Volta històrica a Cortiuda

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1446
Sortim de casa

 

 

El refugi de Cortiuda és el principal punt de partida de moltes excursions de la zona i el secret excursionista més ben guardat d’uns entorns poc freqüentats però d’un immens atractiu geogràfic i amb descobertes sorprenents.

Cortiuda (975 m) és un poble mil·lenari del municipi de Peramola, a l’Alt Urgell, que ha quedat reduït a masies aïllades i a l’ermita romànica de Sant Martí, amb l’antiga rectoria on actualment hi ha el refugi. Les poques cases que queden (al segle XIX n’hi havia 27) s’estenen al llarg d’un serrat que es desprèn de la cinglera d’Aubenç voltant el turó del nucli abandonat i que fa de partió d’aigües del Segre (barranc de Peramola) i del Rialb (barranc de la Baella). Una pista transitable per a qualsevol vehicle hi porta des de Peramola.

Algunes restes prehistòriques confirmen que els entorns de Cortiuda havien estat habitats des de molt antic. La necròpoli tumulària del coll de Creus, el dolmen de Cal Solà, la pedra dels Tres Senyors, el dolmen de coll Bertran, les tombes antropomorfes de la Catedral i altres fosses, dòlmens i pintures rupestres de l’edat de bronze fan de la zona un espai de gran valor arqueològic. D’etapes posteriors tenim unes quantes cases troglodítiques, construccions abandonades, el pou de glaç de la Móra, restes de diverses menes i les trinxeres de la Guerra Civil.

 

Fitxa de l’activitat

Tipus de descoberta: Excursió circular amb visites a diversos punts d’interès històric.

Lloc: Cortiuda, municipi de Peramola (Alt Urgell).

Situació: Al sud de la comarca de l’Alt Urgell, fent frontera amb la Noguera i sobre la vall del Segre.

Com arribar-hi: Des de la C-14, a Oliana, arribem a Peramola. Al safareig de l’entrada del poble surt la carretera de Cortiuda, que està indicada en tot moment. La pista puja pel barranc de Peramola. Els primers dos quilòmetres son asfaltats i els cinc següents, de terra, son aptes per a qualsevol vehicle. Seguiu sempre els indicadors al refugi.

Equip necessari: Mapa, brúixola i cantimplora amb aigua. La roba ha de ser adequada al temps; no hem de passar fred ni tampoc calor. Ens la traurem o posarem en funció de les condicions. Botes de muntanya, impermeable i una motxilla còmoda.

Època recomanable: És una excursió per a fer en qualsevol època. Eviteu fer-la amb pluja o després de pluges fortes. No s’ha de sortir d’excursió amb mal temps.

Temps estimat: Del refugi de Cortiuda al dolmen de Cal Solà, 50 min. Del dolmen al pou de Gel de la Móra, 25 min. Del pou de Gel a les Trinxeres, 20 min. De les Trinxeres a la font dels Avellaners, 20 min. De la font al trencall del Corb, 40 min. Del Corb a la collada de Miamorta, 20 min. De Miamorta al barranc de Peramola, 20 min. Del barranc al refugi, 20 min. Total, unes quatre hores, però compteu temps per a les visites.

Dificultat: No presenta grans pendents ni cap pas complicat, ja que tota va per camins. No obstant, vigileu si ha plogut i està moll, i, sobretot, cal no perdre’s. És molt important no perdre les fites.

Desnivell acumulat: 430 m.

Cartografia: Muntanya d’Alinyà, escala 1:25.000. Editorial Alpina.

Pista de Wikiloc: https://ca.wikiloc.com/rutes-senderisme/volta-historica-de-cortiuda-112724760

Informacions d’interès: El refugi té servei de bar, menjars i pernoctació. Contacteu-hi mitjançant el web https://www.refugicortiuda.com

 

Itinerari

El refugi de Cortiuda, enganxat a l’ermita romànica de Sant Martí, és un refugi de muntanya ubicat a l’antiga rectoria del poble abandonat de Cortiuda. Prop de les runes del nucli abandonat hi ha un espai per a aparcar. Com que el refugi ofereix un servei de pernoctació i menjars, és des d’on comencem l’itinerari, però, en ser circular, podem sortir des de qualsevol punt.

Amb la imatge de Sant Martí de Cortiuda i el refugi, baixem pel sender que va a buscar la pista forestal i va fent esses pel clot de la Baella. Al cap d’una estona de baixar i d’anar creuant el torrent, trobarem una pista nova a l’esquerra. Si l’agafem uns metres, trobarem unes fites a la dreta que porten per un camí entre el bosc, però és millor continuar avall fins al fons del torrent. Quan s’engorja i la vegetació barra el pas, a l’esquerra del torrent i sota la característica roca de la Punta Quera, trobem un camí fitat que primer manté el nivell i després comença a pujar oferint vistes del Rialb, amb el Montmagastre al fons. Seguim les fites i no les deixem en cap moment, perquè el camí està més marcat en uns trams que en altres que estan poc fressats.

