El dia del llibre

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1361-1362
Dossier

 

El dia 23 d’abril és tradició anar a les parades de les llibreries i regalar (o regalar-nos!) un llibre. Però, sabeu que un llibre fa un camí MOLT llarg abans d’arribar a la parada? Sabeu que hi intervenen moltes persones? Us en fem cinc cèntims!

 

Vet aquí una novel·la…

Maig de 2018

La Janina és escriptora. Després de molts mesos ja ha acabat la seva última novel·la, que parla d’un viatger que troba una civilització estranya en una illa, desconeguda pels humans. L’ha enviada a l’editorial L’Esplet, que ja li ha publicat dos altres llibres, per si la volen llegir i els interessa publicar-la.

 

 

 

Juny de 2018

En Marc és l’editor de L’Esplet. S’ha llegit la novel·la de la Janina i li ha agradat molt. Ara posarà en marxa tot el procés per a publicar-la. De moment envia l’original a en Josep, el corrector, perquè comprovi que no hi ha faltes. I després el passarà a la dissenyadora.

 

 

 

 

Vet aquí un àlbum il·lustrat…

Setembre de 2018

En Genís és il·lustrador. Fa unes setmanes el van trucar de l’editorial Tintaplana per demanar-li si els voldria il·lustrar un àlbum. És una història ambientada al Japó per a la col·lecció de literatura infantil. I ara està enfeinadíssim, perquè ha d’entregar els dibuixos demà passat!

 

 

 

 

Novembre de 2018

La Fàtima és l’editora de Tintaplana. Atrafegada amb l’àlbum infantil sobre el Japó, parlen amb el dissenyador sobre la coberta i l’enquadernació. Voldran una tapa dura (cartoné) o tova (rústica)? El llibre s’ha de tenir llest aviat, que sortirà per Sant Jordi. En Genís acaba d’enviar un correu electrònic: són els dibuixos, que bonics!

 

 

 

Vet aquí una traducció…

Novembre de 2018

L’Antònia és traductora. Fa temps que està traduint un recull de poemes d’una escriptora anglesa i gairebé ja l’ha acabat. Aviat l’enviarà a La Farga, l’editorial que li va encarregar la traducció. A veure què els sembla!

 

 

 

 

Desembre de 2018

En Ramon és l’editor de La Farga. Està content perquè ja ha rebut la traducció del llibre anglès que ha fet l’Antònia i li ha agradat molt. És un llibre que va descobrir a la fira de Frankfurt, on cada any es troba amb editors de tot el món, i en va comprar els drets per poder-lo publicar en català.

 

 

 

Disseny, correcció i impressió

A partir d’aquest punt, la novel·la de la Janina, l’àlbum que ha il·lustrat en Genís i l’obra que ha traduït l’Antònia fan el mateix camí.


La Berta és dissenyadora.
Les editorials treballen amb dissenyadors i maquetistes que pensen com seran els llibres i en fan les maquetes a l’ordinador. Novel·les, contes, traduccions, diccionaris… cada llibre té una coberta, tipografia (lletra) i disseny diferents i fets a mida.

 

 

 

 

En Josep revisa de nou el text; ara ja està en galerades, és a dir, fulls impresos amb tot el text maquetat per a poder-lo repassar. És molt important que els llibres passin per un corrector, perquè així ens assegurem que no hi surtin errors!

 

 

 

 

Quina feinada que tenen, a la impremta! Es nota que s’acosta Sant Jordi i sortiran molts llibres nous! Aquesta setmana els han arribat encara més coses per imprimir: la novel·la de la Janina, la traducció de l’Antònia i l’àlbum d’en Genís. N’imprimiran en quadricromia les cobertes i tot l’àlbum il·lustrat. I la tripa dels llibres en una sola tinta, negra.

 

 

Cap a les llibreries

 

En Manel és transportista i treballa per a la distribuïdora Els Arços. Ha vingut amb el camió a buscar els exemplars de la novel·la Viatge intens, de Janina Bartroleda, i No m’esperis despert, de Tiffany Whitman (traduït per Antònia Rubí). Se’ls emportarà cap al magatzem d’Els Arços, des d’on es repartiran a les llibreries. Quan marxa saluda el seu amic Jordi, que treballa per a la distribuïdora Vernís, que ve a buscar l’àlbum El blau cel, il·lustrat per Genís Franc.

 

 

 

La Rocío és comercial d’Els Arços: presenta els nous llibres a les llibreries. Està segura que els títols que acaben d’arribar de la impremta agradaran molt a les llibreteres de La Imponent, bones amigues i clientes. Els afegirà al butlletí que els vol ensenyar, juntament amb les altres novetats, la setmana que ve.

 

 

 

 

Avui la Rocío passa per la llibreria La Imponent per ensenyar el nou catàleg de llibres. Els recomana molt la novel·la de la Janina Bartroleda; ensuma que serà un èxit! Les llibreteres, la Màriam i l’Olalla, pensaran ben bé quants n’agafen, perquè si el llibre agrada n’hauran de tenir molts, per Sant Jordi!

 

 

 

 

Preparant Sant Jordi

 

Tot i que encara falten ben bé tres mesos, la Màriam i l’Olalla ja es comencen a preparar per Sant Jordi. S’han de fer tantes coses…! Per començar, truquen a l’Ajuntament per confirmar que, com cada any, els reservin l’espai de la parada al carrer del costat: és una parada molt gran!

 

 

 

Quina feinada, posar etiquetes! Per Sant Jordi les llibreries fan un descompte especial del 10 % i això vol dir que s’han de canviar els preus de toooooots els llibres que aniran a la parada. Ah, i quan s’acabi Sant Jordi s’hauran de tornar a canviar en els que no s’han venut, és clar!

Tothom consulta amb atenció la previsió meteorològica per a demà, dia 23 d’abril. Ni gota de pluja enlloc: sol i caloreta de primavera. Fantàstic! Si plou per Sant Jordi, llibreters i editorials perden un dia de venda molt important per als seus negocis.

 

 

 

Ja és Sant Jordi!

Tot a punt? Vejam: la senyera per al taulell, els llums per a quan es faci fosc, la caixa registradora, el datàfon, bitllets i monedes per a tornar el canvi… Sí, tot a punt!

A les set del matí ja els han deixat al carrer els taulells i cavallets per muntar la parada. La Màriam i l’Olalla, amb el suport de tres joves aprenents de llibreters que avui els ajuden, han portat moltíssimes caixes de llibres des de la llibreria fins a la parada. Els llibreters han de pensar bé quins llibres portaran i quants de cadascun. És important no quedar-se curt ni comprar-ne massa a la distribuïdora, perquè els en podrien quedar molts per vendre!

Això sí, setmanes abans de Sant Jordi, se’ls omple tant el magatzem de la botiga que gairebé no hi poden ni entrar!

Avui les llibreries vendran molt, i els lectors que vulguin s’enduran el seu llibre a casa amb una dedicatòria de l’autor.

Per Sant Jordi podem trobar un munt d’autors signant les seves novetats!

 

Si en un dia bo a La Imponent venen entre 80 i 100 llibres, el dia de Sant Jordi en poden vendre més de 2.000! Us ho imagineu? A tot Catalunya se’n venen més d’un milió i mig, aquest dia!

 

 

El dia ha anat molt bé i per sort han venut molts llibres. Això, ara, amb el cansament que porten, també s’agraeix perquè hi ha menys caixes per tornar a la llibreria. Després tocarà fer números, ordenar els llibres… però de moment tanquen la parada i fins demà, que hi tornaran com si res!

 

Text: EUGÈNIA MORER
Il·lustració: PEP BROCAL