Creo videojocs

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1319
Minimegacracs

 

El Joan tenia set anys quan va començar a jugar a videojocs i al cap de poc ja es preguntava com es devien crear. Ara en té onze i coneix molt bé la resposta perquè ell mateix és… creador de videojocs!

 

 

Va tenir la sort que a la seva escola Vallmanya, de Sant Esteve de Palautordera, fan una extraescolar a partir de tercer de primària per crear videojocs, i quan va tenir l’edat s’hi va apuntar.

 

Els videojocs professionals es programen amb codi, però nosaltres primer fem servir el programa Scratch, pensat per a nens, que està format per blocs, i hi ha tres apartats: sons, animació i programació. I tu has d’anar creant com un puzle amb coordenades, ordres lògiques i tot això.

 

Per començar cal conèixer molt bé cada bloc i aprendre a programar, i sobretot tenir molt clar què vols que faci l’animació. “Per exemple, si jo vull fer que un peix vagi a menjar-se una alga, hauré de fer que es mogui i hauré de buscar un bloc que faci que es mogui. I un cop controles això ja fas videojocs més complicats.” I acompanya l’explicació amb demostracions pràctiques a l’ordinador, amb un gran domini de les tecles i les ordres.

“A mi m’agrada fer jocs en què hagis de pensar per a aconseguir l’objectiu. Ara estic treballant en un que consisteix a crear una habitació i en què has de trobar proves per a poder-ne sortir. I vaig crear un videojoc per al meu germà Roger, de quatre anys, que té tres apartats: “Troba l’ovella negra”, un conte i cançons.”

https://scratch.mit.edu/search/projects?q=un%20joc%20un%20conte%20i%20tres%20canc%CC%A7ons

 

Als qui vulguin començar a treballar amb el programa Scratch el Joan els adverteix que al principi potser se’ls farà pesat, perquè s’ha de practicar molt amb coses senzilles però que costen i a sobre són avorrides, com ara crear un llapis que vagi fent un dibuix o canviar la velocitat d’un cotxe perquè vagi més ràpid o més lent. “Però has de tenir paciència i resistir perquè aquesta pràctica farà que al final puguis crear els teus videojocs i passar-t’ho molt bé.”

 

Sap que molts nois i noies s’enganxen hores i hores als videojocs, però aquest no és el seu cas:

A mi gairebé m’enganxa més llegir. M’encanta llegir! I crec que bona part de la imaginació que tinc ve del fet que m’agrada molt llegir, perquè, com que els llibres que llegeixo ara no tenen dibuixos, he d’aconseguir imaginar-me el que estan descrivint.

 

Potser per això la part que li agrada més de la creació de videojocs és la d’inventar-se les animacions, perquè pot imaginar-se el que vulgui i després dibuixar-ho amb l’ordinador. També li agrada molt dibuixar a mà i n’està aprenent en una escola de dibuix i còmic de Sant Celoni.

Ara ja fa tres anys que aprèn i practica amb el programa, i amb aquesta bona base ha començat a fer unes sessions de programació amb codi escrit, perquè el professor d’informàtica l’ha animat a presentar-se l’any que ve a les Olimpíades Informàtiques. Habitualment hi participen alumnes a partir de secundària i ell tot just farà sisè, però el seu nivell és prou bo per a provar-ho.

Està ben convençut que encara no ho hem vist tot en el món de les noves tecnologies i que es crearan força coses noves que ens sorprendran. “Jo soc molt optimista, i crec que arribarem al teletransport.”

 

El que és segur és que amb el talent que té i les ganes que hi posa, pot arribar a qualsevol lloc que creï la seva imaginació sense límits!

 

Text i fotografies: ANNA FITÉ
Dibuix: ROGER ZANNI