Fem neu artificial!

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1452
Fem experiments

 

Brrr… quin fred! Però, que no neva, al vostre poble o ciutat? No patiu! Avui farem neu artificial per a ambientar aquest hivern. Només necessitareu uns bolquers de nadó!

 

L’expansió

L’experiment el farem amb una substància que hi ha dins els bolquers, que absorbeixen el pipí i mai no degoten! No és que siguin màgics, sinó que a dins tenen poliacrilat de sodi, un material molt especial. Així com el paper de cuina o les tovalloles tenen una estructura porosa “normal” –estan fetes de fibres diminutes on s’infiltra i queda retinguda l’aigua–, el poliacrilat és porós d’una manera extraordinària! Està fet de molècules llarguíssimes i entortolligades, entre les quals hi cap un volum increïble de líquid. I això fa que s’infli, és a dir, que augmenti el volum i, per tant… es faci MOLT gros!

 

QUÈ NECESSITEU?
dos o tres bolquers
una safata de plàstic
un got o un plat de vidre
tisores
un gerro d’aigua tèbia
un colador de cuina (opcional)

 

 

 

 

Pas 1

Retalleu els extrems dels bolquers i traieu-ne el cotó de dins; feu-ho sobre una safata perquè us anirà caient material. Si aneu separant les capes de cotó veureu que en surten uns granets, que semblen sal o sucre: és el poliacrilat de sodi!

Pas 2

Remeneu el cotó, fregueu-lo entre els dits, espolseu-lo i veureu que comencen a caure més granets de poliacrilat. Aneu recollint granets fins que tingueu una cullerada sopera ben plena.

Pas 3

Podeu passar els granets un parell de vegades pel colador perquè quedin sense restes de cotó. Poseu la sorreta a dins del got o a sobre del plat.

Pas 4

Tireu-hi una mica d’aigua a poc a poc; quan la sorra comenci a créixer, tireu-ne més. El poliacrilat pot augmentar de mida desenes de vegades! Toqueu-lo: és com neu de debò!

Mireu-ne el vídeo:
https://ja.cat/bolquers

 

Text i fotografia: MARC BOADA
Dibuixos: CRISTINA SARDÀ