De Montmeló a Granollers pel riu Mogent

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1448
Sortim de casa

 

Massa vegades la mirada fugissera d’un paisatge des del vehicle particular o des del tren no ens permet apreciar-ne la bellesa. Això es dona, per exemple, en comarques tan urbanitzades com el Vallès Oriental. Passant-hi per l’autopista del Mediterrani, la carretera C-17 o alguna de les línies de tren, no podem veure i gaudir de la bellesa d’entorns com el que us presentem a continuació: el camí fluvial del riu Mogent.

 

Itinerari

Situats a l’exterior de la nova estació de Renfe de Montmeló, iniciem la ruta tot resseguint l’ample passeig –Miquel Biada– que neix a la nostra dreta si ens col·loquem mirant l’edifici. El passeig ens porta a la vella estació i finalment a l’avinguda Pompeu Fabra, que prenem a la dreta (0,3 km). Quan trobem el bar Asaco, continuem a l’esquerra fins a sortir a una rotonda a tocar del riu (0,75 km). Travessem el riu per l’ample pont i a la riba contrària girem a l’esquerra. Al cap de poc més de 50 metres prenem el trencall de terra que ens permet davallar fins al camí fluvial: un gran rètol verd ens indica el camí. El corriol desemboca a tocar de la font de Santa Caterina (1,1 km).

Situats al peu de la font, iniciem el camí fluvial per la riba esquerra del riu Mogent –recordeu que les ribes del riu es classifiquen en esquerra i dreta segons el sentit de l’aigua– transitant per una pista de terra ben arranjada en mig d’un esponerós bosc de ribera.

L’ample camí ens porta a la carretera d’accés de Montornès centre (2,25 km), on continuem recte en paral·lel al Mogent. Al cap de 450 metres (2,62 km) passem per sota del pont de Montornès nord, una instal·lació singular només apta per a vianants i ciclistes. Continuem per la riba del riu.

Sempre per la riba esquerra, superem una zona inundable (3,7 km), deixem un gran aparcament a la dreta (4,1 km) i passem per sota de la carretera d’accés a Vilanova del Vallès (4,3 km).

Atenció, entre conreus i el bosc de ribera arribem al gual de can Farigola i canviarem de riba (5,07 km): el gual està molt ben indicat i arranjat per al pas de bicicletes. Ja a la riba contrària, continuem la ruta a la nostra dreta.

Successivament, deixem el gual de can Manel (6,2 km) a la dreta, trenquem cap a la depuradora al cap de 200 metres, passem el gual de la Pineda (6,7 km) i arribem a una cruïlla (6,9 km), on travessem un pont de ciment i passem just a tocar de les instal·lacions de depuració d’aigües.

Superem el gual de can Font (7,8 km) i arribem al gual de can Perdiu (8,3 km), on, atenció, deixem la riba del riu i prenem el camí de Granollers a l’esquerra.

Afrontem una curta pujada fins a tocar de les ruïnes de can Ribes (8,8 km), on continuem ascendint a la nostra dreta per un alzinar. El camí ens porta a una cruïlla de quatre camins (9,3 km), on seguim recte en baixada suau.

La pista davalla fins a la línia del tren d’alta velocitat (10,06 km), on, després de dibuixar una llarga U, continuem sempre per la pista. El camí, després de passar a tocar de can Prat Vell, desemboca a la carretera BV-5159 (11,07 km). Girem a la dreta passant per sota de l’autopista i prenem la segona pista que trobem a la nostra esquerra ascendint per l’ampla pista de Valldoriolf.

Desemboquem a la cruïlla en forma de T de Santa Quitèria (11,6 km), just a la carena, on seguim a la dreta fins a arribar al Centre d’Educació Especial Montserrat Montero (11,8 km). A la cruïlla en forma de creu girem a l’esquerra i iniciem el descens final fins a Granollers.

Després de trencar a l’esquerra (12,3 km), passem per sota de la via del ferrocarril i prenem, a la dreta, el camí del Nen (12,4 km), que posteriorment es converteix en el carrer d’Esteve Terrades Illa. Sense pèrdua, aquest vial ens porta a l’estació de Granollers Centre (13,5 km).

Per a tornar al punt d’inici, teniu dues opcions: desfer el camí que hem resseguit o prendre el tren en direcció a Barcelona i baixar a l’estació de Montmeló.

 

Full de ruta (resum de passos)

0,3 km. Avinguda Pompeu Fabra. Seguim a la dreta.
0,75 km. Rotonda al riu Mogent. Travessem el riu per l’ample pont i, a la riba contrària, girem a l’esquerra.
1 km. Prenem el trencall de terra que ens permet davallar fins al camí fluvial.
1,1 km. Font de Santa Caterina. Pedalem per la riba esquerra del riu Mogent, sempre pel camí fluvial.
2,25 km. Carretera d’accés de Montornès centre. Continuem recte.
2,62 km. Passem per sota del pont de Montornès nord.
4,3 km. Passem per sota de la carretera d’accés a Vilanova del Vallès.
5,07 km. Atenció, gual de can Farigola. Canviem de riba. A la riba contrària continuem la ruta a la dreta.
6,2 km. Deixem el gual de can Manel a la dreta.
6,7 km. Passem el gual de la Pineda.
6,9 km. Arribem a una cruïlla. Continuem a la dreta travessant un pont i passant les instal·lacions de depuració d’aigües.
7,8 km. Deixem el gual de can Font a la dreta.
8,3 km. En arribar al gual de can Perdiu, deixem la riba del riu i prenem el camí de Granollers a l’esquerra.
8,8 km. Can Ribes. Continuem ascendint a la nostra dreta per un alzinar.
9,3 km. Cruïlla de quatre camins. Seguim recte en baixada.
10,06 km. Tren d’alta velocitat. Fem una ampla U. Passem a tocar de can Prat Vell.
11,07 km. Carretera BV-5159. Girem a la dreta passant per sota de l’autopista. Ascendim per la segona pista, de Valldoriolf, que trobem a l’esquerra.
11,6 km. Santa Quitèria. Cruïlla en forma de T, on seguim a la dreta.
11,8 km. Centre d’Educació Especial Montserrat Montero. A la cruïlla en forma de creu davallem a l’esquerra.
12,3 km. Trenquem a l’esquerra en baixada.
12,4 km. Passem per sota de la via del ferrocarril i prenem, a la dreta, el camí del Nen, que posteriorment es converteix en el carrer d’Esteve Terrades Illa.
13,5 km. Estació de Granollers Centre.

 

Text i fotografia: JOAN PORTELL RIFÀ