Cavall Fort 1463
L’article
S’ha acabat l’escola, arriba el bon temps i ja tenim l’estiu aquí. Molts pobles i ciutats de casa nostra celebren la festa grossa de l’any: la festa major. Hem parlat amb nens i nenes que, des de dins, es preparen per a participar-hi de ple!
De l’estiu a la tardor
De juny a setembre. De Sant Joan a Sant Miquel. Aquest és el període en què tradicionalment s’han situat les festes més importants de les poblacions. Per què? Antigament, quan encara no existien les grans ciutats i la gent vivia de la feina del camp, era molt important el moment de la collita: la del blat, la verema, l’hort… Així s’asseguraven de tenir el graner i el rebost ben plens per a passar l’hivern.
Recollir-ho i “endreçar-ho” tot era una feina de molts dies i molt d’esforç. Quan s’acabava, la gent estava molt esgotada, però també hi havia tranquil·litat per la feina feta. Això es mereixia una celebració, oi?
Després de la collita –que es feia, segons el producte que es recollia, entre juny i setembre–, cada poble organitzava una festa. I ho feia sota la protecció del seu sant patró. Per això hi ha la tradició de celebrar festes majors durant tots els mesos d’estiu!
Des de fora, des de dins
Amb els anys, les festes han anat canviant, tot i que hi ha coses que ja es feien centenars d’anys enrere: balls, gegants, actes religiosos, música, àpats especials, cercaviles, processons… És clar que aquestes tradicions es van adaptant a cada moment, però tenen l’essència de gresca i xerinola que segurament tenien abans. Durant uns dies el temps s’atura, tothom té festa de la feina i de l’escola, i surt al carrer a celebrar la vida!
Però, qui fa que aquestes tradicions continuïn arribant als qui van a la festa? Doncs gent com l’Abril, l’Heura, en Genís, la Laia i la Roser. Feu clic a cada imatge i descobrireu com fan que les seves festes majors siguin excepcionals!
Aquest estiu, sigueu on sigueu, la festa major no us perdeu!
Text: EUGÈNIA MORER
Dibuixos: MIGUEL BUSTOS