Xerra Fort, el suplement del cor més xafarder

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1382

 

Exclusiva! Exclusiva!

El còmic de Cavall Fort es destapa:
Els seus autors ens revelen tots els detalls de la vida privada dels seus personatges.

Dibuixants i guionistes ens confessen veritats que no havien sortit mai a la llum de Pesquis i Baliga, l’Ornis, Zig i Zag, Cresques, Alfons Delmar, el Senyor Pot, el Valentí Verduretes i l’Ot, el bruixot.

 

 

PESQUIS I BALIGA
“Sovint han de fugir dels paparazzis.”

Primera aparició: 2006
283 històries publicades

 

El preu de la fama

En Jordi Viladoms arriba a la redacció esbufegant. “A baix és ple de periodistes. Al principi ens feia gràcia, però ara…”, ens explica el pare de les estrelles de la contraportada. “Una vegada, una colla de gent va veure una estrella del món del cinema –no us dic qui per no perjudicar-la– que sortia d’un hotel. Doncs la van deixar plantada en veure’ns passar! La gent ens empaitava embogida. Sort que ens vam poder amagar!”

 

Uns noms que els fan justícia

Com van néixer, en Pesquis i la Baliga? “Se’m van acudir de cop els personatges i els noms alhora!”, ens explica. “De les expressions ser un baliga-balaga i tenir pesquis, que coincideixen amb el seu caràcter.” Viladoms confessa que, amb els anys, els ha fet créixer físicament: “També ha anat canviant el meu estil d’il·lustració i les eines de dibuix. El caràcter, però, no els ha canviat gens.” Ni tampoc els maldecaps amb el veí corcó Eliseu i amb en Cisquet. “Sempre dic als nois que vigilin, però em veig incapaç d’aturar molts estralls!”

 

 

Influenciadors de moda?

Què passa amb la roba, sempre del mateix color? Crearan tendència? En Jordi se sincera: “No es deixen aconsellar, quina dèria, amb aquests colors! Deu ser cosa dels personatges de còmic, que tenen la mania de no canviar-se. Mira que els ho dic: al barri hi ha altres botigues de roba, i altres marques! Però si s’hi veuen bé, vestits així… Ja són grandets per a decidir!”

 

REVELACIÓ EXCLUSIVA

Aquí hi ha marro!
Els veus junts com a parella, de grans? “No ho sé, la veritat! Cada setmana em venen molts periodistes del cor al darrere demanant-m’ho. Sé que hi ha fotògrafs que els controlen dia i nit… Jo els dic que els deixin fer la seva vida, que ja es veurà!”

 

 

SENYOR POT
“És molt enamoradís.”

Primera aparició: 2015
21 històries publicades

 

D’esquena a la fama

Ens reunim amb el guionista Jordi Gastó i el dibuixant Christian Inaraja en un bar, sense que el senyor Pot ho sàpiga. “No sap que és famós ni que surt a la revista!”, ens confessa en Jordi. “Sí que troba estrany que sempre hi hagi dos pesats seguint-lo, apuntant i dibuixant tot el que li passa, però no sap que és una estrella!”, afegeix en Christian.

 

De Cavall Fort a Hollywood

La sort de ser dos és que podem compartir les idees i buscar junts les que funcionen millor”, diu Inaraja. Quins plans tenen per al senyor Pot? “Ens agradaria publicar el seu primer àlbum i que fes un viatge a l’estranger, tot i que no us enganyarem… ens fa una mica de por tot el que li pot arribar a passar!”, explica Gastó.

 

REVELACIÓ EXCLUSIVA

El solter d’or de Cavall Fort
Què en sabem, de la seva vida amorosa? “És molt enamoradís: es podria enamorar d’una papallona o d’una magdalena en menys d’un segon, però creiem que ara mateix no té parella.” I com es guanya la vida, per cert? “Doncs la veritat és que no ho sabem! Sempre que l’anem a veure està fent qualsevol cosa menys treballar… Però seguirem investigant!”

 

 

VALENTÍ VERDURETES
“Se sentia sol i aïllat.”

Primera aparició: 2015
18 històries publicades

 

Any nou, vida nova

Amb una videotrucada d’amagat d’en Valentí, en Marc Brocal ens confessa que el cap d’any de 2014 va implicar un canvi radical en el seu personatge: “En Valentí, que és sentimental i sociable, se sentia sol i aïllat. Els altres animals el miraven amb desconfiança. Aquell cap d’any va fer un propòsit molt ferm: es faria vegetarià. Així podria fer nous amics.”

