La Vella Quaresma

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1310
L’article de butxaca

 

Aquest ninot de paper per retallar sovint representa una senyora d’avançada edat. Va carregada amb una cistella de verdures en un braç i agafa un bacallà sec amb la mà de l’altre braç. Ah, i per sota de les faldilles li surten set cames!

 

Què és la Quaresma?

És un interval de temps que el calendari litúrgic cristià dedica a l’abstinència de menjar alguns tipus d’aliments. Es fa en record dels quaranta dies de dejuni que Jesús va viure al desert.

 

Per què en té set, de cames?

Simbolitzen les set setmanes que separen el final del cicle de Carnaval de la Pasqua (és a dir, de dimecres de Cendra a diumenge de Pasqua de Resurrecció de Jesucrist). L’Església disposa que aquestes setmanes siguin dedicades a la Quaresma.

 

 

La tradició estableix que cal tallar una cama a aquesta figura cada setmana durant la Quaresma. Quan s’arriba a la Pasqua es crema la resta de la figura.

 

I per què porta verdures i bacallà?

Antigament, durant la Quaresma, es mantenia una dieta alimentària amb especial cura de no consumir carn. D’aquí que es penjava el ninot a la cuina, perquè així vigilava que els infants no mengessin res indegut.

 

 

Popularment, és coneguda amb diversos noms als Països Catalans, com ara la Bacallanera o la Sarraïna al Principat o la Patorra al Rosselló. A les Illes, la quitxalla l’anomena, entre d’altres, s’Àvia Corema o sa Jaia Corema.

 

Text: ANTONI SERÉS. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya
Imatges: FONS JOAN AMADES (Departament de Cultura)