a fer bombolles
  • 2 llistons llargs (d’uns 2 metres)
  • 2 bagues
  • 3 metres de cordill de cotó gruixut
  • 2 brides de plàstic
  • Una anella pesant, de ferro
  • Barrina i tisores fortes
  • Palangana

 

Com es prepara el líquid?

Per a anar bé, el líquid s’ha de deixar reposar un dia: prepareu-lo amb antelació!

  1. Poseu 250 mil·lilitres de sabó a la garrafa. Afegiu-hi aigua calenta de l’aixeta a poc a poc, procurant no fer gaire escuma, fins a la meitat de la garrafa.
  2. Poseu una cullerada sopera de goma de guar en un pot gran i afegiu-hi un litre d’aigua calenta (però no gaire, que no bulli). Remeneu-ho i demaneu a algú gran que us ajudi a passar-ho per la batedora fins que no s’hi vegin grumolls. Tireu aquest líquid espès a la garrafa i acabeu-la d’emplenar amb aigua calenta de l’aixeta.
  3. Buideu el contingut del sobre de llevat dins l’ampolla. Tapeu-la i remeneu bé. Probablement veureu una capa, a dalt o a baix, de petits grumolls de goma de guar. Remeneu-ho de tant en tant.
  4. Deixeu refredar i reposar el líquid almenys un dia abans de fer-lo servir. Podeu comprovar si funciona sucant-hi una anella i bufant (l’anella la podeu fer doblegant l’extrem d’un escurapipes en forma de rodona).

 

 

COM PREPARAR L’ESTRI?

1. Amb la barrina, feu un forat a l’extrem dels llistons i cargoleu-hi les bagues.

2. Mireu bé la figura: poseu l’anella pesant per dins del cordill i feu-lo passar per les bagues fent un nus perquè no s’escapi.

3. Uniu els dos trossos de cordill amb brides de plàstic als llocs marcats a la figura i talleu la part sobrant de les brides i, si cal, del cordill.

 

 

Com es fa?
1. Poseu uns tres dits de líquid per a fer bombolles dins la palangana.
2. Agafeu els llistons, ajunteu-los i submergiu el cordill totalment dins del líquid.
3. Aixequeu els llistons i separeu-los una mica; veureu que s’ha format una pel·lícula sabonosa dins del cordill. Si fa una mica d’aire, orienteu-vos de manera que l’aire hi passi a través. Si no en fa, moveu els llistons perquè hi passi aire.
4. Acosteu els llistons quan vulgueu escanyar i alliberar la bombolla. Si fa una mica d’aire, separant i acostant els llistons fareu una tirallonga de bombolles impressionant!
5. També podreu provar de moure els llistons en cercle per a fer bombolles en forma de salsitxa gegant que es trenquen en bombolles més petites, que oscil·len i agafen forma esfèrica.

 

Ep! Feu les bombolles en un parc o en un lloc on hi hagi terra, perquè el líquid rellisca!

 

Com funciona?

Per què les bombolles són esfèriques i no cilíndriques o en forma de cub? La superfície dels líquids funciona com una membrana que tiba d’una forma similar a com ho faria la membrana de goma d’un globus. La força s’anomena tensió superficial i és la mateixa en qualsevol direcció de la superfície. Quan es posa sabó a l’aigua, aquesta força es redueix enormement i la superfície del líquid es pot fer molt gran; per això es formen bombolles en l’aigua que té sabó. Si no fos perquè hi ha aire a dins, una bombolla s’aniria fent cada vegada més petita, igual que un globus on es deixa sortir l’aire.

Quan fa aire, la pel·lícula sabonosa del cordill s’allarga formant una salsitxa més o menys cilíndrica. Quan la bombolla s’allibera, el cilindre aviat es transforma en una esfera, ja que la tensió superficial tiba igual en totes les direccions. En les bombolles allargades el cilindre s’escanya tot sol pels diferents llocs i es trenca en diverses bombolles. Quan les forces que hi ha són iguals en totes les direccions i el material es pot deformar, la forma que en resulta és una esfera.

 

Entreu a l’adreça www.youtube.com/cavallfortrevista i veureu com fem l’experiment!

 

Text: ADOLF CORTEL
Il·lustració: LAURA DE CASTELLET