Cuidem el nostre cervell

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1438
L’article

 

Parlem de la salut mental

Sabem que menjar fruita és boníssim per al nostre cos perquè ens dona vitamines i energia. Però, i per al nostre cervell? També li hem de donar vitamines, a ell? Doncs sí! Avui us parlem de com d’important és la nostra salut mental i de com en podem tenir cura.

 

 

No estic bé: què em passa?

Abans de res, no ens esverem. Així com quan anem a fer una bona excursió l’endemà ens fan mal les cames, hi ha coses a la nostra vida que fan que el nostre cervell i, de retruc, nosaltres, sentim malestar. És un malestar d’allò més normal que passa i se’n va.

Pot ser que tinguem por, una emoció que ens ajuda a sobreviure davant una situació de perill. Potser tenim por si tenim un examen, si algú del nostre entorn s’ha posat malalt… La por ens ajuda a preparar-nos, a estar en tensió i alerta. Pot ser que sentim tristesa perquè el nostre millor amic ha canviat d’escola i el trobem molt a faltar, perquè hem perdut el partit a la final o perquè a casa les coses han canviat i els pares ara estan separats.

 

Quan una persona estimada se’ns mor, és normal que estiguem tristos durant una temporada: és el dol, un procés en què sentim molta tristesa i que passen totes les persones que perden algú proper.

 

Si sentim tot això és que som vius! Des de la tristesa fins a l’alegria, passant per la por i la ràbia, les emocions ens fan sentir coses, de vegades agradables i de vegades desagradables. Però això és bo i ens fa créixer i madurar.

 

I, doncs, quan no és malestar i prou?

El malestar comença a ser un problema quan alguna d’aquestes emocions ens domina i fa que no puguem fer la vida que fem habitualment. És a dir, quan no tenim ganes d’anar de colònies, ni de jugar amb els amics, ni d’anar a l’escola, ni de sortir de casa… O bé quan tenim l’emoció pràcticament tot el dia al cap i res no ens en distreu. Llavors potser tenim un problema de salut mental i l’hem de solucionar.

 

A continuació trobareu explicacions, pautes i consells per a tenir una bona salut mental. Us parlem d’algunes malalties mentals perquè les conegueu. I també us diem què podeu fer en cas que no us trobeu bé. Uns trucs de butxaca perquè tingueu el cervell en plena forma! Vinga, a entrenar, hop hop hop!

 

 

Trucs per a mantenir una bona salut mental

Així com trobem ben normal que a la revisió del metge ens diguin “hauries de menjar més llegums”, hauríem de trobar també ben normal que ens diguessin “fes això per a cuidar el cervell i trobar-te millor”. Per això nosaltres us hem preparat algunes recomanacions per a mantenir el cap i la salut mental a tota màquina!

1. Dormiu!
Dormiu les hores que us facin falta: fiqueu-vos al llit més aviat si noteu que al matí us costa llevar-vos!
2. Feu pauses
Busqueu estones de descans: asseieu-vos o estireu-vos sense fer res, llegiu, mireu el paisatge, tanqueu els ulls i deixeu passar els pensaments com si fossin núvols…
3. Connecteu amb el cervell
Poseu-vos música tranquil·la o audiotextos relaxants, si voleu amb els auriculars. Concentreu-vos en el que sentiu: el vostre cervell descansarà!
4. Mengeu bé i bo
Porteu una dieta equilibrada i feu tots els àpats: us ajudarà a trobar-vos millor.
5. Aneu al vostre ritme
Si sou dels que us atabala fer moltes coses i noteu que, per exemple, us angoixa anar a una extraescolar, parleu-ne amb els pares. De vegades, necessitem reduir l’activitat per a no atabalar-nos.
6. Moveu-vos!
Feu exercici físic: esport, caminades, bicicleta… Quan ens activem, segreguem unes substàncies que “lubrifiquen” el cervell. Moure’s és bo per a la salut física i per a la ment!
7. Envolteu-vos de gent!
Aneu a l’esplai o al cau, de campaments, feu esports d’equip… Fer activitats amb altra gent és bo per al cervell, també!

 

Quan ens relacionem amb altres persones, traiem i ensenyem la nostra personalitat, el que ens defineix i ens fa únics: cantar, fer esport, ajudar i entendre els altres, treballar en equip… Això fa créixer el que s’anomena autoestima, que és la imatge que tenim de nosaltres mateixos i que es fa forta quan ens cuidem així de bé.

 

 

Com és una malaltia mental?

De malalties mentals n’hi ha de moltes menes, i afecten moltes persones a tot el món. Us n’expliquem algunes de les més habituals i de les quals potser heu sentit parlar alguna vegada.

