Els secrets de la llibreria

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1350

 

Avui hem conegut tres llibreters amb moltes ganes d’explicar-nos la seva passió pels llibres: la Irene, l’Oriol i la Neus. Amb ells descobrirem de prop tots els racons d’una llibreria i sabrem com és la feina d’un llibreter darrere els prestatges i el mostrador de la botiga.

 

 

Una feina 2 en 1

Llegir i…
Els llibreters són “guies literaris”. “Pot ser que a un nen no li agradi llegir perquè encara no ha trobat el seu llibre. La nostra feina és buscar i trobar aquest llibre que l’enganxi a la lectura”, ens explica l’Oriol. I com s’ho fan, això? “Llegint. Com més llegeix el llibreter, més sap què recomanar”, diu la Irene.

…comptar
Una llibreria és una petita empresa. S’han de comprar els llibres a les editorials, fer les factures, retornar el que no es ven, supervisar els treballadors… “Ser llibretera és un plaer però també és amb el que ens guanyem la vida; tan important és fer una factura com conèixer els llibres que tens per a poder-los recomanar”, ens explica la Irene.

 

Cadascú té el seu llibre

Els tres llibreters coincideixen que és molt important saber connectar amb el nen o l’adult que entra a la botiga a comprar un llibre. Però, quins són els secrets per a poder donar un bon consell?

   

“He treballat amb molts llibreters i he après d’aquells que empatitzen molt amb el gust del lector, que saben ràpid què li agradarà a la persona, gran o petita, que entra a la botiga.”

“Intento conèixer bé tots els llibres de la botiga i escoltar el que m’explica el lector, tant si és petit com si és gran. Amb els anys d’ofici vas agafant traça.”

“S’ha de ser sincer i recomanar el que t’agrada, el que creus que és bo. Cada lector té el seu llibre: els llibreters l’hem de descobrir observant bé qui tenim davant i sabent què li agrada.”

 

 

Els nostres tres llibreters en saben un niu, de tota mena de llibres, però sobretot dels infantils i juvenils. Hem fet el xafarder perquè ens expliquin una mica com és el seu dia a dia llibreter!

 

IRENE

“He crescut en una llibreria”

“Recomano lectures a tots els clients. Als menuts, els llegeixo els contes. Per als grans, faig notes amb la meva opinió i les enganxo a les portades dels llibres.”

Què t’agrada, del teu ofici?
Que creem passió per la lectura. Llegir requereix un esforç. Un llibre que t’agrada t’ajuda a fer aquest esforç i a agafar ganes de llegir més. Nosaltres busquem aquest llibre. És una gran responsabilitat!

Com ha de ser, un bon llibreter?
Jo he après molt dels llibres i també d’escoltar: hi ha gent molt sàvia! Per a la llibreria, és important tenir sentit de l’humor. I no creure’s que ets un bon llibreter o que ho saps tot. Cal ser humil.

Ets una llibretera molt activa i et coneixen els lectors del teu poble, però també de més enllà…
Fa molts anys que hi soc i hi dedico moltes hores! Els meus pares tenien una papereria-libreria, que vam anar convertint en llibreria. Va ser llavors que vaig començar a llegir molt. Amb les meves filles em vaig capbussar en la literatura infantil.
A la botiga voldria que els nens vinguessin fins a ser vells, per veure com aprenen. Ser llibretera és una manera de viure.

 

ORIOL

“Soc un devorador de llibres”

“El meu oncle em va ensenyar a ser llibreter. Fa poc hem obert una petita llibreria amb dues llibreteres més. Combino aquest ofici amb el d’escriptor de literatura infantil.”

La teva llibreria és una mica peculiar…
Sí, perquè està especialitzada en llibres infantils, juvenils i de cuina! A més, és petita, i molt vinculada a un barri de la gran ciutat: ens hem convertit en una peça més. A més de llibreria, som un punt de trobada del barri per a descobrir la lectura, la gastronomia, la il·lustració, el còmic…

Com trieu els llibres? Amb poc espai no deu ser fàcil…
Les llibreries petites no tenim tantes novetats. Fem una selecció molt personal. De fet, és la nostra força davant les llibreries en línia que ho tenen tot. Els lectors saben que aquí hi ha llibres escollits amb cura, consell personal i ambient agradable: el que fa que una visita a la llibreria sigui tan emocionant, vaja!

Què t’agrada més, de la teva feina?
Que un nen se’n vagi amb un llibre i torni, content perquè l’hi hem encertat i en vol un altre. També és veritat que no cal guiar sempre els lectors: poden escollir sols! L’important és agafar l’hàbit de llegir. La resta es farà sola.

 

NEUS

“M’agradaria tenir la meva llibreria”

“Volia ser bibliotecària i vaig acabar essent llibretera. He tingut la sort d’anar trobant llibreters de qui he après molt.”

T’agradaria tenir la teva pròpia llibreria?
Encara no he pogut muntar el meu negoci, però, si mai ho faig, ja tinc pensat com serà la llibreria! El que sí que he tingut, però, és el privilegi de conèixer gent que m’ha encomanat l’entusiasme per l’ofici i la sort de ser durant molts anys l’encarregada de la secció infantil d’una llibreria molt gran.

Què t’agrada més de la teva feina?
Que un nen torni i em digui que el llibre li ha encantat i que en vol un altre que li agradi tant… Jo soc sincera amb els clients; si un dubta entre dos llibres, no tindré en compte el preu: li recomanaré el que penso que és millor.

I alguna cosa que no t’agradi tant?
Els retorns: costa molt tornar un llibre que no s’ha venut i que a tu t’agrada! D’àlbums il·lustrats, per exemple, que són els meus preferits, en voldria sempre un de cada al prestatge, per si s’acabés venent.

 

Moltes gràcies a la Irene Tortós-Sala, llibretera de L’altell, de Banyoles; a l’Oriol Canosa, llibreter de Pebre Negre, del barri del Clot de Barcelona; i a la Neus Ferràndiz, llibretera de Barcelona de tota la vida.

 

Text: EUGÈNIA MORER
Fotografia central i dibuixos: BERTA SAGRISTÀ