Furoners

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1423
Bits i xips

 

Un furoner és una persona amb prou coneixements d’informàtica per a poder entrar en xarxes, ordinadors, dispositius mòbils i tota mena de sistemes informàtics que no són d’accés públic.

 

En anglès un furoner es coneix com a hacker. En català en diem així per la seva capacitat de posar-se en forats de la mateixa manera que ho fan les fures.

 

Alertar o robar?

De furoners n’hi ha de bons i de dolents; això depèn de les intencions amb què entren allà on no els demanen. Els bons ho fan amb la intenció d’alertar empreses i governs de la seguretat dels seus sistemes informàtics, i els dolents ho fan amb la voluntat de robar diners, dades o de segrestar ordinadors.

 

Segrestar?

Sí, ho heu llegit bé, segrestar ordinadors. Quan un furoner amb males intencions aconsegueix entrar en un ordinador en pot canviar la paraula clau, impedir-ne l’accés al propietari i demanar diners a canvi de tornar-l’hi a donar accés. En temps de pandèmia molts hospitals i centres de En anglès un furoner es coneix com
a hacker. En català en diem així per la seva capacitat de posar-se en forats de la mateixa manera que ho fan les fures. salut han estat segrestats d’aquesta manera. Els furoners que cometen accions criminals es coneixen com a pirates.

 

Furoners d’altura

De furoners, n’hi ha de molt coneguts. Entre els més populars hi ha Steve Jobs, fundador d’Apple; Bill Gates, fundador de Microsoft; Linus Torvalds, creador del sistema operatiu gratuït Linux, i el mateix Mark Zuckerberg, fundador de Facebook i propietari d’Instagram i WhatsApp.

Són enginyers que van començar posant el nas allà on no els demanaven i que han acabat canviant el món!

 

Text: JOSEP M. GANYET
Il·lustració: SERGI MORESO