Per què el cel és blau?

posted in: General | 0
Cavall Fort 1440
La pregunta
En Bernat Oller Folch ens ha enviat aquesta pregunta.

 

 

 

La resposta ximple del professor Carxofen

El cel no és blau, ni verd, ni groc. El cel és transparent, com l’aire que respirem! Però el veiem blau de dia i negre de nit gràcies al primer oculista de la història, el doctor Noshi Guipa.

 

 

Al principi dels temps, cada individu veia el cel del color dels seus ulls: si tenies els ulls blaus, veies el cel d’un blau lluminós. Si els tenies marrons o negres, veies el cel fosc. Això era un veritable problema: els que tenien els ulls blaus, pensant-se que sempre era de dia, no paraven mai de pencar. Els d’ulls negres, en canvi, convençuts que sempre era de nit, es passaven el dia roncant.

 

Per posar fi a aquesta injustícia, el doctor Noshi Guipa va crear la primera vacuna pigmentada, que es posa a tots els nadons i fa que tothom vegi el cel igual (excepte els individus d’ulls verds, a qui la vacuna no fa efecte i que viuen convençuts que el cel és un prat enorme i els núvols són ovelles voladores).

 

Nooooo, professor Carxofen!

 

 

La resposta correcta del professor Bombeta

El cel és blau perquè els gasos de l’atmosfera absorbeixen tot l’espectre de llum visible, excepte la part corresponent a la radiació de llum blava, que es reflecteix i és el color que captem quan el mirem.

 

Us ho expliquem una mica més bé. El cel és ple de gasos, sobretot nitrogen i oxigen. La mescla d’aquests gasos reflecteix la llum de color blau, de la mateixa manera que la pell d’una taronja reflecteix la llum de color carabassa, o la majoria de fulles dels arbres reflecteixen la llum de color verd.

 

Veiem cada cosa del color de la llum que reflecteix o, dit d’una altra manera, del color o la suma de colors de la llum que no absorbeix.

 

 

 

Amb el mar passa una mica el mateix: l’aigua, tot i ser transparent, reflecteix l’espectre de llum més blavosa (perquè absorbeix la llum de tonalitats més vermelles). La superfície del mar, a més, actua com un mirall del cel. Per això veiem el mar més blau quan el cel és blau i, en canvi, el veiem gris o platejat quan el cel és ben tapat de núvols.

 

Ben dit, professor Bombeta!

 

 

Text del professor Carxofen: NÚRIA FIGUERAS
Text del professor Bombeta: EDUARD MARTORELL
Dibuixos: LLUÏSOT