Pantalles. Veritat o mentida?

posted in: General | 0
Cavall Fort 1449-1450
Dossier

 

Aquest article és un tast del dossier Pantalles. Si voleu llegir el dossier sencer, el trobareu al número 1449-1450 de Cavall Fort.

 

Sabeu què fan les pantalles d’última generació? Sabeu com eren els televisors i els mòbils dels vostres pares i avis? Aquí teniu un joc una mica esbojarrat per a posar-vos a prova. D’entre totes aquestes frases, n’hi ha que són bajanades i n’hi ha que són ben veritat. Les sabeu distingir? Poseu-hi atenció, que la realitat sempre supera la ciència-ficció!

 

 

1. Es podia combinar el color del mòbil amb la roba.

Hi havia mòbils amb carcasses de colors intercanviables! Es deien Nokia, com un poblet de Finlàndia, i es venien a milions. Tenien les pantalles en blanc i negre, un joc amb una serp feta de línies, i la bateria aguantava una setmana sense carregar-se.

Veritat o mentida? Aquí teniu la solució!

2. Entrarem als concerts per la pantalla.

Ja s’estan fent assajos amb persones perquè, a partir del 2026, puguem anar als llocs a través de la pantalla. Gràcies a un sensor instal·lat al centre de les pantalles, acostarem la cara al mòbil, tauleta o ordinador, que ens detectarà la punta del nas i ens teletransportarà al lloc on vulguem sense moure’ns de casa!

Veritat o mentida? Aquí teniu la solució!

3. El primer coet que va arribar a la Lluna només tenia aquesta pantalla.

Els astronautes Michael, Buzz i Neil van arribar a la Lluna per primer cop amb un coet que tenia només una pantalla com aquesta. Sembla una calculadora!

Veritat o mentida? Aquí teniu la solució!

 

4. Els mòbils tenien tecles!

Abans els mòbils tenien pantalles petites i dotze botons de plàstic amb els números per marcar. Si volies escriure algun missatge, havies de prémer més d’una vegada cada tecla fins que et sortia la lletra que volies.

Veritat o mentida? Aquí teniu la solució!

 

 

5. Els televisors dels vostres pares eren grans i pesants com una roca.

Abans dels televisors plans que tenim ara, hi havia els de tub de raigs catòdics. Eren grossos i mooolt pesants! Fins i tot hi havia mobles fondos especials perquè hi cabessin.

Veritat o mentida? Aquí teniu la solució!

6. Hi ha mòbils que es poden posar a la rentadora.

Bé, no aguanten un programa gaire llarg, però un de curtet per a roba poc bruta sí. Hi ha mòbils d’última generació que es poden posar a sota l’aigua, fins a un metre i mig, durant mitja hora!

Veritat o mentida? Aquí teniu la solució!

7. Ja hi ha pantalles flexibles.

Ara mateix s’estan inventant i fabricant pantalles que es poden doblegar. De moment hi ha mòbils plegables, però segurament aviat ens podrem posar a la butxaca pantalles més grans. Qui sap si algun dia, fins i tot, les pantalles seran tan flexibles que hi podrem embolicar l’entrepà.

Veritat o mentida? Aquí teniu la solució!

8. Hi ha una tinta que és electrònica.

A dins d’algunes pantalles hi ha unes partícules blanques i unes de negres, posades dins unes càpsules petitíssimes amb líquid i connectades a un sistema electrònic, que formen les lletres d’un text: són pantalles per a llegir llibres. I tot això sense haver de generar llum.

Veritat o mentida? Aquí teniu la solució!

9. Els píxels es fabriquen en antigues fàbriques de rajoles de xocolata.

Aprofitant la maquinària que fa els motllos que donen la forma de quadrícula de les rajoles de xocolata, els enginyers instal·len filtres amb els colors RGB per fabricar metres i metres de tires de pantalles de píxels.

Veritat o mentida? Aquí teniu la solució!

 

Text: EUGÈNIA MORER
Il·lustracions: LLUÏSOT
Fotografies iStock: rentadora (Choreograph)