Hedy Lamarr, una inventora amb glamur

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1420
L’article de butxaca

 

Hedy Lamarr va ser una gran estrella de Hollywood amb una faceta inèdita d’inventora. Us presentem una de les persones responsables del fet que avui tinguem wifi a casa.

 

Una nena prodigi

Nascuda a Àustria l’any 1914, Hedy va ser una nena intel·ligent i desperta, fascinada per la ciència i que també volia ser actriu. Va debutar molt jove al cinema, però el seu primer marit li va impedir continuar actuant. Hedy no va perdre el temps i va decidir estudiar enginyeria.

 

Una fuga de pel·lícula

Cansada de la vida que portava, es va escapar amb una maleta plena de joies per pagar-se un passatge de vaixell cap als Estats Units. A bord va conèixer un important empresari de Hollywood, i abans d’arribar ja tenia un contracte signat! De seguida es va convertir en una de les actrius més famoses del moment.

 

Enemiga dels nazis

En plena Segona Guerra Mundial es va assabentar que els submarins alemanys enfonsaven vaixells carregats de refugiats. Horroritzada per aquest fet, va decidir ajudar tecnològicament l’exèrcit del seu país d’adopció.

 

Una gran invenció

Associada amb el compositor George Antheil, van crear un sistema seqüencial de ràdio que permetia teledirigir armes de manera que en fos impossible la intercepció per part de l’enemic. El van anomenar “sistema de salt de freqüència” i el van presentar a l’exèrcit americà sense gens d’èxit.

 

Una gran revolució

Un dia, un enginyer va descobrir aquell sistema en uns documents “secrets” i es va adonar del potencial d’aquell invent tan revolucionari. El van recuperar i va permetre desenvolupar tecnologies com el GPS o el wifi. I, de fet, es considera que encara no s’han esgotat les seves possibilitats.

 

Actualment, en honor de Hedy Lamarr, el Dia Internacional dels Inventors és el 9 de novembre, la data del seu naixement.

 

Voleu escoltar l’article? Aquí teniu la versió en audiotext!

 

Text: ROGER PORTA
Il·lustració: ROGER SIMÓ