Juguem!

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1318
La finestra

 

 

Com ens agrada, jugar, i que bé que ens ho passem! Però, encara que no ho sembli, el joc també és quelcom imprescindible perquè creixem bé. Us ho expliquem!

 

Tots hauríem de jugar

No us penseu que insinuem que deixeu d’estudiar i us dediqueu només a jugar a pilota, a cuit i amagar o al parxís, no! Però sí que us volem explicar que jugar és molt important, perquè ens ensenya moltes coses per a quan serem grans: a relacionar-nos amb altres persones, a esforçar-nos, a mostrar les emocions…

Jugant ens enfadarem, ens posarem tristos, estarem contents, eufòrics, tindrem por, ràbia… Les emocions ens sortiran per les orelles! Però el que és segur és que, mentre juguem, ens ho passarem bé i estarem entusiasmats. I és que, jugar, sens dubte, ens fa sentir bé!

 

 

Sabíeu que hi ha un dia internacional dedicat al joc en què es fan activitats per reivindicar la importància de jugar? És el dia 28 de maig i és una iniciativa de l’Associació Internacional de Ludoteques.

 

De dret a jugar!

Hi ha moltes coses que només es poden aprendre jugant. Per això és importantíssim que tots, quan som petits, ho puguem fer. Malauradament, hi ha infants que, per diverses circumstàncies, no poden jugar (per culpa de les guerres, perquè han de treballar…). Per això hi ha lleis com la Convenció sobre els Drets dels Infants, de les Nacions Unides, que serveixen per intentar que a tots els nens i nenes se’ls respecti aquest dret a jugar, malgrat les circumstàncies.

“Article 31. Els Estats part reconeixen el dret de l’infant al descans i a l’esbarjo, al joc i a les activitats recreatives pròpies de la seva edat, i a participar lliurement en la vida cultural i les arts.”

 

 

“Com trobava a faltar aquestes estones de joc! Que bé que m’ho estic passant! Feia tant de temps que no jugava…!”

LA PILOTA SOLIDÀRIA
Alumnes de 4t de l’Escola Pau Casals de Viladecans

 

Jugar per socialitzar-se

Us heu fixat mai com juguen els cadells de gos o de gat? S’enfaden entre ells, es persegueixen, es mosseguen fluixet… Quan es barallen fins i tot ens sembla que ho fan seriosament! I és clar, jugant, jugant, s’entrenen, aprenen a viure; segurament de grans els tocarà defensar-se o atacar altres animals i han de saber com fer-ho. Nosaltres, com molts animals, gràcies al joc ens “socialitzem”: aprenem les normes i pautes per a viure en societat, amb les altres persones.

 

“Tu quin dret tens per no deixar-me jugar! (…) Per molt que et creguis el líder de la classe, no tens dret per a dir qui pot jugar i qui no!”

DIARI DE NIL WALKER
Alumnes de 6è de l’Escola Marinada de Palau-solità i Plegamans

 

Jugant aprenem a …
  • Respectar les altres persones
  • Treballar en equip per aconseguir fites comunes
  • Aprendre estratègies per sortir-nos de les situacions
  • Reivindicar el dret de ser respectats
  • Treballar en equip per aconseguir fites comunes

Jugant aprenem a fer amics, a saber com som, a solucionar problemes, a gestionar les nostres emocions, a compartir…

 

Jugar per conèixer-nos

Jugar també ens serveix per a relacionar-nos amb nosaltres mateixos: ens adonem de com som!

Com reaccionem quan guanyem? I quan perdem? Com ens sentim quan no compten amb nosaltres, o ens equivoquem, o l’encertem? Mentre juguem també veiem com som capaços de solucionar un conflicte, o de prendre una decisió, o de fer un esforç per aconseguir un objectiu.

 

 

“Els nens i nenes de la classe es van animar a fer una llista del que havien après: a dialogar, a resoldre conf lictes, ser comprensius, conviure, a participar, a ser justos i democràtics, a treballar en equip, saber guanyar i perdre…”

UNA RECERCA I UNA TROBALLA INESPERADA
Alumnes de 1r de l’Escola Bellavista Joan Camps i Giró, de les Franqueses del Vallès

 

Jugar per compartir

Ens agrada molt, tenir les nostres joguines, i ens ho passem molt bé, jugant sols. Però quan compartim, tot i que ens costi, ens adonem que hi guanyem molt: el valor material perd importància quan hi afegim el temps que passem amb l’altra persona, que té un gran valor!

 

“Ara ja no vull que s’acabi mai la màgia del joc compartit. Sembla impossible que fes poc temps que jo no sabés jugar amb algú altre.”

LA MÀGIA DEL JOC
Alumnes de 5è de l’Escola Saint George’s School de Fornells de la Selva

 

Jugar per fer amics

Quantes vegades no us ha passat que aneu a un lloc nou on no coneixeu ningú i, gràcies a un joc que us proposen, feu amics? I és que jugar ens permet integrar-nos en un grup: moltes vegades no cal parlar la mateixa llengua, per a compartir un joc!

El joc permet que persones ben diferents puguin compartir experiències junts i fer-se amics.

 

“A poc a poc, una gran part dels nens del parc es van afegir al partit i la Sofia, tot i no saber gaire de jugar a futbol, es va sentir molt feliç, ja que feia molt de temps que no se sentia acceptada i amb amics.”

JUGANT ES FAN AMICS
Alumnes de 4t del Col·legi Asunción de Nuestra Señora de Barcelona

 

 

“Des d’aquell dia vam començar a ensenyar-li jocs diferents i, en poc temps, en Hassan va aprendre moltes coses noves del nostre país. Nosaltres també vam aprendre moltes coses del seu.”

EL HASSAN APRÈN A JUGAR
Alumnes de 1r del Col·legi Claret de Sabadell

 

Juguem amb contes

Els fragments de contes que podeu llegir en aquest article els hem tret d’algunes de les obres premiades al Premi Pilarín Bayés d’aquest any, organitzat per l’Editorial Mediterrània i l’Obra Social Sant Joan de Déu. Com l’any passat, hem fet un article que coincideix amb el tema del Premi que, aquest any, era el joc.

Si teniu ganes de llegir els contes sencers, ho podreu fer ben aviat! Les quinze obres guanyadores es publiquen en un llibre il·lustrat per la Pilarín.

 

Si en voleu saber més: www.premipilarinbayes.org

 

 

Text: EUGÈNIA MORER
Dibuixos: ÒSCAR JULVE