Adeu a Josep M. Aloy

posted in: Notícies | 0
Fotografia: Carme Esteve / AELC.

La setmana passada ens va deixar el crític literari i divulgador manresà Josep M. Aloy, una figura importantíssima en la difusió de la literatura infantil i juvenil (LIJ) en català durant les últimes dècades. Joaquim Carbó, que va tenir una bona amistat amb ell, el defineix com “la personalitat més tenaç, rigorosa i interessada per tot el que es refereix als autors, il·lustradors i editors de llibres per a infants i joves en català dels darrers trenta anys”.

Aloy va col·laborar com a crític i comentarista amb diferents publicacions, però va ser des del seu blog Mascaró de Proa des d’on va treballar amb més fermesa en la difusió de la LIJ catalana. L’objectiu del blog era, com assegurava ell mateix, recomanar lectures per al públic jove i, sobretot, “homenatjar els nostres escriptors, la seva feina, el seu compromís, la seva fidelitat i sobretot la seva presència constant”.

També va ser autor d’algunes obres infantils, tant en el terreny de la narrativa (Renoi, quin conte! i Una picoreta molt estranya) com en el de la poesia (La lluna, la Bruna), i de diferents assajos literaris (Et diran que llegeixis, Bernat!, entre d’altres).

A Cavall Fort ens ha entristit molt la mort de Josep M. Aloy. Trobarem a faltar el seu compromís ferm i constant amb la literatura infantil i juvenil catalana. Compartim del tot les paraules que li dedica Joaquim Carbó en aquest article.