Objectes que parlen

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1368

 

Què és, un apotecari? Què tenen en comú un gatet japonès de la sort, una marededeu i un canelobre de set braços?

Aquestes preguntes ens les pot respondre l’etnologia, la ciència que estudia les diferents cultures dels humans. I d’on ho hem tret, això de l’apotecari, el gat i el canelobre…? Doncs de la visita a la seu de Montjuïc del Museu Etnològic i de Cultures del Món. Ara us expliquem tot el que hi hem après!

 

 

 

Un museu que explica la vida de la gent

El que s’exposa en aquest museu ens explica qui som, què fem i com vivíem. I no tan sols nosaltres, sinó els nostres avantpassats i altres cultures del món. I ho fa a partir d’objectes de la vida quotidiana. Cadires, vasos, olles, eines o televisors que podrien ser dels nostres pares, avis, besavis o rebesavis. Agrupats segons per a què els fem servir: menjar, resar, jugar, fer festa… Són objectes que parlen de la nostra cultura, que ens defineix i que la fa diferent d’una altra cultura.

 

L’etnologia és una de les branques de l’antropologia social i cultural, la ciència que estudia els costums i maneres de viure de l’ésser humà. Aquestes ciències ens permeten saber com érem i com som; què hem fet i què fem.

El gat, la marededeu i el canelobre els trobareu al Mur del Museu, on s’agrupen els objectes segons per a què els fem servir. Aquests tres objectes, concretament, representen tres creences diferents de cultures que formen part de la nostra d’una manera o altra.

 

Avis i nets fan de mestres

Al Museu Etnològic avis i pares us poden explicar per a què serveixen objectes que vosaltres no heu vist mai: un escalfallits, una lletera, fusos per a filar, una cabana de pastor o una taula de fusta per a rentar roba. I vosaltres els explicareu la tecnologia del Museu, com ara les pantalles interactives que ens guien i expliquen els objectes. Tothom ensenya, tothom hi aprèn!

 

Un apotecari era un antic farmacèutic; al Museu hi podem veure l’armari on guardava tots els remeis!

 

Un magatzem amb vitrines

Quan anem a un museu, ens pensem que tot el que veiem és el que hi ha al museu. No, i ara! Hi ha centenars d’obres (i de vegades, milers) que es conserven en magatzems. A la seu de Montjuïc del Museu Etnològic ens podem imaginar com és un magatzem perquè precisament en podem visitar una part: hi ha moltíssimes vitrines que ens ensenyen centenars de peces guardades que no caben a les sales d’exposicions. I venen d’arreu del món: és una barreja impressionant!

 

Alguns objectes del magatzem ens són molt propers i d’altres són de cultures ben diferents. O potser no tant? Fixeu-vos en aquestes joguines asiàtiques. Segurament no n’heu vist mai cap d’igual però sabeu que són joguines. Els humans tenim cultures diferents però en la nostra vida quotidiana fem i creem moltes coses semblants d’una punta del món a l’altra.

 

 

Com un rusc d’abelles

L’edifici de Montjuïc on hi ha una de les seus del Museu és molt curiós! Si el miréssim des de dalt ens semblaria un rusc, format per cel·les com les que fabriquen les abelles. Els arquitectes que el van dissenyar el 1973 van fer expressament que tot fos hexagonal i això el fa un edifici molt singular.

Quan visiteu el Museu, sobretot, observeu les vistes de Barcelona des dels finestrals: són increïbles!

 

Les cares de Barcelona

Al Museu també s’hi poden veure exposicions temporals, que van canviant. Ara n’hi ha una dedicada a Barcelona, que ens fa rumiar (i molt!) sobre com és realment la ciutat. Tant els que hi viviu com els que no hi descobrireu una manera diferent de veure-la: i és que Barcelona té moltes cares, com diu el títol, i aquí ens proposen veure com són de diferents!

 

El voleu visitar?

El Museu Etnològic i de Cultures del Món està repartit en dues seus. Aquí us hem explicat la seu de Montjuïc; a la seu del centre de Barcelona hi podeu veure una gran col·lecció d’obres d’art dels cinc continents.

Museu Etnològic i de Cultures del Món
Seu Parc de Montjuïc: Passeig de Santa Madrona, 16-22. Parc de Montjuïc, Barcelona
Seu Montcada: Carrer Montcada, 12. Barcelona

 

Text: EUGÈNIA MORER
Fotografies: TONI SERÉS i MUSEU ETNOLÒGIC I DE CULTURES DEL MÓN
Dibuixos: PERE PUIG i CRISTINA LOSANTOS