Què és, la impressió en 3D?

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1320
Bits i xips

 

La impressió en 3D és el procés de creació d’un objecte tridimensional afegint capes de material l’una sobre l’altra.

 

Afegint, afegint…

La creació d’un objecte amb la impressora 3D es fa sumant una nova capa a la precedent fins a completar l’objecte. Per això es diu que és un mètode de fabricació additiu.

Compareu aquest mètode amb la manera que fins ara teníem de fer escultures: començàvem amb una peça sencera de pedra, marbre o fusta a la qual anàvem restant petites parts fins a completar l’obra.

 

Com funciona una impressora en 3D?
  • Amb un programa de disseny en 3D, es creen els plànols de la peça que volem imprimir.
  • La impressora converteix els plànols en instruccions d’impressió.
  • Començant des de baix, la impressora va afegint capes de material –pot ser resina, plàstic, ciment i fins i tot menjar– l’una sobre l’altra fins a completar la peça.

 

Sabíeu que hi ha impressores en 3D que han estat impreses per una altra impressora en 3D?

 

La impressora en 3D treballa d’una manera semblant a la d’un pastisser que tira mantega amb una mànega de pastisser: movent la mànega a dreta i esquerra, prement-la per tirar la mantega i movent-la amunt per fer la capa següent.

 

QUÈ PODEM FER AMB UNA IMPRESSORA EN 3D?

Podem imprimir qualsevol cosa, depenent del material que posem a la impressora i de la mida que tingui. Reconeguts xefs de tot el món utilitzen impressores en 3D per a fer plats amb presentacions impossibles, metges imprimeixen òrgans que implanten en pacients i arquitectes imprimeixen cases senceres mitjançant robots que imprimeixen en 3D.

 

SI EN VOLEU SABER MÉS…
Barcelona és una de les ciutats pioneres al món en fabricació en 3D. A fablabbcn.org, creat per l’Institut d’Arquitectura Avançada de Catalunya, hi trobareu projectes, vídeos, cursos i activitats sobre el món de la impressió en 3D i de la fabricació en general.

 

Text: JOSEP M. GANYET
Il·lustració: ALBERTO BOTELLA