El tritó del Montseny

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1406
La finestra

 

Durant els darrers tres anys, l’Iñaki ha recorregut els racons més desconeguts del Montseny per buscar el tritó que hi viu i fotografiar-lo. Però s’amaga tant que és molt difícil de trobar! No fa gaire es va saber que es tracta d’un tritó únic al món. L’Iñaki ens ho explica!

 

L’Iñaki Relanzón és un fotògraf de natura. Publica habitualment a El Tatano i de tant en tant també a Cavall Fort. Sovint viatja lluny per fotografiar la natura més exòtica. Però diu que, a Catalunya, “també tenim animals increïbles!”

 

 

El Montseny, una joia natural

Tot i la seva proximitat a la gran ciutat de Barcelona, el massís del Montseny sorprèn per la seva diversitat de paisatges naturals. Des dels cims del Matagalls, les Agudes i el turó de l’Home fins a bonics gorgs d’aigua i cascades, passant, és clar, per les fagedes que a la tardor esclaten en mil-i-un colors. Lligada a aquests paisatges, també trobem una gran varietat de fauna, amb espècies tan interessants com el gat mesquer, la merla d’aigua, l’astor o el mussol banyut.

 

 

En terra d’amfibis

El Montseny és un entorn ideal per als amfibis. En aquest lloc, ple de boscos humits i rieres, és molt fàcil veure’ls i fotografiar-los! Per exemple, sovint s’hi troben salamandres. N’heu vist mai cap? És un dels animals més acolorits del nostre país, i la seva pell groga i negra no passa mai desapercebuda!

L’animal del qual parlem avui, però, és molt més difícil d’observar: és el tritó, que és parent de la salamandra. Sempre s’havia pensat que el tritó del Montseny era el mateix que el dels Pirineus. Allà, els tritons costen menys de localitzar, perquè són presents a qualsevol lloc de la serralada i són relativament abundants. El cas del tritó del Montseny és diferent. El voleu conèixer?

 

Un tritó únic al món

L’any 2005, dos biòlegs, en Fèlix i en Salvador, van decidir estudiar millor els tritons, fins aleshores desconeguts, que vivien a les remotes rieres del parc natural del Montseny.

Després de fixar-se en la seva forma, el seu esquelet i el seu ADN, van determinar que, efectivament, eren una espècie nova! Van batejar aquell tritó amb el nom llatí de Calotriton arnoldi. Va resultar que era endèmic del Montseny i l’únic animal vertebrat endèmic de Catalunya. “Endèmic” vol dir que no es troba a cap altre lloc del planeta. Imagineu, doncs, quin descobriment!

 

 

L’hem de protegir!

De seguida es van adonar que si aquest tritó només vivia al Montseny, un territori molt més petit que la serralada dels Pirineus, era possible que estigués en perill d’extinció.

 

Quan es va descobrir, es va estimar que hi havia uns 1.500 exemplars de tritó del Montseny, i això el converteix en l’amfibi més amenaçat d’Europa.

 

El nombre total de tritons que viuen al Montseny és molt petit, però, a més, el seu hàbitat està molt amenaçat. Quan es parla de conservar una espècie en perill d’extinció, no tot és tan senzill com sembla. S’ha de pensar en moltes coses!

 

 

Un projecte europeu

El projecte europeu LIFE Tritó Montseny, s’ha creat per protegir aquest animal tan especial. Com s’ho fan?

 

1. Portant a terme programes de cria en captivitat del tritó
N’hi ha a dos llocs diferents de Catalunya: es van dissenyar grups d’aquaris on els experts afavoreixen que els mascles i les femelles es reprodueixin. Després, quan els petits tritons estan llestos, els alliberen a les rieres més amagades del massís.

 

2. Protegint el seu hàbitat
Però de res no serveix aconseguir més tritons i deixar-los anar si les rieres on viuen estan molt fetes malbé. Conservar l’hàbitat del tritó és també molt important per a garantir que l’espècie es pugui recuperar. Assegurar que les rieres no s’assequin del tot i evitar que les pistes per a vehicles passin per sobre d’aquests cursos d’aigua són dues de les accions que els equips d’experts han estat duent a terme darrerament.

 

3. Estudiant-los i divulgant-ne la informació
Mentrestant, els biòlegs estudien els costums d’aquests animals tan esquius i intenten respondre mil-i-una preguntes sobre la seva manera de viure.

 

Per a conèixer més coses del projecte LIFE Tritó Montseny, podeu anar a la pàgina web lifetritomontseny.eu. Al Zoo de Barcelona també es pot visitar una instal·lació específica dedicada al tritó del Montseny.

 

 

Un tritó del Montseny pot viure més de deu anys i pot arribar a mesurar 12 centímetres.

 

 

Com fotografiar un tritó sense perdre la paciència!

Malgrat que l’Iñaki sempre anava amb alguns experts, guardes o biòlegs del parc natural del Montseny, fotografiar el tritó no va ser fàcil. Alguns dies tornaven a casa sense haver trobat cap tritó, que, a més de ser nocturn, s’amaga entre les escletxes de la roca sota l’aigua.

 

 

Per a l’Iñaki, és fonamental no molestar l’animal que es fotografia ni alterar el medi on viu. Sempre cal molt de temps i destresa per a fer-ho!

 

 

Des del dia que va passar a formar part del projecte europeu LIFE Tritó Montseny, l’Iñaki havia tingut la idea al cap de fotografiar el tritó del Montseny sota l’aigua. Un repte molt difícil! Després de tres anys de feina intensa, finalment ho va aconseguir! Ho va fer amb una càmera fotogràfica col·locada dins una carcassa submergible. D’aquesta manera podia mostrar molt bé on i com viu aquesta joia de la fauna catalana.

 

Text i fotografies: IÑAKI RELANZÓN