Els bombers. Més que una feina.

posted in: General | 0
Cavall Fort 1334

 

Avui hem anat a un antic parc de bombers urbà on hem après moltes coses sobre aquest ofici!

 

Les ciutats i els incendis

Molt sovint, quan pensem en bombers i incendis, ens venen al cap les imatges de boscos que es cremen, amb bombers amb llargues mànegues i camions que els apaguen. Però els bombers també apaguen molts altres “focs”, sobretot en una gran ciutat: des d’incendis en edificis, vaixells, fàbriques… fins a accidents de tota mena.

Fa molts anys, quan hi havia un foc, l’apagaven voluntaris, gent d’oficis ben diferents que s’organitzaven en cas d’emergència. De mica en mica, sobretot a les grans ciutats, es van anar creant equips de bombers professionals. A Barcelona, per exemple, això va ser a mitjan segle XIX, fa gairebé dos-cents anys!

 

Una família

Els bombers treballen en torns de vint-i-quatre hores, és a dir, que passen tota una nit i tot un dia junts. Això no vol dir que estiguin apagant focs tothora, és clar! Però sí que durant tot aquest temps conviuen al parc de bombers mentre no hagin de fer cap sortida. Allà s’hi entrenen, fan pràctiques, mengen, dormen, fan activitats que els agraden… Això sí, quan hi ha l’emergència, cal deixar-ho tot per a anar-hi corrents! Els bombers conviuen moltes hores amb els seus companys i viuen moltes experiències junts, tant de bones com de dolentes. I això fa que siguin com una família.

 

 

Mireu com ho feien, abans, per a assecar les mànegues molles!

 

El nom bomber ve de bomba, l’estri bàsic perquè l’aigua pugui sortir amb molta pressió per la mànega i apagar el foc ben ràpid.

 

Vocació de servei

Com moltes altres feines, l’ofici de bomber és dur, i no només pels horaris. Els bombers han de prendre decisions i intervenir en moments en què la gent no pot o no sap sortir-se’n, i això, de vegades, vol dir posar-se en situacions de perill. I no tothom té aquest esperit de servir els ciutadans i d’estar compromesos amb les persones. Per això es diu que és una professió molt vocacional, perquè hi ha una part en què el bomber sap que s’hi pot jugar la vida.

Però per sort l’alta professionalització i els grans avenços tecnològics fan que els bombers treballin amb molt coneixement i moltes mesures de seguretat. Així, quan han d’intervenir en moments perillosos, ho fan de manera que el risc per a ells sigui mínim!

 

Un antic parc, un espai nou

Això que us expliquem i moltíssimes coses més les trobareu explicades a l’Espai Bombers de Barcelona, a l’antiga caserna del Poble Sec. Quan entreu en aquest edifici, acabat de remodelar, penseu que va funcionar com a parc durant setanta anys des del 1929, quan es va construir! La sala principal per on passejareu és el pati on hi havia els cotxes aparcats.

En aquest museu coneixereu la història dels Bombers de Barcelona des dels seus orígens fins avui. I també veureu com funcionava l’edifici; us explicaran, per exemple, com feien assecar les mànegues molles penjant-les des de dalt de tot de l’escala interior de la torre d’incendis!

I també hi veureu un cotxe de bombers antic i una bomba de vapor antiga! I cascs, mànegues, llums… de fa uns quants anys. Amb aquest material, us fareu càrrec de com han evolucionat les eines i els recursos dels bombers.

 

Ser bomber

A més dels objectes, una part important del museu són els audiovisuals en què diversos bombers us expliquen la seva experiència. Com és el dia a dia al parc de bombers? Com s’organitzen per a fer la feina i conviure? Els bombers us explicaran com viuen amb passió la seva feina, però també us parlaran de la por, de la pèrdua de companys, de l’aprenentatge i formació de l’ofici… Una bona manera de descobrir com és l’ofici de bomber!

 

 

ESPAI BOMBERS
Carrer Lleida, 30. Barcelona
El museu us ofereix visites guiades per a descobrir-lo amb la família i els amics, així com activitats per a les escoles. A més de l’exposició permanent, també hi ha un espai on es troben els bombers jubilats, així com aules per a vosaltres, on aprendreu una de les millors maneres de fer més fàcil la feina dels bombers: la prevenció d’incendis!
I fins al mes de març també podeu veure l’exposició de maquetes de vehicles.

 

 

 

Text: EUGÈNIA MORER
Fotografies: ARXIU FOTOGRÀFIC DE BARCELONA / ARXIU DE BOMBERS DE BARCELONA / COL·LECCIÓ LLORCA / ESPAI BOMBERS