Adeu a Lluís López del Castillo

posted in: Notícies | 0

El passat 13 de juny va morir el filòleg Lluís López del Castillo, un antic col·laborador de Cavall Fort. Gràcies a la seva important tasca com a pedagog, molts nois i noies van aprendre a escriure bé el català a les dècades dels 1960 i els 1970; alguns d’ells, a través de la pàgines de la nostra revista.

Nascut a L’Hospitalet de Llobregat el 1938, López del Castillo es va llicenciar en filologia romànica i va ser professor universitari de didàctica de la llengua i la literatura. Entre l’obra lingüística que va publicar figuren diversos diccionaris i també material escolar per a l’aprenentatge del català. Potser el més destacat, si més no per a nosaltres, és Faristol, un llibre de llenguatge i gramàtica per a nois i noies.

López del Castillo va plantejar Faristol com un llibre de text diferent. Tot i que es podia fer servir a l’escola, estava pensat expressament perquè els nois i les noies poguessin estudiar el català sense mestre. Incloïa 25 lliçons divertides, il·lustrades per Pilarin Bayés, sobre els conceptes més elementals de l’ortografia catalana. A més, proposava un seguit d’exercicis amb els quals els estudiants podien comprovar què havien après.

Faristol es va publicar l’any 1967, però els lectors de Cavall Fort van poder gaudir dels seus continguts prèviament perquè algunes lliçons del llibre van aparèixer en diversos números de la revista.

Des de Cavall Fort lamentem la mort de Lluís López del Castillo. El recordarem sempre amb afecte i agraïment per la seva tasca.