Ha mort Josep M. Benet i Jornet, el fabricant de somnis

posted in: Notícies | 0
Josep M. Benet I Jornet
Fotografia Mònica Rosselló / Institució de les Lletres Catalanes
Il·lustració: Mercè Galí

Així és com el va descriure Joaquim Carbó en un article que li va dedicar al número 1277 de Cavall Fort: “el fabricant de somnis”. Perquè amb les seves obres de teatre i amb els seus guions de televisió, Benet i Jornet ens va emocionar, ens va fer pensar, ens va fer riure i ens va fer somiar. Entre les seves obres de teatre destaquen títols com Una vella coneguda olor o Berenàveu a les fosques, i entre les sèries de televisió podem recordar Poble Nou, El cor de la ciutat i Ventdelplà, entre altres.

Però Benet i Jornet també va escriure obres de teatre per als més joves i a Cavall Fort estem orgullosos d’haver-lo tingut entre els nostres col·laboradors. Al principi de 1970, li vam demanar que escrivís unes peces molt curtes i que fossin fàcils d’interpretar a les escoles. Així van néixer El planeta dels homes de marbre, El salvatge Mustafà, El robí del temple indi, Tampoc els pells roges no són de fiar, La festa de l’olla, Pirates a la mar salada, L’ós polar, i El lluç i el peix espasa.

La notícia de la seva mort ens ha deixat molt tristos. Però el recordarem cada vegada que rellegim una de les seves obres i que la tornem a posar en escena. Així, els somnis que va crear continuaran ben vius!