Anem al metge

posted in: El Tatano | 0
El Tatano 171
La finestra

 

Ei, tataner, no passis de llarg! Has llegit la paraula metge i ja vols arrencar a córrer? T’has amagat sota el llit? Doncs ja en pots sortir! Si et fan por els metges, no pateixis: avui El Tatano t’hi acompanya. Som-hi?

 

 

La sala d’espera

Abans que la doctora Esternut et visiti, t’hauràs d’esperar una estona. A la sala d’espera hi haurà altres nens malalts amb els seus pares o avis. En aquesta sala sovint hi ha contes i dibuixos que han fet altres nens.

 

Tataner, si vols, emporta’t un nino que t’estimis molt. Segur que et farà companyia!

 

 

La consulta

La consulta és una sala petita on la doctora Esternut et visitarà. Primer et preguntarà què et passa, com et trobes o què et fa mal. Després et farà seure o estirar-te a la llitera i et mirarà ben a fons.

 

 

Amb el fonendoscopi sentirà com et batega el cor i també com t’entra i surt l’aire dels pulmons. La doctora et dirà que tussis o respiris fort per poder-ho sentir millor.

Amb l’otoscopi, que és un instrument amb una lupa i un llum, et mirarà les orelles per dins.

 

Et posarà el termòmetre per saber si tens febre.

Et farà treure la llengua i dir “aaaa!” per mirar-te el coll. Farà servir un abaixallengües per a veure-ho millor.

 

Després de mirar-te de cap a peus, la doctora Esternut et dirà què tens i què has de fer per a trobar-te millor. De vegades només caldrà fer repòs i descansar; altres vegades potser et receptarà un xarop o unes gotes.

 

Les revisions mèdiques

També cal anar al metge quan et trobes bé per veure que creixes sense cap problema. És el moment de fer-te una revisió!

L’infermer Pioc et pesarà en una bàscula i et mesurarà en un medidor per saber quina alçada fas.
També et farà mirar petits dibuixos o lletres per comprovar que hi veus bé. I s’assegurarà que hi sents la mar de bé.
Et posarà les vacunes que et toquin per la teva edat.

 

 

 

 

I també et preguntarà si menges de tot, si fas exercici, si et rentes les dents i si vas a dormir d’hora. Així s’assegurarà que tinguis uns hàbits saludables.

Tataner, tu també pots preguntar qualsevol cosa que et preocupi de la teva salut!

 

 

 

Al carnet de salut hi ha totes les teves dades des que vas néixer fins avui: el pes, l’alçada, quines malalties has tingut, quines vacunes t’han posat, etc.

 

Em fan por les injeccions!

De vegades, per a saber per què estàs malalt, cal fer una anàlisi de sang. L’infermer Pioc et traurà una mica de sang amb una xeringa. Notaràs una punxada, com si et piqués un mosquit, i ja està!

 

Em surt sang!

Si t’has fet una ferida, la doctora o l’infermer te la rentaran i després t’hi posaran una bena. I, si t’has fet un bon tall, te’l cosiran. Però tampoc no et farà mal, ja que t’adormiran la pell del voltant de la ferida i no notaràs res.

M’he trencat un braç!

Si la doctora Esternut creu que t’has trencat un os, et farà una radiografia, que és com una fotografia on es poden veure els ossos. I, si cal, t’enguixarà el braç o la cama perquè no els moguis i així se soldi l’os.

 

 

Tataner, què t’ha semblat, això d’anar al metge? Ara que ja en saps més coses, segur que quan estiguis malalt hi aniràs ben tranquil. I el millor de tot és que al cap d’uns dies ja et trobaràs la mar de bé!

 

Text: REDACCIÓ
Il·lustració: CHRISTIAN INARAJA