Per què neteja, el sabó?

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1340
La pregunta

 

 

 

 

La resposta ximple del professor Carxofen

El sabó neteja perquè està fet de PIPÍ (partícules intratemporals plenament impermeables). Aquestes partícules intratemporals, com el seu nom indica, entren en l’espai temps i actuen fent una breu regressió temporal. Diversos experiments han demostrat que quan freguem el PIPÍ damunt de qualsevol teixit la roba fa un viatge al passat.

 

Per això, quan ens taquem un jersei menjant xocolata desfeta i després netegem la taca amb sabó, el jersei fa una regressió temporal fins al moment abans que ens vam tacar. Gràcies a les propietats del PIPÍ, la roba torna a quedar neta i polida.

 

De moment, el viatge al passat gràcies al sabó només és efectiu a la roba. Actualment, científics de Massachusetts intenten fer viatjar ratolins a l’edat mitjana dins de pastilles de sabó, però aquests experiments encara no han donat fruit.

 

 

Nooooo, professor Carxofen! Per a saber la veritat, llegiu de seguida la resposta del professor Bombeta.

 

 

La resposta correcta del professor Bombeta

Si rentem una peça de roba que tingui taques d’oli només amb aigua, les taques no marxaran. Això significa que l’aigua no pot arrencar les petites partícules, anomenades molècules, que formen l’oli i que estan adherides a les fibres del teixit. L’aigua sola és poc eficaç, ja que no s’enganxa prou a l’oli (realment, aigua i oli no s’atreuen gens perquè, com sabeu, no es barregen).

Per a eliminar la taca d’oli, s’ha d’aconseguir que l’aigua es pugui enganxar d’alguna manera a l’oli i el pugui arrencar competint amb el teixit en un estira-i-arronsa. Com que l’aigua no ho pot fer directament, s’hi afegeix sabó perquè les seves molècules tenen els extrems diferents: per un dels extrems es poden enganxar a l’aigua i per l’altre a l’oli.

Així, per un costat una molècula de sabó s’uneix a una molècula d’oli competint amb el teixit a veure qui tiba més, i per l’altre costat l’aigua tiba l’altre extrem de la molècula de sabó, com quan jugueu a arrencar cebes. El resultat és que, de mica en mica, les molècules d’oli van sortint del teixit, que queda net.

 

 

El sabó és molt eficaç quan la brutícia es oli o greix, i per això també fem servir sabó per a rentar els plats bruts o rentar-nos les mans.

Ben dit, professor Bombeta!

 

 

Text del professor Carxofen: NÚRIA FIGUERAS
Text del professor Bombeta: ADOLF CORTEL
Dibuixos: LLUÏSOT