Del llop al gos

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1365
L’article de butxaca

 

Els llops i els humans es coneixen des de fa milers d’anys. La seva relació va anar canviant, així com l’aspecte dels llops, que es van convertir en companys imprescindibles dels humans.

 

Humans i llops: rivals de cacera

Fa setze mil anys, en ple paleolític superior, els grans caçadors sapiens competien amb les llopades a l’hora de caçar. Per això pot semblar estrany que fossin precisament els llops els primers animals que els humans vam domesticar. És clar que en aquell temps no va tenir lloc la domesticació pròpiament dita: només van produir-se les primeres aproximacions entre llops i humans.

De llops a gossos

A poc a poc, els humans van anar seleccionant les característiques que convenien i van modificar l’aspecte dels antics llops en les races de gossos que avui coneixem. Des dels enormes pastors dels Pirineus fins als minúsculs Chihuahua! I els gossos es van convertir en els més fidels companys dels humans. Heu pensat en el munt de tasques que avui fan molts d’ells? Són especialistes a acompanyar les persones cegues, a trobar les persones que encara poden estar vives sota les runes d’una casa esfondrada, a descobrir els malfactors que transporten drogues, a acompanyar la gent gran o malalta…

Els llops udolen per expressar-se. Per contra, els gossos han inventat una manera de comunicar-se amb els humans: el lladruc.

 

Text: MARIA ÀNGELS PETIT I MENDIZÀBAL
Il·lustració: MONTSE FRANSOY