Per la riba del Ter

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1484
Sortim de casa

 

El riu més treballador del món!
Per la riba del Ter

 

Voleu descobrir el riu Ter? Els ocells, canals, les colònies tèxtils i tota la història que l’envolta? Doncs no hi ha res millor que fer una passejada en bicicleta per la riba d’aquest riu!

 

Itinerari

Marquem el punt d’inici de la ruta al Museu del Ter, instal·lació museística que, sigui abans o després de la ruta, us aconsellem de visitar a fi de conèixer més i millor l’entorn de la ruta. El Museu, situat en les antigues naus de la fàbrica de Can Sanglas, és una primera mostra de les fàbriques cotoneres que envolten el riu. Un cartell, situat al peu del riu, ens informa del seu origen i singularitats.

Des del Museu iniciem la pedalada per l’ample passeig, emmarcat per altius plàtans, que va per la riba del riu Ter, sempre aigües amunt, és a dir, amb el riu en tot moment a la nostra esquerra. Al cap de 50 metres arribem al “Xiringuitu”, un petit quiosc que és punt de trobada de la gent de Manlleu a les caloroses tardes d’estiu.

Ben aviat, poc després del bar, trobem que el camí transita entre el riu i un dels canals que desvia l’aigua del riu. Aquest canal és la mostra clara de l’aprofitament de l’aigua per a dirigir-la cap a les fàbriques que antigament movia la maquinària.

La ruta passa per sota de la carretera de Manlleu a Vic, antic pont romànic que encara avui s’utilitza per al pas de vehicles de motor (0,5 km). Poc després del quilòmetre 1 de la ruta, senyalització que trobarem en uns petits pilars de fusta, arribem al pavelló municipal d’esports (1,3 km) i, al cap de 300 metres, a l’Skate Park de Manlleu. En aquest tram val la pena aturar-se a contemplar la Caseta de la Biodiversitat (1,85 km), que, identificada per una gran òliba, preserva algunes espècies d’animals que hi troben refugi.

En arribar a les Tres fàbriques (1,9 km), travessem el canal i girem immediatament a l’esquerra en direcció a la línia del ferrocarril –és fàcil d’identificar-ne el pont de ferro de verd llampant. Just passat el pont trobem el rètol indicatiu de la Resclosa de la Teula (1,98 km).

En arribar al Dolcet, una imponent fàbrica encara en funcionament, hem de fer un gran meandre a la dreta per a retornar, en trobar el rètol indicatiu, cap a la riba del riu a l’esquerra (2,45 km). Sempre riu amunt, passem l’espai natural de la Platja del Dolcet (2,75 km), i quan el camí es bifurca prenem la pista de l’esquerra que ens porta directament al peu de la colònia Rossinyol (3,1 km).

Entre el canal, a la dreta, i el riu, el camí ens porta de dret a la carretera C-17, que passem per sota mateix, i a la riera de Sorreig (3,95 km).

Superem el canal per un petit pont i ens dirigim cap a les comportes que acondueixen l’aigua del riu vers el canal (4,2 km).

A les envistes de la Gleva, nucli urbà fàcil d’identificar per la impressionant església, passem per sota el pont (5,1 km), on girem 90 graus a la dreta fins a atènyer una pista, que prenem a l’esquerra. A partir d’aquest punt deixem la riba del riu i iniciem el camí de retorn per camins rurals de la plana de Vic.

En arribar a la cruïlla de Can Rosanes (5,75 km), prenem la pista asfaltada vers la Moreta a l’esquerra. Com a referència, ben aviat enfocarem un curt però intens ascens fins al punt que ens permet travessar la carretera C-17 (6,3 km).

Aviat el camí es bifurca de nou al puig de les Alades, on seguim per la pista secundària de la nostra dreta. Passem al peu de la masia de la Moreta (7,05 km) i, en arribar a una cruïlla en forma de T (7,35 km), girem a la dreta.

La pista ens porta a la carretera de Manlleu (8,37 km), on seguim recte cap al mas Dolcet. En arribar a cal Jardiner (8,42 km), continuem recte fins a enllaçar de nou amb la ruta d’ascens a l’alçada de la resclosa de la Teula (8,8 km). Des d’aquest punt només ens cal cabdellar la ruta fins a tornar al punt d’inici.

 

Full de ruta (resum de passos)

Llargada: 10,8 km
Desnivell: 70 m

0 km. Punt d’inici de la ruta al Museu del Ter. Prenem el passeig del riu aigües amunt.
0,05 km. El “Xiringuitu”, un petit quiosc.
0,5 km. Carretera de Manlleu a Vic.
1,3 km. Pavelló municipal d’esports.
1,6 km. Skate Park de Manlleu.
1,85 km. Caseta de la Biodiversitat (1,85 km).
1,98 km. Resclosa de la Teula (1,98 km).
2,45 km. El Dolcet, rètol indicatiu des d’on hem de retornar a les ribes del riu.
2,75 km. Passem l’espai natural de la Platja del Dolcet (2,75 km).
3,1 km. Arribem a la colònia Rusiñol (3,1 km), que deixem a la nostra dreta.
3,95 km. Carretera C-17 i riera de Sorreig. Passem per sota la carretera.
4,2 km. Passem la presa d’aigua del canal de les colònies.
5,1 km. Passem per sota el pont de la Gleva, girem a la dreta i, en enllaçar amb una pista, a l’esquerra.
5,75 km. Can Rosanes. Seguim vers la Moreta a l’esquerra.
6,72 km. Quan el camí es bifurca al puig de les Alades, continuem per la pista secundària de la nostra dreta.
7,05 km. Passem pel peu de la masia de la Moreta.
7,35 km. En arribar a una cruïlla en forma de T, girem a la dreta.
8,37 km. Carretera de Manlleu. Seguim recte cap al mas Dolcet.
8,8 km. Resclosa de la Teula (8,8 km), on girem a l’esquerra i tornem al punt d’inici.
10,8 km. Museu del Ter.

 

Text i fotografia: JOAN PORTELL