 

L’ansietat

Auxili, tinc por! Ep, ja us hem dit que la por és una emoció completament normal (i necessària!) que tenim tots els animals. De fet, a la vostra edat és natural que us faci por separar-vos dels pares o de les persones que estimeu, i que us facin por coses com la foscor, els monstres, alguns animals, el dolor físic, les tempestes, els exàmens i les feines d’escola, relacionar-vos amb altra gent, la mort…

Quan la por no és per cap d’aquests motius, quan la vivim amb neguit i patiment i ens genera símptomes (sensació de falta d’aire per a respirar, visió borrosa, mareig, sensació que ens passarà alguna cosa…), ho hem d’explicar a un adult.

 

La depressió

Potser heu sentit a dir moltes vegades “estic deprimit”, “estic trist”… Tots ho podem estar en un moment puntual per un fet concret. Però quan aquesta sensació que no tenim esma ni ganes de fer res la portem a sobre com una llosa, o quan tot ens fa enfadar més del que ens fa enfadar normalment, i notem que aquestes sensacions s’allarguen durant força temps, és que el cos ens avisa que alguna cosa no funciona.

A més d’aquests símptomes, la depressió en mostra d’altres; per això cal que, en aquests casos, un professional ens orienti per saber què passa realment i posar-hi remei.

 

Hi ha moltes persones que tenen problemes de salut mental, i per això s’han investigat moltes maneres de solucionar-los!

 

Què he de fer, si crec que tinc un problema?

Com us dèiem, les emocions (por, angoixa, ràbia, tristesa…) són normals i provoquen malestar. Però si aquestes emocions no us deixen fer la vostra vida i fa molts mesos que us ocupen el cap, o quan de sobte ja no us agrada cap de les coses que abans sí que us agradaven (estudiar, jugar, fer esport, estar amb els amics…), potser és que teniu un problema.

Demaneu ajuda a un adult. Els adults també han estat petits i entendran què us passa. Els pares, els mestres, els professors, el monitor del menjador, el de l’esplai, l’entrenador de bàsquet, el professor de hip-hop o de piano, els avis, els oncles…

 

Hi ha molts professionals preparats per a ajudar-vos. A banda que també han estat petits com vosaltres, han estudiat i investigat què passa als nostres caps i us entendran de seguida. A més, saben tooots els trucs perquè us pugueu recuperar. Vosaltres coneixeu bé els vostres amics i sabeu quan no estan fins. Si veieu que un amic vostre pot tenir un problema de salut mental, parleu amb ell perquè parli amb un adult i busqui ajuda.

 

 

La pandèmia i la salut mental
Des de l’aparició del virus de la covid-19 s’ha parlat molt de la salut mental. Per què? Doncs perquè ha estat un element d’estrès, és a dir, una cosa que ens ha fet patir, ens ha posat en tensió a tothom de cop i durant molt de temps. Hem vist gent estimada que ho ha passat malament i fins i tot s’ha mort. Durant molt de temps no hem pogut sortir de casa i fer les coses que ens fan sentir bé: anar a l’escola o a l’institut, estar amb els amics, compartir i viure experiències, sortir a passejar, viatjar… Per tot això, molta gent que no havia tingut mai problemes de salut mental n’ha tingut. I a persones que ja en tenien se’ls han agreujat. Per sort, però, a casa nostra hi ha molts professionals que fa anys que es dediquen a la salut mental i ens poden ajudar. Ells en saben molt i ens donen pautes per a prevenir i curar aquestes malalties!

 

Què he fet malament? Per què tinc una malaltia mental?

Preguntar-se això és com escridassar el nostre estómac perquè tenim mal de panxa. Quina bajanada, direu, oi? Ni el nostre cervell ni nosaltres no hem fet res malament. Les malalties no ens les generem, sinó que succeeixen per diversos factors.

L’important és buscar les solucions que ens ajudin a recuperar-nos de la malaltia i, sobretot, buscar les millors eines que ens ajudin a estar bé: les nostres eines d’autocura que ens acompanyaran tota la vida, des de fer exercici fins a estar una estona asseguts al sofà per tancar els ulls i deixar descansar el cervell que no para de bullir tot el dia!

 

La informació per a fer aquest article ens l’ha facilitat l’Ester Camprodon, que en sap un niu, de salut mental! És psicòloga i treballa d’adjunta a la Direcció de l’Àrea de Salut Mental de l’Hospital Sant Joan de Déu, on també és psicòloga de la Unitat de Trastorns Psicòtics Incipients. Moltes gràcies, Ester!
La llista de pors que són pròpies de la vostra edat les hem tret del Quadern Faros, núm. 12, de 2021, publicat per l’Hospital Sant Joan de Déu i que es pot consultar íntegrament en línia (https://faros.hsjdbcn.org/ca/node/10468/download/263f85f01df4d3e3d2d295c31ce5c8ae).

 

Text: EUGÈNIA MORER
Assessorament: ESTER CAMPRODON (Hospital Sant Joan de Déu)
Il·lustració: CÉSAR BARCELÓ