Amics: Qualsevol lloc és bo!

posted in: Cavall Fort | 0
Cavall Fort 1396
L’art

 

Quan teniu ganes de jugar i d’estar amb els amics i amigues per a passar una bona estona, qualsevol lloc pot anar bé, sobretot si fa temps que no us heu vist.

En les imatges que us mostrem, els tres artistes han sabut copsar de forma molt realista el que fan els nois i noies en tres llocs ben diferents: vora la natura, enmig d’una plaça i en un carreró.

 

Una trobada vora l’aigua

L’atmosfera d’aquest paisatge nòrdic i el joc que fan els nois transmeten calma i tranquil·litat.

L’aigua és de colors més aviat grisos i, tot i que gairebé no es mou, s’hi pot veure reflectida la claror del dia.

Els tres nois de l’escena tenen uns petits vaixells de vela i estan a punt de fer-los navegar. Un joc que requereix paciència i concentració.

 

Nois jugant a la riba, 1884
Albert Edelfelt (Ateneum, Hèlsinki)

 

Albert Gustaf Aristides Edelfelt (1854-1905)
Va ser un pintor finlandès. Les seves obres descriuen molt bé els paisatges i l’atmosfera del clima del seu país.

 

Dos dels nois estan enfilats sobre les roques. Un s’ha ajupit per posar el seu vaixell dins l’aigua i l’empeny amb un bastó amb molt de compte. L’altre noi té el vaixell a la mà, però no té el bastó i s’espera, i el noi que està d’esquena sembla que ja s’ha atrevit a entrar.

No sabem com va acabar el joc, ni si van fer anar molt lluny els seus petits vaixells, ni quanta estona van aguantar sense perdre l’equilibri. Però el que és segur és que devien passar una bona estona.

 

I, a vosaltres, us agrada jugar a vaixells? De fet, hi ha molts llocs per a fer moure vaixells amb un bastó o amb la mà, fins i tot a la banyera o al lavabo de casa!

Si algun dia aneu a París, als Jardins de Luxemburg, hi ha un estany on podreu practicar amb uns vaixells de fusta que tenen més de cent anys i que són tota una institució en aquesta ciutat.

 

 

Una trobada en una plaça

En aquesta imatge d’una plaça de la ciutat de Copenhaguen en un dia de primavera molt assolellat, hi ha un munt de noies jugant.

 

Mainada jugant. Plaça Enghave, 1907-1908
Peter Hansen (National Gallery of Denmark, Copenhaguen)

 

En aquest quadre, la llum del sol fa brillar les fulles dels arbres i, com si volgués fer un dibuix, també projecta l’ombra de la silueta de les noies i els arbres al terra de la plaça.

A les noies se les veu molt enjogassades, anant endavant i endarrere. Unes van agafades de les mans fent força per atrapar les companyes que tenen al davant, les altres van enrere per escapar-se.

Observeu bé la posició del cos, els gestos de les mans i de les cames, les expressions de cadascuna de les noies: què ha fet l’artista per donar la sensació de moviment que transmet aquest joc?

 

Peter Hansen (1868-1928)
Va ser un pintor danès que va pintar moltes escenes del que passava al seu barri de Copenhaguen.

 

 

Una trobada en un carreró

Què fan aquesta colla de nois en un carreró mig amagat? Sembla que acaben de sortir de l’escola, ja que encara porten la bata i un d’ells, el més gran, duu la cartera penjada a l’esquena.

 

La reunió, 1884
Marie Bashkirtseff (Museu d’Orsay, París)

 

Però fixeu-vos en el posat que fan els nois, que tan bé va saber copsar l’artista, just en el moment que el noi gran els ensenya l’objecte que té a les mans i que ens fa pensar que potser trama alguna cosa.

No sabem què és aquest objecte, ni per què escolten el noi amb tanta atenció, ni si els proposa de fer alguna malifeta o si només els vol deixar bocabadats.

I la noia que se’n va carrer avall? Potser coneix aquests nois però no vol saber res del que fan, o potser està enfadada perquè no l’han convidat a aquesta mena de reunió.

Què en penseu, vosaltres, de tots aquests enigmes?

 

Marie Bashkirtseff (1858-1884)
Va ser una artista ucraïnesa que va viure gairebé sempre a Europa, sobretot a París. Cantant, escultora, escriptora, pianista… el seu art va ser molt reconegut en els cercles parisencs però va ser per poc temps: va morir de tuberculosi a l’edat de 26 anys.

 

 

Text: MONTSERRAT MORALES
Il·lustracions: BERTA MAKOVSKI