Què és Internet?

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1310
Bits i xips

 

Tothom en parla i hi accedeix. Però, realment sabem com funciona Internet? Què fa que puguem disposar de tanta informació a l’ordinador, la tauleta o el mòbil?

 

Internet és una xarxa global de xarxes interconnectades. I què és, una xarxa? Doncs un conjunt d’aparells connectats entre si que s’intercanvien informació. Els aparells poden ser ordinadors, mòbils, tauletes o sensors.

A Internet hi ha connectades xarxes d’empreses, d’escoles, d’ajuntaments, de governs i de centres d’investigació, entre d’altres.

 

Qui va inventar la xarxa?

Als anys seixanta del segle passat, els militars dels Estats Units van crear un sistema per a connectar els ordinadors de manera que poguessin continuar funcionant en cas de guerra o de desastre natural. A poc a poc, les universitats, els centres de recerca i les grans empreses hi van anar connectant les seves xarxes fins que es va convertir en la gran xarxa de xarxes que és Internet. Fins avui, que ens hi hem connectat 3.488 milions de persones, el 46% de la població del planeta!

 

No només s’hi connecten persones, a Internet! També aparells com termòstats, televisors, semàfors i contenidors per a intercanviar informació entre ells i amb nosaltres. D’això se’n diu Internet de les coses.

 

Milers de peces viatgeres!

Imaginem que volem enviar una nau de Lego a una amiga a l’altra punta del món. Si l’enviem muntada i es perd, haurem perdut la joguina sencera! En canvi, si l’enviem peça per peça amb el manual d’instruccions de muntatge i se’n perd alguna peça, només caldrà enviar de nou aquesta peça sense haver de tornar a comprar la joguina. L’amiga només ha de saber llegir el manual i tornar a muntar la nau.

Així és com funciona Internet: la informació no viatja tota sencera sinó que es trosseja en paquets més petits i s’envia pels camins de la xarxa amb menys trànsit.

 

Què passa quan mirem un vídeo de Youtube?

Els vídeos de YouTube són als ordinadors de Google a l’altra punta de món. Quan fem clic al botó de reproducció, l’ordinador que guarda el vídeo el trenca en paquets més petits i els envia per diferents camins al nostre ordinador. Com que el nostre ordinador té el manual d’instruccions de muntatge, posa els paquets en ordre i ens mostra el vídeo.

 

Internet en UN MINUT!

· 2,4 milions de cerques a Google
· 2,78 milions de vídeos vistos a Youtube
· 701.389 entrades d’usuaris a Facebook
· 20,8 milions de missatges per WhatsApp
· 527.760 fotos compartides per Snapchat
· 28.194 fotos a Instagram
· 347.222 tuits
· 51.000 aplicacions descarregades de l’App Store d’Apple
· 38.052 hores de música escoltada a Spotify
· 69.444 hores de visionament de productes de Netflix
· 150 milions de correus enviats

 

Per a saber-ne més: ca.wikipedia.org/wiki/Internet

 

Text: JOSEP M. GANYET
Il·lustració: DANI JIMÉNEZ