En un punt que planeja, més rocós i amb poca vegetació, veurem que les fites giren a l’esquerra i van a buscar una espècie de canal que puja. És part de l’antic camí ral, tot i que les fites busquen el millor pas entre la vegetació fins a arribar a una espècie de collet, on trobem unes marques vermelles i un cartell de caça. A la dreta, i seguint unes fites, arribarem en pocs minuts al dolmen de Cal Solà. Tornem al collet, seguim les fites i baixem per uns bancals que ens porten en direcció esquerra fins a arribar a la font de Cal Solà, primer, i a l’antiga ferreria de Cal Solà, abandonada de fa anys, després.

Passat el mas abandonat, seguim un bonic tram de camí ben marcat que ens porta a la collada del Solà, on trobem la pista de Peramola a Cortiuda. Seguim uns metres la pista en direcció a Peramola i girem en clara direcció sud i pujant lleugerament per un camí que puja pel llom oest del tossalet de la Móra. Entre el bosc arribem a un punt més alt, i després d’una baixadeta arribem a un trencall que travessa una pista ben fressada. Just al davant, una pista menys marcada, que és per on seguirem després, puja, però nosaltres primer baixem per la pista principal uns minuts per visitar el pou de gel de la Móra i la preciosa masia de la Móra, amb l’incomparable estampa del Corb i Sant Honorat al darrere. Al pou de gel hi ha explicacions de quin havia estat el seu ús, però és evident que quedava prop del camí ral i que aquests indrets havien estat molt poblats.

Retornem al trencall i seguim la pista amunt fins que al cap d’uns metres trobem una fita a l’esquerra que ens porta per un camí antic que continua per dins el bosc. En un moment donat tornem a trobar la pista, després arribem als camps de la Caseta, on hi ha un trencall amb cartells, i a l’esquerra unes fites ens porten fins a un espai emboscat amb trams llargs d’antigues trinxeres de la Guerra Civil. Es poden resseguir i situar els nius de metralladores. Sembla que no van ser utilitzades i que a la masia de la Móra hi va haver un destacament –el comandant va ocupar l’ermita–, però la ubicació controla perfectament l’entrada del barranc des de Peramola.

Una vegada feta la visita, busquem unes fites que, en clara direcció sud i pujant molt lleugerament, segueixen un antic camí fins a tornar a enllaçar amb la pista que porta a Montllevír. No arribem ni a agafar aquesta pista, perquè just a l’esquerra, senyalitzat amb senyals grocs i blaus, un camí molt bonic baixa entre la vegetació fent-nos virar en direcció nord. A partir d’aquí, aquests senyals ens portaran fins al Corb. Baixem pel clot fins que es va tupint més la vegetació i, just al fons del barranc, trobem la font dels Avellaners al marge del torrent, que passarem seguint les marques. Travessem un afluent del torrent molt marcat i anem a buscar el pas que creua el barranc de Peramola, per després remuntar, travessar la pista Cortiuda-Peramola i vorejar Cal Torrent, pujant per un bonic tram de camí fins a la roca del Corb, que apareix majestuosa al davant nostre.

Ben aviat arribem al trencall que porta a fer la volta al Corb i al coll de Mur. L’opció de fer la volta allargaria en més d’una hora l’excursió, especialment si hi afegim la pujada a Sant Salvador del Corb.

Tant si hem allargat l’excursió com si seguim la proposta, pugem per la pista més marcada en direcció nord-oest i travessem el tossal del Torrent, amb unes vistes magnífiques de Sant Honorat, Turp i Aubenç, sempre amb el Corb al darrere. Una vegada la pista comença a baixar, i just sembla que s’embosca, a la dreta trobem unes fites molt clares que ens desvien per un camí ben fressat. Aquest camí baixa fins a la collada de Miamorta, on deixem una pista a l’esquerra i pugem seguint unes fites que mantenen la direcció. A l’esquerra tenim la vista de la casa de la Móra.

En un punt el camí desemboca en una pista, i seguim amunt fins que arribem al pla, on una altra pista amb una cadena va cap a la dreta. Just aleshores, a l’esquerra, busquem bé unes fites que ens porten entre el bosc a un espai desconegut. Les fites ens porten fins al fons del torrent, on arribem a una pista que accedeix a una petita caseta que pertany a Cal Tejan. Travessem la pista i el torrent i remuntem un desnivell que ens situa sobre el barranc de Peramola, que, amb el Corb de teló de fons, ofereix un anfiteatre rocós on, tot i que no és fàcil de distingir, hi ha una bauma que havia estat habitada i algun mas, desaparegut entre la vegetació.

Seguint sempre les fites, arribem a un tram pla per travessar primer la pista que porta a Cal Teján i després la pista principal de Peramola a Cortiuda. Per a evitar la pista, unes fites ens guien amunt fins al turó on hi ha l’aparcament, amb el poble vell abandonat. El refugi queda just a sota, a uns dos-cents metres.

 

ATENCIÓ:
L’objectiu d’aquests itineraris és fer conèixer indrets molt atractius. Les rutes que us proposem no presenten grans dificultats per als infants, però és necessari que vagin acompanyats sempre d’alguna persona adulta per a evitar qualsevol risc. S’han de seguir les recomanacions que fem i, no cal dir-ho, respectar l’entorn i procurar no deixar rastres de la nostra visita.
Molt important: quan sortim d’excursió cal avisar sempre algú del lloc on anem!

 

Text i fotografies: JORDI QUERA
Mapa: EDITORIAL ALPINA