Atrapar les paraules

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1337-1338
Dossier

 

Als humans ens agrada molt explicar-nos històries. Durant milers d’anys ho vam fer només de paraula. Les històries que ens agradaven més, les que consideràvem més importants, ens les apreníem de memòria i així anaven passant d’una generació a l’altra. Fins que va aparèixer un invent extraordinari: l’escriptura. I, amb l’escriptura, van arribar els llibres.

 

 

Un camí llarg i fascinant, que podreu descobrir en aquest dossier! Aquí en teniu un tast. Si el voleu llegir sencer, el trobareu al número 1337-1338 de Cavall Fort.

 

 

 

De tauleta a tauleta

 

Des de l’inici es van fer servir molts materials diferents per a escriure, alguns de més resistents i altres de més fràgils: ossos, pedres, fusta, metall, argila, escorca d’arbre, pell, fibres vegetals, teixits… No tots eren igual de pràctics i cada suport necessitava estris diferents: uns es gravaven, altres es pintaven, en altres s’hi feien impressions… Per a nosaltres, un llibre és un plec de fulls enquadernat; en canvi, per a un romà, era una tira llarga i flexible! Aquí teniu alguns dels suports i materials que s’han fet servir des de l’antiguitat per a escriure i llegir.

 

La tauleta d’argila

És el que feien servir sumeris i tots els pobles que escrivien en cuneïforme. La majoria cabien en una mà, encara que també n’hi havia que podien arribar a fer uns trenta centímetres per costat. Un cop escrites, les deixaven assecar i, si volien que es conservessin més temps, les feien coure (moltes es van coure accidentalment, a causa d’algun incendi); gràcies a això han aguantat molt bé el pas del temps.

 

El rotlle

Era una tira llarga, feta d’un material flexible, enrotllada en un suport, generalment de fusta o d’ivori, i escrita a mà amb tinta. Cada rotlle estava format per uns quants fulls del material escollit, enganxats un darrere l’altre. El lector l’anava desenrotllant per una banda i enrotllant per l’altra. El més habitual era que estigués escrit horitzontalment, en columnes separades (serien l’equivalent de les nostres pàgines), però també n’hi havia que es llegien verticalment. Els rotlles van ser el format més estès en l’antiguitat: el van fer servir egipcis, grecs, romans, hebreus, xinesos… No eren gaire còmodes de llegir, sobretot quan volies localitzar alguna cosa en concret més endavant o més endarrere.

 

 

L’OFICI D’ESCRIURE

No sabem quanta gent de l’antic Egipte o de Mesopotàmia sabia llegir i escriure, però ens han arribat testimonis que demostren que l’ofici d’escriba era molt apreciat i requeria un llarg aprenentatge. En un papir egipci hi llegim: “La professió d’escriba és principesca. Els estris d’escriure i els rotlles de papir donen a l’escriba benestar i riquesa.” Hi ha escribes als quals fins i tot s’ha dedicat una estàtua.

 

El papir

El papir és un material fet amb les tiges de la planta que duu el mateix nom, un tipus de jonc aquàtic molt abundant a Egipte. Tot i que la major part de textos escrits en papir s’han perdut, ens n’han arribat molts dels que s’havien dipositat a les tombes.

El pergamí

El pergamí es feia amb pell de vaca, d’ovella o de cabra, polida i adobada. Era un material menys abundant i més costós de fabricar, però també molt més resistent.

 

El papir i el pergamí van ser els materials més utilitzats per a confeccionar els rotlles fins a la introducció del paper.

 

El llibre o còdex

És fet de fulls plegats, cosits (o encolats) i coberts amb unes tapes, amb lletra escrita acompanyada, de vegades, d’imatges. A partir del segle IV de la nostra era aquest format va començar a substituir els rotlles. Els romans en van dir còdex. Sembla que la idea de lligar i doblegar els materials en comptes d’enrotllar-los va sortir de les tauletes de fusta recobertes de cera*, que de vegades es lligaven en grups de dos o més.

 

* A les tauletes de fusta recobertes de cera s’hi escrivia amb un estilet, una mena de llapis de fusta punxegut. Anaven bé per a apuntar-hi coses que després es podien esborrar; només calia allisar la cera i ja estaven a punt per a tornar-hi a escriure.
 
El paper

Els inventors del paper van ser els xinesos* fa més de dos mil anys. S’elaborava a base de roba escaldada i de fibres d’alguns vegetals com el lli, el cànem, el bambú i la morera, que s’havien de batre per a eliminar-ne les impureses i deixar només les fibres vegetals adequades. Se’n feia una pasta que després es premia, de manera que les fibres quedaven entrelligades, i s’assecava. El primer fragment de paper escrit que es conserva data de l’any 8 aC. La introducció i l’expansió del paper va permetre confeccionar els llibres d’una manera molt més econòmica i, així, posar-los a l’abast de moltíssima més gent.

 

* Durant segles, els xinesos van mantenir el secret de la fabricació del paper. Al segle VIII es va començar a escampar cap a l’Orient Mitjà i els àrabs el van introduir a Europa cap al segle XI. El molí de paper més antic de què es té notícia és de l’any 1056 i es trobava a Xàtiva.​

 

La tauleta tàctil

El paper es va convertir en el suport per excel·lència dels llibres, i ho continua sent avui dia, però fa uns anys li va sortir un competidor que, segons alguns, el pot acabar arraconant definitivament: el text escrit en format electrònic. Es tracta de llibres fets amb codis digitals que es poden llegir per mitjà de diversos dispositius, des dels lectors de llibres electrònics, pensats exclusivament per a aquesta funció, fins als telèfons intel·ligents i les tauletes tàctils.

 

 

Sigui en el suport que sigui, però, en el fons continuem fent el mateix que aquells antics sumeris que escrivien sobre tauletes d’argila: llegim i escrivim.

 

Text: MERCÈ CANELA i EUGÈNIA MORER
Il·lustracions: SEBASTIÀ SERRA i CRISTINA LOSANTOS