Cavall Fort 1431
Aquest vailet que veieu aquí és un personatge real de la història de Catalunya. És en Guifré.
Se’l coneix com a Guifré el Pilós, i va ser una figura molt important que va néixer cap a l’any 840, en plena edat mitjana. Era comte de les terres de la Cerdanya i del Ripollès fins a Besalú, Girona i Barcelona. Amb els anys es va convertir en un personatge llegendari considerat el fundador de Catalunya.
En Quim Bou, il·lustrador i molt interessat en la història de casa nostra, està tan fascinat per aquest personatge que ha decidit fer-ne un còmic. I no, no us explicarà les batalles del comte Guifré sobre el seu cavall i amb una gran espasa, lluitant contra els qui volien ocupar el seu territori! Aquesta història parla d’en Guifré quan era un nen com vosaltres. El seu pare havia mort i ell havia d’esperar a ser gran per a ser comte.
I què va fer, mentre era petit? Com era? Què feia, al seu castell? Doncs no se sap. Però en Quim Bou s’ho ha imaginat i s’ha inventat una història en què a en Guifré li passen coses -i coneix persones- que el canviaran. I que a vosaltres, de ben segur, us atraparan!
La resta de personatges
Qui acompanya el jove Guifré en les seves aventures? Us els presentem!
Alima Aquesta noia independent, optimista i alegre fa de pastora, com la seva família. És filla d’una antiga esclava musulmana i un pastor de cultura preromana. Està acostumada a viure sola a la muntanya amb la seva gossa d’atura i els seus xais. |
Bel·lona És l’Euga que munta en Guifré. Tot i ser una mica velleta, l’acompanya fidelment a tot arreu. I sort que en té, el noi! A vegades, l’euga sembla més assenyada que ell mateix. |
La família En Guifré té cinc germans petits: en Miró, en Radulf, en Riculf, la Sessenanda i l’Ermenissinda. Viuen tots plegats amb la seva mare, l’Ermessenda. A la família també hi juga un paper decisiu el comte Salomó, que fa de tutor d’en Guifré. |
Abdó i Senén Aquests dos guàrdies del comte Salomó són força maldestres i no gaire espavilats… però tenen bon cor! |
El Guifré real
Guifré I de Barcelona, o Guifré el Pilós, va néixer cap a l’any 840. Era fill de Sunifred I d’Urgell-Cerdanya, un important comte que va morir en combat quan en Guifré encara era nen. Se’l considera una figura clau en la història de Catalunya. Va ser comte d’Urgell i Cerdanya, i també de Barcelona, Girona, Osona i Conflent. En Guifré va lluitar fermament contra els musulmans que volien ocupar els seus dominis. Va destacar per la seva gran tasca de recuperació i repoblació del territori, que va incloure la construcció de monestirs i esglésies al voltant dels quals s’establia la població. En aquest sentit, per exemple, va fundar el monestir de Santa Maria de Ripoll i el de Sant Joan de les Abadesses. Va morir l’any 897, durant un dels atacs musulmans contra les seves terres, i va ser enterrat al monestir de Ripoll.
A la biografia de Guifré el Pilós s’hi barregen fets històrics i llegendaris. Les cròniques medievals ja exaltaven la seva figura i el consideraven el fundador de Catalunya. La llegenda va donar peu al seu sobrenom de Pilós i també a la història que li atribueix la creació de la Senyera amb les quatre barres.
L’autor del còmic
El coneixeu prou bé, en Quim Bou. Aquest dibuixant de còmics i il·lustrador és el responsable del guió i els dibuixos de l’Ornis, un dels còmics més emblemàtics de Cavall Fort. Durant un temps també el vau poder veure protagonitzant, al costat del seu gos, les tires còmiques Quim & Arn. A més, de tant en tant, il·lustra articles o contes i fa portades per a la revista.
Mireu-lo! En aquest vídeo, en Quim ens explica com fa l’Ornis:
Text: REDACCIÓ
Il·lustracions: QUIM BOU
Així comença el còmic…