Un munt de plàstics!

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1401-1402
Dossier

 

Doneu un cop d’ull al vostre voltant. Quantes de les coses que veieu estan fetes de plàstic? Moltes, oi? Probablement més de les que us penseu! Fa temps que els plàstics formen part de les nostres vides, però en fem servir tants que s’han convertit en un problema. Ara, els plàstics embruten els carrers, perjudiquen el medi ambient i contaminen els oceans. Ho podem evitar?
És clar! I en aquest dossier ho comprovareu.

 

 

Aquest article és un tast del dossier Un munt de plàstics!. Si el voleu llegir sencer, el trobareu al número 1401-1402 de Cavall Fort.

 

Menys consum, menys residus

 

Com podem combatre la contaminació per plàstics? Seguint les tres R: reduir, reutilitzar i reciclar. De les tres opcions, la més important és reduir l’ús de plàstics.

 

 

1. Digueu “No, gràcies!”

Si us ofereixen un objecte de plàstic innecessari, rebutgeu-lo. Eviteu embolcalls sobrers, palles per a beure, globus… Això no vol dir que hagueu de llençar els plàstics que teniu a casa! És millor continuar fent-los servir fins que acabin la seva vida útil.

2. Feu servir productes reutilitzables

No cal que compreu ampolles d’aigua: podeu dur una cantimplora. En comptes de coberts de plàstic, feu servir els de casa. Per a embolicar els entrepans, trieu embolcalls de tela.

3. Trieu envasos d’altres materials

Abans de comprar un producte, mireu si el venen en un altre envàs que no sigui de plàstic: vidre, cartó, llauna… Prioritzeu aquests materials també per a emmagatzemar coses a casa.

4. Compreu a granel

Algunes botigues venen a pes productes com llegums, arròs, fruita seca, cereals… Porteu de casa carmanyoles, pots de vidre o bossetes de tela per a guardar-los.

A les botigues de residu zero trobareu a granel des d’aliments fins a productes de neteja. No us penseu que són un invent modern. Els nostres avis ja compraven així fa molts anys!
5. Porteu una bossa

Sabíeu que la majoria de bosses de plàstic només es fan servir uns minuts? Si porteu sempre al damunt una bossa reutilitzable, no us caldrà demanar-ne una de plàstic quan feu compres imprevistes. I, si un dia n’heu de demanar una, reutilitzeu-la!

6. Manteniu la casa neta sense plàstics

Podeu comprar els detergents a granel. Feu servir fregalls naturals com els de carbassera d’esponja. Les agulles d’estendre la roba, que siguin de fusta.

7. Eviteu els plàstics en la higiene personal

Amb els gels i xampús, teniu dues alternatives: comprar-los a granel o en format sòlid. No feu servir envasos monodosi! Opteu pels raspallets de les dents de bambú, les esponges naturals i les pintes de fusta.

Fugiu dels cosmètics i les pastes de dents amb microperles! Podeu trobar productes amb ingredients exfoliants naturals.
8. Compreu roba de teixits naturals

Recordeu que la roba sintètica allibera microfibres en cada bugada. Per a reduir-ne l’efecte, renteu-la amb menys freqüència i amb aigua freda. També hi ha unes bosses especials per a rentar aquesta roba que capturen les microfibres.

 

I les empreses?

Organitzacions ecologistes com Greenpeace, WWF i moltes que treballen a Catalunya consideren importantíssim que les empreses redueixin la seva petjada de plàstic. Haurien d’eliminar els plàstics innecessaris o d’un sol ús i optar per materials reciclats i que es puguin reutilitzar o reciclar fàcilment. També podrien oferir l’opció de retornar els envasos.

 

Els plàstics alternatius

Seria interessant trobar un material amb tots els beneficis dels plàstics però sense els inconvenients, oi? Això intenten aconseguir els investigadors amb els bioplàstics.

A diferència dels plàstics sintètics, els bioplàstics provenen de plantes i matèries primeres biològiques com blat de moro, canya de sucre, algues, palla, residus de fusta… Tot això són recursos renovables, no com el petroli. A més, poden ser biodegradables.

Són tan versàtils com els plàstics convencionals. Els investigadors han creat productes ben originals amb aquests materials: embalatges fets amb l’ajuda de fongs, ampolles d’aigua comestibles fetes gràcies a algues marines, fibres tèxtils que inclouen components de la llet… Sense anar més lluny, els embolcalls dels Cavalls Forts són bioplàstics de blat de moro!

 

 

HEROIS ANTIPLÀSTIC

Qui? Petita petjada
On? Catalunya
Què? Viure sense plàstics

Fa un temps que en Miqui, la Jana i els seus fills (l’Iu, la Lluna i l’Àneu) es van proposar portar un estil de vida més sostenible. Entre altres mesures, van decidir viure sense plàstics. A Instagram podeu seguir el seu dia a dia, veure’ls fer neteges de platges i aprendre moltes coses sobre la contaminació per plàstics.

www.instagram.com/petitapetjada

 

Text: CHUS DÍAZ
Il·lustracions: ROGER ZANNI
Il·lustració de portada: PEP BROCAL
Il·lustració dels herois antiplàstic: CRISTINA BUENO