Cavall Fort 1469
L’article de butxaca
El mapa assenyala el camí! Aquest esport és una magnífica opció per a estar en plena forma mentre es posa a prova la concentració i la capacitat d’entendre un mapa.
Com funciona?
Balises, brúixoles, pictogrames… les curses d’orientació són ben senzilles d’entendre! Per a córrer, només necessiteu tenir un mapa, entendre els símbols que hi apareixen i triar el millor camí possible per a avançar de balisa en balisa (punts de control) fins a la línia de meta. Ep!, sovint el camí més recte no és el més ràpid, i seguir els rivals no funciona sempre: es poden equivocar… i de vegades tenen un mapa diferent del vostre!
Per triar i remenar
Les curses poden ser des d’esprints frenètics de deu o quinze minuts –normalment en entorns urbans– fins a proves força més llargues, d’entre mitja hora i una hora i mitja –que s’acostumen a fer en boscos i altres entorns naturals. A més, l’orientació també es pot practicar sobre una bicicleta o uns esquís, i els més aventurers fins i tot poden fer un raid de més d’un dia que combini tots aquests elements i en sumi d’altres com el caiac o l’escalada!
A l’abast de tothom
Els orígens de les curses d’orientació són escandinaus, però al nostre país ja fa més de 30 anys que es practiquen. Hi ha un bon grapat de clubs d’orientació a Catalunya, les Illes Balears i el País Valencià, amb corredors de totes les edats. Aquest esport es pot gaudir en família i alhora ofereix un bon espectacle competitiu. Els darrers anys ha estat un dels plats forts de la Setmana Catalana de l’Esport, amb corredors vinguts d’arreu del món per córrer a la Costa Brava i al Berguedà.
En les curses d’orientació, la rapidesa de la ment és tan important com la velocitat de les cames!
Text: ROGER CASTILLO (FOSBURY)
Il·lustració: JAVI CHALER