Entrevista a Sergi Moreso

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1448
L’article

 

“M’agrada dibuixar a mà perquè aporta frescor i dinamisme”

 

Com és el teu espai de treball?
He llogat un estudi al centre de Barcelona amb dos companys de professió. Compartim el local amb un noi que té una missatgeria en bicicleta. Tenim l’espai dividit en dues plantes: a la de dalt hi ha les taules de treball; a la de sota, les bicis i l’espai per a menjar.

Tens alguna rutina especial quan treballes?
M’agrada venir a l’estudi sempre amb una idea força clara del que he de fer. Normalment divideixo el procés de treball en dues fases. La fase més creativa (pensar idees, elaborar guions, plantejar el que he de dibuixar) la puc fer a casa, en un bar fent un cafè, al metro, al tren, quan dino… Sempre porto una llibreta a sobre per si de cas! A l’estudi hi vaig a dibuixar. S’ha convertit en un espai de concentració i silenci.

Quan dibuixes, t’agrada escoltar música?
Normalment escolto la ràdio. Com que faig humor gràfic, m’agrada estar al dia i escoltar gent que parli d’actualitat. A més, m’agrada escoltar pòdcasts d’humor. La música també em va bé, sobretot quan faig una tasca més mecànica, com entintar o acolorir. Però si he de treballar a la nit i he d’estar més tranquil, m’agrada el silenci.

Dibuixes a mà o amb l’ordinador?
M’agrada molt dibuixar a mà. De fet, el procés de plantejament sempre el faig així: per a trobar idees, em funciona millor el diàleg de la mà amb el cervell. Quan dibuixo còmic o humor gràfic, ho faig a mà perquè aporta frescor i dinamisme. Normalment faig servir la tauleta per a acolorir, netejar una mica les il·lustracions o polir la composició. A Cavall Fort, a vegades combino tècniques. Les il·lustracions del Bits i xips les faig amb ordinador, que queden més netes; però a la portada del Cavall Fort 1444 vaig combinar-ho amb dibuix a mà escanejat.

Quins són els teus referents com a il·lustradors?
L’Ot, el bruixot, de Picanyol, sempre ha sigut un referent molt potent per a mi! Per l’humor, l’ús de la tinta, l’ús del negre… Els fons dels paisatges són molt sobris i donen la informació necessària; amb això s’aconsegueix que el dibuix sigui molt fresc i que el lector sàpiga de seguida de què parla la tira i què està passant.

Quin procés segueixes quan il·lustres la secció Bits i xips?
El primer que faig és llegir-me l’article. Com que són temes de tecnologia o Internet i no hi estic molt avesat, sempre em documento per aprofundir-hi una mica més. A partir d’aquí, faig un mapa d’idees: al mig escric el tema clau que he de tractar i, al voltant, diferents conceptes relacionats. Això em serveix perquè el cervell vagi fent connexions. Així aconsegueixo el que crec que és diferenciador en els meus dibuixos: que hi hagi un punt d’humor o de sorpresa. Un cop tinc el mapa d’idees, em poso a plantejar i dibuixar idees. M’agrada presentar més d’una idea a Redacció perquè hi hagi una mica de diàleg. Quan arribem a una conclusió, faig la il·lustració definitiva.

Què prioritzes quan fas una il·lustració?
A l’hora de treballar amb Cavall Fort m’agrada pensar que hi ha molt contingut en aquella il·lustració. Els lectors han d’arribar a captar el missatge que han de fer un consum responsable de la tecnologia, combinat amb relacions personals més tradicionals i reals. M’agrada que aquest discurs entri en el plantejament de les il·lustracions.

 

Text: CHUS DÍAZ