Els llamps

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1445
L’article de butxaca

 

Les tempestes són un fenomen meteorològic que ens crida l’atenció: les nuvolades que les provoquen poden ser molt espectaculars, i els llamps, realment impactants. Però, és perillós acostar-s’hi?

 

Què són, els llamps?

Són descàrregues elèctriques de només mig segon que es produeixen entre un núvol i el terra o bé dins d’un mateix núvol o entre dos núvols. Quan el llamp cau, escalfa l’aire del seu voltant fins a 43.000 graus centígrads. Aquesta escalfor fa que l’aire s’expandeixi i això genera el so del tro.

 

Ep! Un llamp no és un llampec! El llamp és la descàrrega elèctrica i el llampec és la llum, la resplendor que provoca i que nosaltres veiem.

 

Si ens els trobem pel camí…

L’objectiu dels llamps és arribar a terra pel camí més ràpid. Si troben un punt més elevat –una antena, un arbre, un pal…– segurament hi aniran a parar. Per tant, si no volem que ens enxampi un llamp, el més important és no sobresortir!

 

Si hi ha una tempesta…

Si sou a la muntanya, traieu-vos qualsevol objecte metàl·lic que porteu, no truqueu pel mòbil, no correu i allunyeu-vos de punts d’aigua i d’arbres aïllats. Si sou en una esplanada, arrauliu-vos abraçant les cames. Si la tempesta us enxampa a la platja, sortiu de l’aigua perquè és conductora (i us podria arribar una descàrrega), eixugueu-vos i busqueu refugi (al cotxe amb les finestres tancades, per exemple). I, a casa, desendolleu tot el que estigui connectat a l’electricitat i tanqueu portes i finestres per a evitar corrents d’aire.

 

 

Lluny o a prop?

Voleu saber com de lluny és una tempesta? Aquí teniu un truc. Compteu els segons que hi ha entre el moment que veieu el llampec i sentiu el tro. Dividiu els segons entre 3 i tindreu la distància en quilòmetres!

 

Voleu escoltar aquest article? Us el llegim en veu alta!

 

Text: MÒNICA USART
Il·lustració: LUCÍA SERRANO