La Juliana, comunicadora

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1379
L’entrevista

 

La Juliana Canet està a punt de fer vint-i-un anys i fa temps que és una de les reines de les xarxes socials en català, on parla tant de banyar-se a la piscina com del poeta Jacint Verdaguer. Nascuda a Cardedeu, i gran lectora de Cavall Fort i El Tatano, ara la sentim (i veiem!) a la ràdio al programa Adolescentsicat, escoltat per milers d’oients.
Li hem demanat que ens expliqui com ho porta, tot plegat!

 

Com t’hem de dir? Instagramera, youtubera…
Comunicadora! És veritat que he estat molt –i encara soc– a xarxes, sobretot a Instagram, que ha sigut la meva gran porta. Però últimament m’expresso també en altres mitjans (a la ràdio i a la televisió), i per això crec que ara m’encaixa més “comunicadora”.

Per què vas escollir parlar en català a les xarxes, sabent que tindries un públic més reduït?
Jo em volia expressar en la meva llengua: m’eren igual els likes. Vaig escollir el català per convicció. Sabia que en castellà hauria tingut un tipus d’èxit que m’hauria convertit en una influenciadora de veritat, de les que fan que la gent compri coses. Però no era el que m’interessava.

I has tingut més repercussió de la que t’imaginaves?
I tant. Precisament la llengua ha sigut la clau! Perquè pots connectar amb algú que penja vídeos en qualsevol llengua, sempre que t’interessi el que explica. Però quan és en la teva hi ha molta empatia, sobretot si no la sents gaire a xarxes. A més, he descobert que expressar-me en català m’ha permès ser comunicadora, que és el que realment m’agrada.

I de petita també t’agradava tant xerrar?
Molt! La meva mare ve del món de les belles arts, i als fills ens ha estimulat molt artísticament. A mi m’encantava xerrar, posar-me a davant de la càmera, actuar… i el meu pare vinga filmar-me. I mira en què m’he convertit, ara! (Riu.)

Per què vas escollir la carrera que ara estudies, filologia catalana?
Perquè m’encanten la llengua i la literatura catalanes. I també m’agrada l’educació i m’agradaria ser professora de català. A més, és una carrera molt relacionada amb el que faig ara perquè, a part d’aprendre moltes coses interessants per comunicar, el llenguatge és la meva eina de treball.

 

“Som quatre germans i jo soc la gran. Ens portem molt bé i ells continuen sortint als meus vídeos, com quan érem petits. I són molt millors que jo! De petits sempre enviàvem fotos, dibuixos, textos… a El Tatano i a Cavall Fort!”

 

“El mòbil i les xarxes no són dolents si en fem un bon ús, com la televisió. Perquè el problema no és el mitjà sinó el contingut.”

 

I a què t’agradaria dedicar-te en el futur: a la feina de comunicadora o a l’educació?
Si ara em fessin triar, escolliria el que estic fent, perquè ho he provat, sé que m’agrada i m’ho passo bé, tot i que és una feina exigent, que desgasta, i amb pressió. I el món de l’educació és la meva altra opció. De tota manera, el que estic vivint ara és un tren que només passa un cop i, de moment, he decidit agafar-lo.

Ser a les xarxes i als mitjans vol dir que ensenyes la teva vida privada…
Quan estàs en un espai públic i et sents molt estimat i reps el suport dels seguidors, hi ha el perill de penjar massa coses personals. S’ha de ser conscient que el nombre de seguidors és més que un número: és molta gent que sap coses de tu. Si els tinguessis tots davant, al·lucinaries! I, sí, és guai mostrar una part real de tu a Internet, però també és imprescindible guardar-ne una part.

A posts i a tertúlies reivindiques el paper de la dona. Per què és important insistir-hi?
És molt important per a mi, en general, parlar i donar veu als oprimits; les dones hem patit i patim una opressió evident, i crec que és el meu deure, i el de qualsevol, denunciar-ho. Cal que hi hagi més dones a totes les feines perquè puguin aportar una mirada lliure de masclisme. Així, a poc a poc, tots els estereotips de gènere i tota l’opressió aniran desapareixent.

 

SI HAS D’ESCOLLIR…

  • Una cosa que t’agrada fer: “Llegir, perquè em fascina conèixer altres realitats. I també compartir llargues estones amb els qui estimo.”
  • Una música: “Molta! Grups com Manel, Roba Estesa, Els Amics de les Arts, Els Pets, Ferran Palau, Xiula…”
  • Una afició que has tingut sempre: “Llegir i explicar històries, tant escrivint com parlant.”

 

 

“És important que en català hi hagi programes com Adolescentsicat, per a divertir i informar els més joves. És un programa amb molta hormona, però també amb neurona: intentem trobar aquest equilibri. Hi ha d’haver alguna cosa gamberra en català, perquè també es mantingui viu!”

 

Parlem de tu i Cavall Fort. Tenim proves que el llegies de ben petita…
Sí! La meva àvia, subscriptora de Cavall Fort des del número 1, me’n va fer quan vaig néixer. De petita els meus pares em van fer d’El Tatano, que és el millor del món! I després vaig passar a Cavall Fort. He connectat
moltíssim amb les dues revistes.

Què diries als lectors de Cavall Fort que es vulguin dedicar a treballar generant contingut a les xarxes?
Que tingueu molta constància i que no us preocupeu massa pel que diu la gent ni per números ni likes. I que per a ser un bon comunicador, cal tenir contingut, i per a això cal formar-se. Per tant, si us agrada explicar coses i ho voleu fer per Internet, feu-ho, però no renuncieu mai a estudiar.

 

“A INSTAGRAM, PARLO DE TOT!”
“A les xarxes no programo de què parlaré. Per exemple, estic parlant amb algú i surt un tema que m’interessa i decideixo fer-ne un vídeo per Instagram. Alguns els gravo de seguida, d’altres me’ls apunto per a gravar-los més tard… Puc parlar de literatura catalana, dels mocs o de com s’ho feia la gent abans sense mòbil!”

 

Voleu sentir i veure la Juliana?
www.instagram.com/julianacanet
www.ccma.cat/catradio/adolescentsicat

 

Per EUGÈNIA MORER
Fotografies: ARXIU JULIANA CANET