Cavall Fort generarà la seva pròpia energia

posted in: Notícies | 0
Aquest dibuix de Berta Sagristà reprodueix el prototip de generador d’electricitat a pedals dissenyat per Nederlands Uitvinders.

Cavall Fort encara el 2019 amb l’objectiu de fer les seves oficines més sostenibles. Per a aconseguir-ho, té previst adoptar un seguit de mesures que l’ajudaran a redefinir i optimitzar el seu model d’energia.

La primera d’aquestes mesures arribarà tan bon punt comenci l’any, amb la substitució de tots els fluorescents de les oficines per llums led, fet que permetrà reduir considerablement el consum d’electricitat de l’empresa. La mesura més ambiciosa, però, no arribarà fins a la tardor perquè el seu desenvolupament és molt complex. I és que Cavall Fort ha decidit implantar un sistema personalitzat per a generar la seva pròpia energia.

L’empresa estudia la manera de convertir totes les taules de treball en generadors d’electricitat a pedals. D’aquesta manera, tot pedalant, cada treballador generarà l’energia necessària per a mantenir en funcionament el seu ordinador i el llum de sobretaula que fa servir. Fins i tot podrà carregar el mòbil amb la força de les seves pedalades.

Els responsables de Cavall Fort van trobar inspiració en un dels invents de Sergi Grapes publicats a la revista Cavall Fort. Amb aquesta idea en ment, van contactar amb Nederlands Uitvinders, reconeguda companyia holandesa especialitzada en solucions d’autogestió inventada per a empreses, per a preguntar si veia factible construir aquell invent.

Motivada per aquest curiós repte, Nederlands Uitvinders s’hi va engrescar de seguida. Un equip d’experts de la companyia va analitzar l’andròmina de Sergi Grapes i, després de fer-hi les modificacions necessàries perquè pogués funcionar correctament, va dissenyar un nou prototip ajustat a les necessitats de Cavall Fort. “En realitat no ha estat complicat adaptar la màquina que ens van proposar com a punt de partida”, va reconèixer Ferv Olarcolomsen, president de Nederlands Uitvinders. “Tot i que puguin semblar ximples, els invents de Gaston Lagaffe [nom original de Sergi Grapes] són autèntiques fonts d’inspiració”.

L’innovador generador d’electricitat a pedals es troba actualment en fase de producció. Els responsables de Cavall Fort calculen que cada treballador, si pedala amb il·lusió, podrà generar 10 kWh al dia, més que suficient per a cobrir la despesa energètica del seu ordinador. “Estem convençuts que aquest sistema d’autogeneració energètica és el futur. I com que probablement ens sobrarà energia, ens plantegem negociar amb altres empreses de l’edifici perquè puguin aprofitar aquest excedent”, explica Núria Valls, gerent de Cavall Fort.

Abans de posar en marxa aquest sistema, és clar, Cavall Fort va consultar els seus treballadors per a saber-ne l’opinió. L’acceptació va ser unànime. Tot i que encara falta més de mig any perquè el sistema s’implanti, alguns ja s’entrenen: tornen a casa caminant en comptes d’agafar el transport públic. Si el sistema triomfa, no descarten formar un equip ciclista i organitzar sortides amb bicicleta els caps de setmana.