Ot, el bruixot

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1421

 

On va néixer?

L’Ot va néixer l’any 1971 al passeig de Gràcia de Barcelona, mentre el seu pare, en Picanyol, esperava la Rosa Maria, la seva xicota i futura esposa. Deia que de cop li va venir al cap, com una inspiració, el personatge d’un bruixot tal com el veieu aquí. I també la Berta i el mussol! Per sort portava llapis i paper i ho va dibuixar de seguida. “L’Ot em va venir a buscar a mi més que no pas jo a ell”, explicava sempre!

 

Realisme o humor

Quan estava a l’empresa de dibuixants de Barcelona, Selecciones Ilustradas, el director li va dir que havia de triar quin tipus de còmic volia fer: realista o humorístic. En Picanyol volia ser un dibuixant d’històries d’aventures, de l’oest, que estaven molt de moda. Però al final va canviar d’idea i no es va dedicar al dibuix realista. I ho va ben encertar!

 

LA LÍNIA NEGRA
És la clau del dibuix d’en Picanyol. Es diu que és una línia regular, perquè sempre és igual de gruixuda. D’aquest estil se’n diu “línia clara”, i és una manera d’anomenar el còmic dibuixat així, molt estès a França i Bèlgica, com ara el d’en Tintín. En Picanyol acostumava a dibuixar amb ploma i tinter: observeu els seus dibuixos i veureu com de curós i delicat era a l’hora de treballar!

 

I els colors?

L’Ot és un personatge en blanc i negre. Tot i que no té colors no els trobem a faltar perquè el que li dona força, precisament, és aquesta taca negra del seu vestit. Sí que de vegades en Picanyol el va haver de pintar, i ho va fer amb el color verd. Però l’Ot de les tires sempre el veureu en blanc i negre!

 

La Berta

Sempre està enfadada i rondina per tot el que fa l’Ot. En Picanyol la defensava: deia que la Berta havia de tenir molta paciència, amb un home així! “L’Ot va de bona fe pel món i va arreglant les coses. Va néixer amb poders i, per tant, no ha hagut de lluitar contra cap adversitat. I és immadur, no ha crescut. I conviure amb una persona així no és fàcil, pobra Berta!” (1), explicava en Picanyol en una entrevista.

(1) Entrevista al programa Divendres, a TV3, el 16 de maig del 2012.

 

JUBILACIÓ
L’any 2014 en Picanyol va decidir jubilar l’Ot; a partir d’aquell any ja no en va dibuixar cap més tira, tot i que a Cavall Fort continuen sortint tires del bruixot que ja s’havien publicat abans.

 

Un bruixot irrepetible

L’Ot va aparèixer per primer cop a Cavall Fort l’any 1971, al número 215/216. Al principi era una mica diferent, però ja tenia totes les característiques que l’identifiquen: el barret, el vestit, la capa, el llacet al coll, les sabates amb sivella, els tres pèls al cap i els quatre pèls del bigoti… Tampoc no ha canviat el format de les tires, que són verticals i amb les vinyetes sense emmarcar: com a màxim només amb una línia que les separa. L’autèntica marca Ot-Picanyol®!

 

1. Publicat al Cavall Fort número 215/216.
2. Publicat al Cavall Fort número 488.
3. Publicat al Cavall Fort número 1244.

 

“He conegut almenys dues persones que m’han contat que l’Ot se’ls apareix en somnis i parla amb ells. Fins i tot m’han dit que els dona bons consells, i això ja em resulta del tot sorprenent i una mica perillós, perquè no el tinc per una persona assenyada.”

PICANYOL, J. LL. M. Històries d’una pensió. Barcelona: Barcanova, 2006, p. 44.

 

Text: EUGÈNIA MORER
Il·lustració: PICANYOL