 

El rei dels vegetarians

Podria ser un exemple a seguir? “És difícil, perquè els tigres són molt solitaris i territorials, però ha corregut la brama del tigre vegetarià. El temps dirà si hi haurà més tigres que segueixin el seu exemple!”

 

REVELACIÓ EXCLUSIVA

Gasela a la vista!
Què en sabem, de la vida amorosa d’en Valentí? “Tot i que li pregunto coses i l’observo, no el veig gaire inquiet, en aquest aspecte. Però sí que es mira amb molt bons ulls alguna gasela, i fins i tot la girafa. Però elles encara no se’n fien, de l’excarnívor!”

 

 

ALFONS DELMAR
“És un gran observador.”

Primera aparició: 1987
550 històries publicades

 

L’Indiana Jones català

“Quan em van proposar de fer una tira per a Cavall Fort vaig pensar en un aventurer, com l’Indiana Jones, que llavors estava de moda. I va sortir l’Alfons, tot i que no és tan ben plantat com ell!”, ens confessa en Toni Donada en un remot restaurant osonenc.

 

Un personatge misteriós

Què en sabem, de la seva vida personal? “No gaire res. Que és fill de la plana de Vic, això sí. I que un dia va sortir de casa a voltar món. El viatge dura més del que es pensava, i encara no ha tornat. De fet, tot va ser tan precipitat que va sense bossa ni motxilla!”, ens confessa Donada. “És un gran observador a la recerca de persones, indrets i coses que el puguin sorprendre.”

REVELACIÓ EXCLUSIVA

Més que amics?
En Toni ens assegura que no se li coneix cap parella ni família. “L’Alfons va sol pel món, però de tant en tant es troba amb persones conegudes: un forçut, un ensinistrador de serps, un policia molt estricte… Ell ja els considera com de la família.”

 

 

ZIG I ZAG
“Em prenen el pèl: no els puc distingir.”

Primera aparició: 1996
200 històries publicades

 

Inspirats en els grans del còmic

Francesc Infante arriba suat i cansat a Cavall Fort. “Costa molt escapar-me dels meus petits, que sempre van descobrint món en ziga-zaga: ara l’un, ara l’altre…!” Se sincera i ens fa cinc cèntims de quina va ser la seva font d’inspiració: “Tenia al cap uns còmics nord-americans que m’agradaven molt (The Little King i The Katzenjammer Kids, per si els voleu mirar).

 

Pacífics de mena

Han canviat molt, en Zig i en Zag? “Les seves històries poètiques no, però el dibuix dels personatges sí; les proporcions del cos i els ulls, per exemple. Sobretot ha canviat la tècnica: abans ho feia amb paper reciclat i guaix però fa anys que treballo en digital”.

 

REVELACIÓ EXCLUSIVA

Són bessons!!!
Sí, lectors: Zig i Zag són germans bessons. “Són calcats, els vaig haver de vestir diferent per distingir-los. En Zig porta un gorret, i en Zag, una bufanda. Molts dies, al matí, quan encara no s’han vestit, els confonc i els canvio els noms. Això els fa molta gràcia i aprofiten per a prendre’m el pèl!”

 

 

JOAN AMADES
“Sense en Nonell, es perdria.”

Primera aparició: 2018
6 històries publicades

 

Superestrella del folklore

Truquem en Carles Dalfó de matinada perquè no ens senti en Joan: “Sempre volta per Catalunya recollint tradicions i costums antigues. Però just avui és a casa!” Parlem fluixet. “El meu personatge s’inspira en Joan Amades, conegut etnòleg i folklorista català. Vaig pensar que si l’Amades sabia tantes coses dels éssers fantàstics era perquè se’ls havia trobat de veritat. I així van sortir aquestes històries!”

 

Quissodependència

A en Joan l’acompanya un gos, en Nonell. “Tot i que és un xic eixelebrat, aquest quisso té molt bon sentit de l’orientació i sempre ajuda en Joan a no perdre’s durant els seus viatges. Ves a saber! Potser sense ell acabaria a la Xina!”

REVELACIÓ EXCLUSIVA

Una Enriqueta al cor
“En Joan no té temps per a l’amor, entre viatjar i escriure! Tot i que es veu que hi ha una tal Enriqueta, de can Mallofré, que li fa peça! Ja us n’informaré si sé alguna cosa…”. Estem impacients, Carles!

 

 

CRESQUES
“La tripulació fa el que vol.”

