Cavall Fort 1462
Qui és?
La novel·la a la qual pertany el fragment que heu llegit es titula En Roc drapaire, i el seu autor és Josep Vallverdú. En Roc, protagonista d’aquesta història, ens fa entrar en un barri de barraques d’una gran ciutat i ens acosta a la seva vida senzilla i humil. La lluita diària d’en Roc és la lluita que tots els nois i noies del món, cadascú en circumstàncies diverses, porten a terme per aconseguir la seva promoció personal i per col·laborar en la construcció d’una societat més justa i, per tant, més humana. Amb aquesta novel·la, Josep Vallverdú va guanyar el premi Folch i Torres de l’any 1970, convocat per La Galera, i va ser publicada a la seva col·lecció “Els Grumets de La Galera”, amb il·lustracions de Joan Corbera.
Josep Vallverdú és un escriptor de literatura infantil i juvenil molt prolífic i valorat, que ha publicat prop de dues-centes obres en diversos formats. Va ser molt conegut pels petits espectadors de TV3 arran la sèrie de dibuixos animats sorgida de la seva novel·la Rovelló, sèrie produïda conjuntament amb D’Ocón Films i l’editorial La Galera, i estrenada l’1 de novembre de 2000.
Val la pena entrar al seu web per a veure la seva espectacular trajectòria literària, amb dotzenes de contes* i novel·les publicades. També va escriure setze obres de teatre, d’entre les quals destaca La caputxeta i el llop, de la que es van fer més de cent representacions per tot Catalunya, durant els anys setanta, gràcies al grup teatral amateur La Joventut de la Faràndula.
I ja us podeu imaginar la pila de premis i reconeixements que ha rebut Josep Vallverdú al llarg de la vida, entre els quals hi ha el I Premi Joaquim Ruyra, l’any 1963, per Trampa sota les aigües, el VI Premi Folch i Torres, el 1968, per Rovelló, el VIII Premi Folch i Torres, el 1970, per En Roc drapaire. I el 1988 va ser candidat als Premis Andersen –que són com els Premis Nobel però per a literatura infantil i juvenil– pel conjunt de l’obra.
* Santa Nit és el conte publicat més antic i un dels primers textos escrits de Josep Vallverdú en una època en què el català era perseguit i la censura només permetia textos d’una temàtica molt concreta i del gust del Govern. Santa Nit, doncs, té un valor afegit a la resta de contes.
Text: ANNA FITÉ
Fotografia: ARXIU JOSEP VALLVERDÚ