A quina velocitat viatgem?

posted in: General | 0
Cavall Fort 1358
La finestra

 

Si vivim en un planeta que, com tots els planetes, es desplaça al voltant del Sol, per força ens movem per l’Univers amb aquest planeta a una certa velocitat: no estem mai aturats! Però, a quant viatgem? A quina velocitat? Ens movem a poc a poc, o a velocitats altíssimes?

 

 

Tot es mou a l’Univers

No hi ha res que estigui quiet. L’Univers s’expandeix des de l’instant del Big Bang, i tot, absolutament tot, es mou. Es mouen les partícules atòmiques més elementals, es mouen les coses que podem veure, us moveu vosaltres a tota hora, es mouen les masses d’aigua dels mars, les masses de magma i de terra i els gasos de l’atmosfera, es mouen els planetes, els sistemes solars i les galàxies… Des de la cosa més minúscula fins a la cosa més immensa, tot es mou.

 

La Terra es mou de moltes maneres

Allò que ens porta per l’Univers com si fos una nau espacial és un planeta: el planeta Terra. I la Terra no sura en l’Univers, en suspensió en un lloc qualsevol, quieta. Ni s’hi mou molt lentament, com si fos una bombolla de sabó que dansa a l’aire un dia de poc vent… Tot al contrari: la Terra gira ràpid sobre si mateixa, gira al voltant del Sol, amb el Sistema Solar, amb la galàxia… Com a mínim, es desplaça de quatre maneres diferents!

 

La Terra gira sobre si mateixa

La Terra gira de la mateixa manera que ho fa una baldufa o un girador. La velocitat a la qual gira sobre si mateixa s’anomena velocitat de rotació, i és de 1.700 quilòmetres per hora o, el que és el mateix, 0,472 quilòmetres per segon, que podem arrodonir en 0,5 quilòmetres per segon. Només pel fet de girar amb la Terra sobre ella mateixa, cada segon ens movem mig quilòmetre aproximadament, i cada hora, 1.700 quilòmetres.

Només notem sensacions de moviment quan la velocitat del sistema amb el qual ens movem deixa de ser constant. En un tren, un avió o la mateixa Terra, no notem la velocitat a què ens desplacem si aquesta velocitat és sempre la mateixa.

La Terra gira al voltant del Sol

Ara fixem-nos que, a més del moviment de rotació, la Terra experimenta el de translació: el moviment al voltant del Sol. Aquest moviment de translació és molt semblant al que fa una pilota que teniu lligada amb una corda i que feu moure al vostre voltant mentre l’aguanteu per un extrem: si doneu voltes com una ballarina representeu el Sol, i la pilota, que gira al vostre voltant, representa la Terra. La corda que reté la pilota i no deixa que surti volant també té el seu paper en aquesta simulació: és l’atracció de la força de la gravetat.

En aquest moviment la Terra segueix una òrbita de 930 milions de quilòmetres, que recorre en un any. Això vol dir que es mou a una velocitat de 107.280 quilòmetres per hora o, el que és el mateix, 29,8 quilòmetres per segon, que podem arrodonir en 30 quilòmetres per segon. Només pel fet de viatjar amb la Terra al voltant del Sol, doncs, ens desplacem uns 30 quilòmetres cada segon, i cada hora, 107.280 quilòmetres!

 

Quan correu molt ràpid, podeu sumar uns 25 o 30 km/h més a la velocitat a la qual ja viatgeu per l’espai.

El Sistema Solar es mou dins de la Via Làctia

També sabem que el sistema solar al qual pertany la Terra, amb el Sol i tots els seus planetes, satèl·lits i asteroides, no està quiet dins de la Via Làctia*, la nostra galàxia. S’hi mou a una velocitat de 965.000 quilòmetres per hora o 268 quilòmetres per segon. Per a imaginar-nos aquest moviment, podem pensar que la Via Làctia és com una roda de bicicleta, i que el nostre sistema solar és un punt d’aquesta roda. Si feu voltar la roda, es mouen tots els punts que en formen part. Podeu enganxar un gomet en un dels radis, una mica més a prop del pneumàtic que de l’eix, i representareu força bé el nostre sistema solar dins de la galàxia.

La Via Làctia es mou per l’Univers

I encara no hem acabat! Perquè la Via Làctia es mou expandint-se per l’Univers a una velocitat de 259.200 quilòmetres per hora o 72 quilòmetres per segon. Continuant amb l’exemple de la roda, fixeu-vos que qualsevol punt de la roda de la bicicleta es mou al voltant del seu eix però també avança amb el moviment de tota la bicicleta quan la fem avançar pedalant o deixant-nos anar pendent avall.

 

 

* La Via Làctia és una galàxia aplanada, en forma de llentia, que es mou rotant al voltant del seu eix més curt i, a la vegada, allunyant-se de les altres galàxies de l’Univers.

 

Quin mareig, oi?

Doncs no, no ens maregem! Sembla mentida que es pugui viatjar amb moviments tan diversos, i a aquestes velocitats, sense que ens n’adonem! Bé, de fet, quan anem en un tren d’alta velocitat o en un avió, ens podem adormir perfectament i deixar de ser conscients que també ens belluguem molt ràpidament. No és estrany perdre la noció de moviment, i només ens adonem que ens movem a molta velocitat quan aquesta canvia bruscament, per exemple quan ens enlairem dins d’un avió o quan som dins d’un cotxe que frena de sobte. És a dir: notem la velocitat a la qual viatgem quan hi ha acceleracions o frenades. Com que els moviments de la Terra són constants, no en notem les velocitats còsmiques a les quals viatgem. Si de sobte un immens meteorit impactés contra la Terra i n’afectés la velocitat, segur que ho notaríem!

És curiós que no ens maregem tot i girar tota l’estona al voltant de l’eix de rotació de la Terra! I tampoc no sentim pànic tot i anar a una velocitat d’infart mentre viatgem al voltant del Sol!

 

Mai, mai no estem quiets encara que sovint ens ho sembli… Asseguts en una cadira, en un sofà, estirats al llit o en un prat ben florit, en realitat viatgem per l’Univers a més d’un milió de quilòmetres per hora!

 

Text: EDUARD MARTORELL
Dibuixos: MIGUEL BUSTOS