La Colometa

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1344
Protagonistes de paper
(Grans clàssics de la literatura universal)

 

 

És la protagonista de La plaça del Diamant, una de les novel·les més importants de la literatura catalana. Una història senzilla d’una noia senzilla però que ens parla de la vida amb molta profunditat.

 

Què explica, la novel·la?

La Natàlia, dependenta d’una pastisseria al barri de Gràcia de Barcelona, coneix en Quimet al ball de la plaça del Diamant de la festa major de Gràcia. Es casen i tenen dos fills. I arriba la Guerra Civil espanyola, que trenca la família, la ciutat i el país. La Natàlia intentarà lluitar contra la fam i la misèria per poder sobreviure ella i els seus fills.

 

Coloms, coloms…

Colometa és el nom que el marit, Quimet, posa a la protagonista quan la coneix. De fet, els coloms seran també protagonistes: a casa en tindran i, empipadors, es ficaran pertot. La història l’explica la protagonista en primera persona i no va de grans fets ni aventures, sinó de com se sent i què li passa. I sovint parla d’objectes importants per a ella (un vestit, una peça del llit, l’embut…) que fan que l’entenguem més, com si fóssim dins del seu cap. Com si expliquéssiu la vostra vida a partir d’objectes que són molt especials per a vosaltres.

 

 

L’AUTORA

Mercè Rodoreda (1908-1983) és una de les grans escriptores de la nostra literatura. Segur que n’heu sentit a parlar. Va escriure molts llibres: La plaça del Diamant és el més conegut. Tenia una gran habilitat per a explicar històries d’una manera magistral, fent servir un llenguatge planer però molt i molt ric.

Rodoreda entra ben endins dels personatges i ens enganxa des de la primera pàgina.

 

Text: EUGÈNIA MORER
Il·lustració: LUCÍA SERRANO