Cavall Fort 1488
Sortim de casa
El Caro o mont Caro (1.441 m) és el cim més alt del massís dels Ports de Tortosa-Beseit –i de tota la província de Tarragona–, i està situat al Baix Ebre, dins del municipi de Roquetes. És el cim emblemàtic del parc natural dels Ports i d’un massís on indrets solitaris entre valls engorjades li confereixen una aspresa salvatge. Alhora, situat a la dreta de l’Ebre, domina la costa mediterrània i forma part de la Serralada Prelitoral Catalana. Des de Tortosa és omnipresent i ens adonem que estem davant d’un gran cim.
La proposta és la d’una excursió per a famílies, que eviti condicions climàtiques adverses com pot ser la neu a l’hivern o la forta calor durant l’estiu. Es tracta d’una excursió de pujada i baixada al cim del Caro per un camí senzill. Si volem allargar una mica l’excursió, podem acabar fent una circular anant a buscar el coll dels Pallers per la Moleta Rodona i baixant fins al coll de la Carrasqueta, des del qual en mitja hora arribarem a la zona del refugi. Tot i així, si optem per fer la circular, és millor fer-la en direcció contrària.
Fitxa de l’activitat
Tipus de descoberta: Ascensió al mont Caro a peu (1.442 m) des de la zona urbanitzada on hi ha el refugi.
Lloc: Mont Caro (Baix Ebre).
Situació: Ports de Tortosa-Beseit.
Forma d’arribar-hi: A Roquetes s’agafa la carretera T-342 fins al desviament del Caro, on deixem el trencall que duu als Reguers i a Alfara de Carles. Seguim per la carretera del Port –s’anomena així en aquestes contrades. La carretera ens permet tenir un primer contacte amb el massís i gaudir d’esplèndides vistes. En un dels molts revolts ens fixem en el monument al Salvatge, convertit en reclam publicitari de la zona. Arribem al veïnat del Mascar, lloc on trobem el refugi del Caro, propietat de la UEC.
Equip necessari: Mapa, brúixola i cantimplora amb aigua –no hi ha fonts en tot el recorregut. La roba ha de ser adequada al temps; no hem de passar fred ni tampoc calor. Ens la traurem o posarem en funció de les condicions. Botes de muntanya, impermeable i una motxilla còmoda.
Època recomanable: És una excursió per fer en qualsevol època si les condicions són bones i no fa excessiva calor. Eviteu de fer-la amb pluja, neu, boira o després de pluges fortes o nevades. No s’ha de sortir d’excursió amb mal temps.
Temps estimat: L’excursió es pot fer en menys de 3 hores (1 h 30 min – 2 h de pujada i 1 h de baixada).
Dificultat: No presenta cap dificultat remarcable.
Desnivell positiu acumulat: 350 metres.
Documentació (cartografia i llibres): Els Ports, parc natural, de Josep M. Forcadell i Ana Ávila. Col·lecció «Els Camins de l’Alba», 7. Editorial Alpina. Els Ports I, mapa i guia excursionista. Escala 1:25.000. Editorial El Tossal Cartografies.
Al web del refugi del Caro de la UEC (www.refugiueccaro.cat) hi trobareu moltes propostes d’excursions.
Rutes de Wikiloc: Caro (1.441 m) des del Refugi
Mapa: Traçat per l’Editorial Alpina sobre una base cartogràfica procedent de l’ICGC.
Itinerari
0.00 h. Refugi del Caro de la UEC (1.090 m), tot i que també a prop hi ha el refugi del Caro dels Estels del Sud. Es pot aparcar en aquesta zona.
Sortim del refugi seguint la pista dins de la urbanització el Mascar i anem en direcció NE cap a la pista apta per a vehicles que puja al Caro. Passat el restaurant Pous de la Neu –fa temps que va tancar–, hi ha un trencall a la dreta amb un pal que indica dues rutes. Heu de seguir pel camí de la dreta que puja per una costa força pronunciada i pedregosa. El camí és tota l’estona ascendent i passa per un bosc. En alguns trams hi ha esglaons fets amb troncs. Entre la vegetació es va obrint la panoràmica, i davant veiem unes moles rocoses imponents.
Hi ha marques de pintura vermella per tot el camí i, en un moment donat, creuem dues vegades la carretera que puja al Caro tot guanyant altura per una drecera que evita pujar per l’asfalt. Aviat arribem al coll del Vicari (1.288 m).
1.05 h. Coll del Vicari (1.288 m)
El coll del Vicari està entre el Caro i la mola del Boix, i, ben a tocar, podem visitar un forn de pega força ben conservat.
Durant uns metres seguim paral·lels a la carretera, però aviat girem a la dreta per un camí indicat amb pals de fusta. La vista que tenim al davant del cim del Caro és impressionant malgrat l’impacte de les antenes, i al darrere s’albira Tortosa, la serra del Montsià i la desembocadura del riu Ebre.
El camí va fent drecera a les llargues llaçades que fa la carretera, i anem guanyant altura ràpidament. Veiem també el cim de la Barcina (1.354 m), darrere la mola del Boix, fins que creuem per cinquena vegada la pista i acabem entrant a la zona cimera del mont Caro.
1.30 h. Caro (1.441 m)
Al cim hi trobem les antenes i unes construccions de manteniment d’aquestes instal·lacions, però també la capelleta de la Mare de Déu de la Cinta. Hi ha panells informatius del parc, plaques commemoratives de l’Ajuntament de Roquetes i una taula d’orientació que ens ajudarà a situar els diferents punts que el magnífic paisatge ens ofereix. Si el dia és clar, podem veure l’Aneto i Mallorca!!!
Només ens queda fer el camí en direcció contrària, baixant fins a la zona dels refugis.
Com s’ha dit a la introducció, si volem allargar l’excursió i fer una circular, podem anar a buscar el coll dels Pallers per la moleta Rodona i baixar fins al coll de la Carrasqueta, tot i que és més recomanable fer-ho en direcció contrària des de l’inici.
ATENCIÓ:
L’objectiu d’aquests itineraris és fer conèixer indrets molt atractius. Les rutes que us proposem no presenten grans dificultats per als infants, però és necessari que vagin acompanyats sempre d’alguna persona adulta per a evitar qualsevol risc. S’han de seguir les recomanacions que fem i, no cal dir-ho, respectar l’entorn i procurar no deixar rastres de la nostra visita.
Molt important: quan sortim d’excursió cal avisar sempre algú del lloc on anem!
Text i fotografies: JORDI QUERA
Mapa: EDITORIAL ALPINA