El barrufet gramàtic. Homenatge a Albert Jané

posted in: Notícies | 0

Aquest és el títol del llibre amb què volem celebrar els noranta anys que l’Albert Jané complirà molt aviat, el mes d’agost. Una miscel·lània amb articles d’una trentena de col·laboradors que són amics, deixebles, representants institucionals i estudiosos de la llengua i del còmic.

Aquest conjunt d’articles acaba formant un retrat de l’obra de l’Albert Jané i de la seva manera de ser. Lingüista, escriptor, traductor, mestre de català…, ha treballat incansablement per la nostra llengua i pel nostre país, i ho continua fent. En tota aquesta feina immensa Cavall Fort hi té un paper destacat. L’Albert hi va començar a treballar molt aviat com a corrector i va acabar sent-ne el director a partir del 1979 i fins al 1997, quan es va jubilar. Entre les moltíssimes tasques que hi va fer hem de remarcar totes les que estaven lligades a la llengua: des de la correcció dels textos fins a l’adaptació al català de les pàgines de còmic que venien de fora. Gràcies a ell els lectors vam poder descobrir personatges tan genials com Sergi Grapes, Jan i Trencapins, Gil Pupil·la, Estefi, Benet Tallaferro, Aquil·les Taló, Filalici… i, no cal dir-ho, els barrufets. Ell és qui va batejar així en català els schtroumpfs, aquells homenets blaus nascuts de la imaginació de l’autor belga Peyo.

Però l’obra de l’Albert Jané va molt més enllà de Cavall Fort i aquest llibre homenatge ens ajuda a descobrir-ho.

Publicat per l’Editorial Base, ha estat possible gràcies a l’empenta del seu coordinador, Jordi Manent, a la col·laboració de l’Institut d’Estudis Catalans, Cavall Fort, el TERMCAT i l’Associació Llengua Nacional, i a la participació desinteressada dels autors dels articles. I, si tot va bé, arribarà a les llibreries durant el mes de juny.