Adeu a Ramon Folch i Camarasa

posted in: Notícies | 0
Portada del Cavall Fort 487 (novembre 1982)

El passat 2 de gener ens va deixar l’escriptor i traductor Ramon Folch i Camarasa, un dels autors més prolífics de la literatura catalana contemporània. Principalment autor de novel·la, també va conrear el teatre i la poesia, a més de traduir més de 150 obres estrangeres. Molts lectors de Cavall Fort, però, el recordaran sobretot per la seva adaptació al còmic de les aventures d’en Massagran.

Escrites per Josep M. Folch i Torres, Les aventures extraordinàries d’en Massagran es van publicar l’any 1910. Set dècades després, l’any 1981, Ramon Folch i Camarasa, fill del popular escriptor, va decidir adaptar aquestes aventures al còmic en tàndem amb el dibuixant Madorell.

L’any següent, Cavall Fort va començar a publicar per entregues la segona part del llibre, Les aventures encara més extraordinàries d’en Massagran (el número 487 hi va dedicar la portada), que després es van convertir en àlbum. L’adaptació feta per Folch i Camarasa amb Madorell va tenir tant èxit que les històries d’en Massagran no van trigar a expandir-se. En total, es van arribar a publicar vuit àlbums d’aquest personatge.

Des de Cavall Fort recordarem amb emoció Ramon Folch i Camarasa. Com els nostres lectors, li estarem sempre agraïts per tot el que ens ha fet gaudir al costat d’en Massagran.