Fa un parell de dies, a les xarxes socials, es va difondre un notícia colpidora: el nou regidor de Cultura de l’Ajuntament de Borriana va anunciar la retirada de cinc revistes en català de la biblioteca municipal. Una d’aquestes revistes era Cavall Fort.
Amb l’objectiu de donar resposta a aquest fet deplorable, l’APPEC (Editors de revistes i digitals) va convocar una roda de premsa que s’ha celebrat aquest migdia. A la roda de premsa hi han intervingut el president de l’APPEC, Germà Capdevila; el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, i el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, a més dels editors de les revistes afectades.
A l’acte, el president de l’APPEC ha denunciat la persecució i censura de les publicacions en català, però també ha manifestat la voluntat de plantar cara a aquesta situació. “Som incombustibles. No podran amb nosaltres. Hem patit molts embats com aquest i hem resistit”, ha dit Capdevila. Per la seva banda, el president d’Òmnium Cultural ha declarat que “atacar la llengua i la cultura és atacar tot el país i la convivència”. I ha afegit que “davant la repressió ens toca, com a societat civil, enfortir-nos. Ens hi juguem la identitat i la llengua”.
En aquest sentit, l’APPEC ha fet públiques les accions que es duran a terme per afrontar aquesta situació. Entre aquestes accions destaca una campanya de subscripcions massiva en clau positiva perquè “la gent que s’estima el país, la cultura i la llengua faci el pas i se subscrigui a revistes en català”, ha explicat Capdevila. “Aquesta és la manera de salvar la cultura”.
Des de Cavall Fort ens entristeix comprovar que, en ple any 2023, encara hem de viure situacions on les revistes escrites en català molesten pel simple fet de ser escrites en català. Defensem el dret dels lectors a poder triar quines revistes o llibres volen llegir en una biblioteca pública.
Malgrat tot, volem deixar clar que, després de 60 anys de feina, no ens aturarem davant d’actituds de censura com aquesta. Continuarem defensant la nostra llengua i fent sentir la nostra veu. Com ha dit la nostra directora, Mònica Estruch, a la roda de premsa, “creiem que els nostres lectors es mereixen revistes de qualitat que els ajudin a aprendre, a pensar i a divertir-se en català”.
D’altra banda, volem mostrar la nostra solidaritat amb la resta de publicacions afectades per aquesta situació; especialment amb la revista infantil valenciana Camacuc, amb la qual compartim públic i valors.
Aprofitem per agrair les nombroses mostres d’afecte i suport que hem rebut d’arreu dels Països Catalans i de diferents parts del món. Ens fa molt feliços pensar que les noves subscripcions que hem rebut aquests dies gràcies a la resposta ciutadana es transformaran en nous lectors en català.
Ara més que mai, Cavall Fort! Ara més que mai, revistes en català!