Jane Austen, la (d)escriptora del seu temps

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1321-1322

 

Ara fa dos-cents anys que va morir Jane Austen, una noia d’un poblet d’Anglaterra. Ella no ho sabia, però les seves novel·les van canviar la història de la literatura!

 

 

La Jane neix el 1775 en un poblet petit al sud d’Anglaterra, Steventon, entre prats verds, boscos i vaques. És de bona família; el seu pare és el pastor de la parròquia i viuen a la rectoria, una casa bonica i espaiosa. I és que la Jane serà la setena de vuit germans!

Per als Austen és molt important que els seus fills tinguin una bona educació: llegeixen, dibuixen, fan música… fins i tot fan teatre en família! La Jane i la seva germana, la Cassandra, com que són noies, no treballen i passen molt temps a casa. De ben petita la Jane comença a escriure i ho fa molt bé!

 

A més d’altres textos, Austen va escriure sis grans novel·les, L’abadia de Northanger, Mansfield Park, Persuasió i aquestes tres:

 
Seny i sentiment

Parla de dues germanes, una sensible i emotiva, l’altra discreta i prudent. Totes dues estan enamorades però les seves històries no acaben d’anar bé… Les protagonistes de les novel·les d’Austen són noies com ella, amb dilemes emocionals que els toca viure. Els sentiments, emocions i reflexions dels personatges estan tan ben escrits i els diàlegs són tan reals que sembla que siguin de veritat!

Orgull i prejudici

L’Elizabeth, filla del rector, coneix l’aristòcrata Darcy. S’agraden, però l’orgull i els prejudicis fan que no comencin gaire bé… En l’època d’Austen les novel·les d’amor eren dramàtiques o fantàstiques. Ella va trencar amb això i va escriure novel·les que descrivien els defectes i virtuts de la seva gent d’una manera molt realista. Ningú ho havia escrit tan bé i d’una manera tan moderna!

 
 
Emma

La protagonista és una noia rica que vol emparellar els seus amics i veïns, però sempre fica la pota… Jane Austen era observadora, enginyosa i amb un fi sentit de l’humor. Tot això surt a les seves novel·les, un retrat de la vida comuna de la gent del seu voltant i de la seva època: la regència anglesa. Senyors, joves i clergues de l’època van als balls, visiten els veïns, la família, els amics, busquen marit per a la filla…

 

La Jane i la seva germana Cassandra es van escriure centenars de cartes! Però en queden poques: la Cassandra les va llençar gairebé totes un cop morta la Jane. Segurament va voler guardar la vida íntima de la seva germana per sempre.

 

 

Les noies de classe alta, com la Jane, es casen per interès amb nois també de casa bona: així poden mantenir la vida que tenen o fins i tot millorar-la. La Jane no es casarà mai; sembla que, com algunes de les protagonistes de les seves novel·les, no veurà mai clar de casar-se sense amor. A vint-i-cinc anys ja ha escrit unes quantes novel·les, que publicarà anònimament. Segurament ho farà perquè no està gaire ben vist que una noia, i a més rica, escrigui i guanyi diners. A l’època de la Jane el “què diran” és molt important.

 

  El 1801 el senyor Austen es jubila i durant sis anys viuran en diferents ciutats i pobles. Després de la mort del seu pare, la Jane, la Cassandra i la seva mare van a viure en un cottage (casa rural típica anglesa) al poble de Chawton, prop de Steventon. Serà com tornar a casa! Allà no para d’escriure i els seus llibres es venen i es llegeixen molt bé; fins i tot agraden al príncep d’Anglaterra!
Però de cop la Jane es posa malalta… tot i que no deixa d’escriure! Al maig de 1817 ella i la Cassandra, per estar a prop del metge, es traslladen a Winchester, on mor el divuit de juliol. Es publiquen dues noveles pòstumes seves on es fa públic que ella n’és l’autora.  

 

Per fi tot el món va saber que Jane Austen era l’escriptora de les seves grans novel·les.

 

Text: EUGÈNIA MORER
Il·lustració: LUCÍA SERRANO