Primera aparició: 1973
1000 històries publicades

 

100 % mediterranis

Anem a veure en Joma, autor dels pirates més famosos de Cavall Fort, i parlem amb ell d’amagatotis mentre treballa, aprofitant que els Cresques són un parell de dies a les Illes. “Ells són mallorquins. De fet, el nom els ve del cartògraf medieval Jefuda Cresques; un nom que m’havia impressionat quan el vaig estudiar.” Amb els anys els personatges han canviat moltíssim: “El capità ha crescut i s’ha encongit a temporades!”.

 

Cameos famosos

La bandera, les sirenes, la lluna, les mulates, els peixos voladors, el Quisso, l’horitzó, el timoner, les mateixes vinyetes… Ells també han tingut el seu moment de glòria! Com a grans estrelles que són, en Joma és generós amb el seu caixet: “Cobren amb barrils de tinta que ells revenen al mercat negre (i ben negra que és, la tinta del meu tinter!). No tenim problemes sindicals, ells i jo.”

 

REVELACIÓ EXCLUSIVA

Un creuer? No, gràcies!
Diuen que les autèntiques estrelles són modestes. Ho corrobora Joma quan li demanem si els Cresques no deixarien el vaixell per un creuer: “I ara! Voleu un luxe més gran que passejar per la redacció de Cavall Fort remenant-ho tot quan badeu o sou fora?”

 

ORNIS
“Sempre baixa de la figuera.”

Primera aparició: 2010
106 històries publicades

 

Un gos que no s’atura

En Quim Bou s’ha escapat des de la seva casa de pagès fins a la nostra redacció per revelar-nos-ho tot: “Fa força anys tenia un gos d’atura que es deia Orn. Era valent, bon jan i una mica esbojarrat: el protagonista ideal. I així primer va néixer l’Orn, l’aventurer. I després l’Ornis, la seva versió de nen!”

 

Serà un bon cavaller?

Nosaltres, francament, veiem l’Ornis molt verd per convertir-se en el cavaller Orn. En Quim ho veu clar? “Oi, i tant! De gran voltarà pel món, coneixerà molta gent diferent i molts països, alguns de molt exòtics. Viurà més aventures de les que s’imagina!”.

I com porta això de tenir competència de casa a la revista, amb les noves tires de l’Arn, el gos actual d’en Quim? “Fins i tot amb això és a la figuera: és tan despistat que encara no se n’ha adonat!”

 

REVELACIÓ EXCLUSIVA

Aixeca la pota!
Sí, amics! En Quim ens confessa que l’Ornis no ho pot evitar! “Fa pipí com els seus avantpassats més canins: aixecant la pota. La mare li ha dit mil vegades que no ho faci, però ell es fa l’orni…” Per variar!

 

 

OT, EL BRUIXOT
“Fa vida de jubilat.”

Primera aparició: 1971
1500 històries publicades

 

Una nova vida

Hem anat un dimarts a Moià, que és el dia que l’Ot i la Berta van a Vic al mercat. Assegut al seu escriptori, en Picanyol se’ns sincera tranquil·lament. “Ara que l’Ot està jubilat la Berta ha hagut de tenir molta paciència. Li administra els diners de drets d’autor que arriben contínuament a casa seva i ha contractat una assistenta que es dedica a tenir la casa neta i l’Ot controlat.”

 

Inspiració divina?

Picanyol ens revela com va néixer el personatge més famós de Cavall Fort: “No sé si puc dir que va ser idea meva. Se’m va acudir un dia al passeig de Gràcia de Barcelona, i és l’únic personatge meu que no he fet res per a trobar-lo: va venir.” El nom, però, confessa que no és del tot obra seva: “Quan el vaig presentar a Cavall Fort, l’Albert Jané em va preguntar com es deia i jo vaig dir “El bruixot”. Pocs dies després, l’Albert em va proposar que es digués Ot. Fet!”

 

REVELACIÓ EXCLUSIVA

No hi ha pastanagues!
A la redacció ens havien arribat rumors que l’Ot es dedica a cultivar pastanagues ecològiques al seu hort, des que està jubilat. Però Picanyol ho ha desmentit del tot! “No és pas veritat. L’Ot és un gandul. No us n’havíeu adonat?”

 

Text: EUGÈNIA MORER
Il·lustracions: VILADOMS, CHRISTIAN INARAJA, MARC BROCAL, TONI DONADA, FRANCESC INFANTE, CARLES DALFÓ, JOMA, QUIM BOU i PICANYOL.