Amb la manta a sobre

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1475
La natura

 

Animals que no passen fred

 

Ha costat, però ja ha arribat el fred. Durant el gener i el febrer segur que el patirem… o el gaudirem! Tot depèn de si ens sabem tapar quan en fa molt, com aquests animals: ells duen sempre la manta a sobre!

 

La millor? La de pèl i de plomes

De mantes naturals, ben boniques, només en trobarem en els mamífers i en els ocells. Per què? Perquè són els dos grans grups d’animals que tenen una temperatura corporal constant i elevada (prop de 37 graus centígrads). Per mantenir aquesta temperatura idònia del cos, els mamífers tenen pèl i els ocells, plomes.

 

Manta i peücs!

És difícil veure les urpes fortes i afilades dels ducs blancs: les tapen uns bons peücs de ploma! Tot i que aquest ocell es troba molt a gust en hàbitats ben freds, a l’hivern, quan en fa molt i molt, vola cap a zones on la temperatura sigui més suportable.

 

Contra el fred, el sol i les esgarrapades!

La gran majoria de mamífers terrestres tenen pèl encara que visquin en zones on no fa gaire fred: el pelatge també protegeix la pell del sol! I n’hi ha que en necessiten molt per força, perquè viuen en llocs extremadament freds.

A més d’aïllar-los del fred i de la calor, el pèl també els cobreix la pell fina que hi tenen a sota. Així es protegeixen de possibles rascades, talls i altres ferides que els podria ocasionar el fregament amb branques, pedres i altres objectes de l’entorn, així com de les mossegades i les esgarrapades que els poden fer altres animals.

 

La manta de la guineu àrtica, completament blanca, li permet viure còmodament fins a unes temperatures de 50 graus centígrads sota zero! Precisament per aquesta extraordinària capacitat de suportar el fred, les guineus àrtiques no hibernen: no ho necessiten!

 

Blanc de camuflatge

Hi ha animals que porten mantes de pèl i plomes completament blanques. A més de protegir-los del fred, són ideals per a camuflar-se i no ser vistos quan ha nevat força i tot el paisatge queda emblanquinat. És el cas de la guineu àrtica o d’ocells com l’oca de les neus, el cigne mut, el cigne cantaire i el duc blanc, uns dels ocells més blancs que hi ha, amb les mantes de plomes monocolor que els fa meravellosos.

 

Blanc sobre blanc

Mireu aquest cigne cantaire, com es camufla a la neu amb la seva manta de plomes. Encara que semblin fins i delicats, els cignes són uns ocells grossos i forts: poden pesar més de 10 kg! Potser per això no dubten a defensar els nius quan s’hi apropa algú!

 

Mantes estampades!

A més d’aquests animals amb pelatge completament llis, també n’hi ha que tenen una combinació de colors que els aporten una bellesa afegida, des dels tigres fins als estornells o els picots escapolats americans. I és que tant mamífers com ocells tenen uns estampats meravellosos en aquestes mantes per a protegir-se del fred que, en alguns casos, també els serveixen per a fer-se veure o, al contrari, per a amagar-se!

Aquí en teniu uns quants que us deixaran bocabadats.

 

Felins amb sanefes

Mireu quin lleopard! Aquest animal representa a la perfecció els mamífers amb pelatge puntejat. Aquests animals terrestres, dels més àgils que existeixen, poden viure en zones semidesèrtiques on el pelatge també els ajuda a suportar amb confort el fred que hi fa a les nits.

El tigre siberià és un dels representants dels mamífers que gaudeixen d’un pelatge estampat de ratlles. A l’hivern la seva manta té zones de pèl de més de mig metre de longitud que els protegeix de l’hivern siberià, que és molt i molt fred. Els exemplars d’aquesta subespècie de tigre són els més grans que hi ha. Quan passegen per la neu, els convindria més un pelatge blanc per a passar desapercebuts: el ratllat només els dissimula a la selva!

Ocells calentons i… acolorits!

Les plomes estan disposades de tal manera que fan que quedin bosses d’aire entre les diferents capes que formen. Aquest aire hi queda atrapat i es manté a una temperatura més alta que l’exterior: per això fa d’aïllant contra el fred!

El picot escapulat americà té una combinació de colors en què els protagonistes són aquests punts negres. Els seus colors fan que sigui molt difícil de veure quan està enfeinat pujant i baixant pels troncs dels arbres, buscant insectes per a alimentar-se.

 

Les mantes, llises o estampades, permeten als animals protegir-se del fred, la pluja i també de passar desapercebuts!

 

Mantes de ratlles

Els ocapis i els teixons tenen un patró de ratlles horitzontals però només en algunes parts del cos: els ocapis, a les cames, i els teixons, al cap.

Els ocapis, tot i que viuen en un clima càlid, tenen una manta que els protegeix de refredar-se quan han de suportar moltes hores de pluja, perquè viuen a les grans selves plujoses del centre de l’Àfrica, on plou fort i molt sovint. De teixons en tenim a Catalunya, però costen de veure. Guaiteu quin pèl més calentó que tenen!

 

Sembla que els ocapis no tinguin cap manta a sobre, oi? Sí que la duen! Però no es veu perquè el seu pelatge és molt atapeït i compacte.

 

Als teixons només els veureu, amb molta sort, al capvespre o de nit, perquè són molt amagadissos i no els agrada que hi hagi gaire llum quan es belluguen. Sabíeu que el seu nom científic és Meles meles perquè els agrada molt la mel?

 

I molts més…

Hi ha molts altres patrons de colors i estampats en els pelatges i plomatges de molts altres mamífers i ocells: l’estampat de trencaclosques de la girafa; el patró bicolor del tapir, del pit-roig o del pinsà borroner; pelatges amb cèrcols, com el dels lleopards i jaguars; taques a pinzellades, com les del xarxet marbrenc o les de molts rapinyaires… Tots, per molt curiosos que siguin, tenen una cosa en comú: ajuden els seus portadors a viure més segurs i confortables.

 

El pinsà borroner és un ocell meravellós: encara té el pit més vermell que el pitroig! Té un plomatge tan abundant que passa l’hivern als Pirineus ben a gust!

 

La natura ens sorprèn cada hivern emblanquinant els paisatges més freds… i també mostrant-nos com alguns animals saben tapar-se amb una manta de pèl o de plomes per guardar-se del fred més gèlid!

 

Text: EDUARD MARTORELL
Fotografies iStock: guineu àrtica (Kerry Hargrove); cigne cantaire (AndreAnita); picot escapulat americà (DawnKey); guepard (Byrdyak); ocapi (GlobalP); teixó (Jan Rozehnal); pinsà borroner (Petter Nass). Fotografia Shutterstock: duc blanc (FotoRequest).